Dvouapůlhodinový večer, nekonečné čekání na vyhlášení nové královny krásy spíš připomínal rozdávání státních cen, než hollywoodskou show, která se od takové akce i se vším kýčem a laciným pozlátkem spíš očekává. Jediným kazem na tomto úctyhodném podniku byly povinné estrádní vložky a volná disciplína tuctu krasavic. O hudební produkci se postaraly hvězdy českého showbyznysu Lucie Bílá s Karlem Gottem plus houslista Pavel Šporcl.

Výkony soutěžících byly ve volné disciplíně obecně slabé. Většina se snažila tančit, Monika Krpálková žonglovala s ohněm, Kristýna Rabštejnková si zahrála na kouzelnici, Petra Venclová předvedla karate a došlo i na znakovou řeč. Aneta Vígnerová se pokusila o interpretaci slavného šansonu Edith Piaf a vysloužila si titul Miss talent ještě předtím, než se stala novou Miss ČR.

Večer zahájila Lucka Bílá s Karlem Gottem a jejich rádoby ironicky vtipné repliky na téma Bílá a muži poněkud drhly. Mistr odvedl skvělou práci ochotníka, ale Lucka nebyla ve formě. Pozorný divák si mohl všimnout, že se párkrát netrefila ani do playbacku. Mimochodem Bílá měla v úvodu stejnou toaletu jako na jaře při slavnostním znovuuvedení soutěže Miss ČR. Černá podprsenka jako živůtek a od ní k zemi spuštěné pouzdro z nastříhaného, lesklý černý celuloid připomínajícího materiálu. Bílá v róbě od Liběny Rochové trochu vypadala jako opeřenec – padlá labuť s hlasem slavíka...

Nové duo moderátorů, pánové Etzler se Šimůnkem, mělo tmavý oblek s decentní antracitovou košilí, k níž ve finále přidali kravatu. S hereckou profesionalitou scénář recitovali, v případě Etzlera četli. Přesvědčivost projevu nahrazovali řevem a Etzler několikrát Táňu Kuchařovou prezentoval jako prezidentku ČR, nikoli Miss ČR. Opravdu trapné…

Za zmínku stojí i oděvní výtvarnice Liběna Rochová, která všechny oblékla a svou minimalistickou vizí k akademickému tónu večera přispěla. Její kolekce stříbřitých či zlatavých, monumentálními šperky umocněných aranžovaných modelů neměla chybu. Stejně jako jednodílné plavky poseté Swarovski křišťálem. Noblesní byly i temné dramatické toalety určené pro finále. Pochvala patří i rudé kreaci Bílé v závěru večera. Otázkou je, zda tento sofistikovaný, perfektně zvládnutý, leč chladný minimalismus nebyl dalším momentem, který soutěž odlidštil.

Charita se skloňovala ve všech pádech a byla leitmotivem podniku. Výtěžek z něj (nejméně milion korun) půjde na tři, pomoci dětem orientované projekty. Soutěž byla vlídná i k finalistkám. Žádná selekce v půli, kde vypadne šest krasavic. Tady se rovnou jmenovaly čtyři adeptky na tituly miss a vicemiss. Divák byl ušetřen tuctu proklamací typu: Chci pomáhat potřebným, přeji si světový mír.

Navíc se rozdávaly i ceny útěchy v podobě Miss sympatie, talent, elegance, nejkrásnější silueta. Také byla jmenována dívka rádia Impuls či zpravodajského portálu iDNES... Řada soutěžících tedy nepřišla zkrátka, byť se vytoužené korunky královny krásy nedočkala. Tu dostala bruneta Aneta Vígnerová, první vicemiss se stala další tmavovláska Lucie Smatanová a druhou pak blondýna Hana Věrná.

Prezidentka soutěže, Miss World 2006 Taťána Kuchařová nepřeháněla, když tvrdila, že v soutěži jsou síly nevídaně vyrovnané. Přiznám se, že mi dívky splývaly. Všechny byly krásné, měly dlouhé nohy a vnadné poprsí. O tom, kolik ňader bylo přirozených a kolik umělých nemá cenu licitovat – soutěže krásy plastická vylepšení berou jako samozřejmý fakt. Muži si zřejmě přišli u obrazovky na své a divačky nejspíš trpěly komplexy. Mně scházely emoce. Na můj vkus byla Miss ČR 2009 příliš sterilní. Ani královna krásy neronila štěstím slzy. Byla to taková napudrovaná, rádoby akademická pompa, která vyzněla jak napudrovaná bída. Zkrátka někdy se hřejivý kýč vítá. Studená dokonalost nudí, i když je to věc názoru.