Jan Kraus odchod z České televize plánoval od listopadu. I proto přijal nabídku Primy na show Česko Slovensko má talent. Požádali jsem Krause o vyjádření k celé kauze a on neodmítl.

Vyjádřil jste se, že televize byla vaším nepřítelem. Myslel jste tím nepřítelem také šéfa ČT Janečka?

"Janeček je, podle mého názoru, nepřítelem všeho a každého, kdo ohrožuje jeho kariéru."

Mrzí vás, že jste odešel?

"Odešel jsem z vlastní vůle, takže mě nic mrzet nemůže. Víc by mě mrzelo, kdybych během příštího období musel pracovat v rozpadající se dekoraci, nefungující technice a s cenzorskými roupy ČT bych možná postupně končil v ostudném pořadu."

Jak dlouho jste odchod zvažoval?

"Od listopadu. Byl jsem připraven odejít, pokud by tehdy ze smlouvy nevyndali cenzorský dodatek, který mi tam narychlo šoupli. Ztratil jsem tehdy definitivně důvěru."

Co by se v ČT muselo změnit, abyste se vrátil? Chtěl byste se vrátit?

"S tímto manegementem nemá ČT šanci. Janeček není ani kvalifikovaný, ani vzdělaný, ani morální. "Systémový" člověk. Slouží systému, bez ohledu na to jakému, a nejraději má sebe a svou funkci. O způsobech jednání ani nemluvě. Většina lidí je tam v základním společenském, obchodním styku - mimo realitu. Žijí  v  rezervaci, kde na tom nezáleží. Přestal jsem u nás věřit na "televizi veřejné služby". Protiváhou fasovaných koncesí má být elitní služba stojící především na morálních aspektech. To vyžaduje elitní, společensky respektované osobnosti ve vedení takové televize. Ale při dosavadním způsobu volby Rady ČT je to nemožné. Myslím, že je to nad síly současné české společnosti. Pořád se jenom žvaní o vyrovnaném rozpočtu. Ostatní kriteria dávno padla. ČT je veřejnou institucí. Na mě v současné době ale působila jako Ministerstvo zániku."

Za ředitele mluvil mluvčí

Vyjádření ředitele České televize se nám získat nepodařilo. Podle slov sekretářky je mimo kancelář a nedosažitelný bude do konce týdne. Zavolali jsme tedy alespoň tiskovému mluvčímu ČT Ladislavu Štichovy. Ten k odchodu Krause řekl: "Pan Kraus měl připravenou smlouvu pro další půlrok se stejnými podmínkami jako v 1. pololetí 2010. Nepodepsal ji, a navíc neproběhla ani žádná jednání, jak v podobných případech bývá zvykem. Zda nás jeho odchod mrzí? Toto slovo bych nepoužil. Pak Kraus je svobodný člověk a já si nemyslím, že jeden pořad může být na obrazovce 30 let. Pořady vznikají a zanikají, takový je život. Nepřísluší mi, abych hodnotil Krause jako moderátora, ale osobně se mi líbil například díl s indickým hercem Kabirem Bedim," řekl Šticha.

O Krausův pořad stála i Nova, a tak je možné, že se s tímto formátem brzy setkáme na komerční televizi. Jan Kraus s pořadem Uvolněte se, prosím končí k 1. červenci.