Jan Kaplický zemřel 14. ledna 2009. Ve středu večer se přímo na ulici zhroutil na zem. Přivolaní lékaři i přes masáž srdce konstatovali smrt. Srdce ho zradilo ve chvíli, kdy spěchal na slavnostní schůzku s přáteli. Chtěl připít na zdraví právě narozené dcery. Už se tak nestalo...

Kaplického smrt byla nejtěžší pro jeho mladou ženu Elišku. Jak prožívá roční výročí od neštěstí? Bojí se dnešního dne? "Když ono je to strašně relativní. Johan byl ten den nejšťastnějším člověkem na světě. Když jsem byla těhotná, tak strašně jsme se na naše dítě těšili, že jsme si připadali totálně neporazitelní," řekla Eliška v rozhovoru pro magazín Ona Dnes. "Jan skrze mne žije dál," řekla v rozhovoru mladá vdova, která dnes možná zapálí dvě svíce - jednu na dortu pro dcerku a druhou na hrobu milovaného manžela.

Na místě v ulici Československé armády v pražských Dejvicích, kde zemřel Jan Kaplický, dnes hoří jediná svíčka a ve výklenku u chodníku je položená jediná rudá růže. Skoro nikdo z lidí, kteří chodí kolem, netuší, že právě zde přesně před rokem naposledy vydechl světoznámý architekt Kaplický.

Fotogalerie
5 fotografií