I tohle vše je součástí špíny, která se před pár dny objevila ve spisech z archivů. Součástí nařčení a tvrzení o Karlu Gottovi byly i informace, že údajně psal dopis Husákovi, trpěl sexuální úchylkou nebo že se nechal zverbovat jako agent StB!

Materiály postupně zveřejňuje server Aktuálně.cz. Karel Gott je ze všech těchto 'informací' znechucen! „Už nevědí, co by na mně našli. Jsou to smyšlené záležitosti,“ smutně to komentuje Gott.

Teď vyšlo najevo, že akce StB silně zasáhla i Gottovy nejbližší! Jeho tehdejší krátké rozhodnutí zůstat za hranicemi znamenalo, že tajná police vyrazila do domu Gottových v Praze 10. podle archivních zápisů jej prolezla od sklepa až po půdu a postupně zabavovala podezřelé materiály jako byly magnetofonové pásky, filmy, dopisy, ale i peřiny s povlaky nebo třeba zahradnické kolečko. Všechno se na Gotta mohlo hodit jako důkaz!

Karlovi rodiče se bránili, že je to jejich majetek. Bylo jim ale vyhrožováno, že když se jejich syn nevrátí, majetek propadne státu, stejně jako vila v Jevanech.

Nátlak na rodiče byl tehdy stupňován, až nakonec byli předvoláni do Bartolomějské ulice, kde strávili dlouhé hodiny u výslechu. Otec tam dokonce pobyl pět hodin a vysvětloval důvody syna zůstat za hranicemi především překážkami v práci. „Například mu v televizi vyčítali, že jej nemohou vysílat, protože má dlouhé vlasy a nevysílali ani dvacetiminutový pořad o jeho vystoupení v Moskvě,“ uváděl na obhajobu syna Gott starší.

Maminka byla skálopevně přesvědčena, že se Karel vrátí, a to také vyplývá ze záznamů jejího výslechu. Oba byli vyslýchajícími zastrašováni. Není divu, že asi po těchto zprávách se nakonec rozhodl Karel Gott vrátit a ochránit své rodiče.

Ovšem ne za cenu spolupráce! Jak sám dnes říká, nikdy nebyl StB vyzván ke spolupráci: „Nikdy jsem s nimi netančil!“

Tihle byli také tlačeni ke zdi?

Písničkář Jaromír Nohavica (56)

373628:gallery:true:true

Folkový zpěvák, který byl paradoxně jakýmsi symbolem protestu proti komunistickému režimu, si patrně své jméno na seznamech odnesl nejhůř. Dodnes na něm lpí stín udavače, i když sám tvrdí, že jeho svědomí je čisté. Je pravda, že o prázdninách roku 1989 byl Jaromír Nohavica ve Vídni, kde navštívil emigranty, které se ostatní báli kontaktovat, jako byl Pavel Kohout nebo Karel Kryl. Po Nohavicově návratu z Vídně si ale na StB zaznamenali různé nesmysly o těchto lidech, takže jsou dvě verze – buď si Nohavica vymýšlel nebo to za něj udělal příslušný estébák.

Herečka Jiřina Bohdalová (78)

373622:gallery:true:true

Soud rozhodl, že byla v evidenci StB vedena neoprávněně a přesto v oněch seznamech její jméno zůstává. Bohdalová se v evidenci ocitla v roce 1959, v době, kdy byl její otec ve vězení. Podle herečky ji agenti kontaktovali jen jednou. Chtěli po ní, aby jim donášela na kolegy herce Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Herečka se tehdy prý označila za nespolehlivou pro takovou práci a agenti jí dali za pravdu.

Herec a výtvarník Jan Kanyza (62)

373626:gallery:true:true

Letos v červnu zrušil Nejvyšší soud rozhodnutí Vrchního soudu o tom, že vědomě spolupracoval s StB. Je pravda, že Kanyza spolupráci nikdy nepotvrdil žádným podpisem, a hlavním důkazem byly dokumenty z činnosti StB a svědectví jejich pracovníků. Kanyza spolupráci s StB popírá. Už dříve prohlásil, že s StB nespolupracoval, ale že byl pouze dlouhodobě předvoláván a opakovaně vyslýchán.

Herec Josef Dvořák (67)

373623:gallery:true:true

Podle dokumentů, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, předával agentům informace o dění v Divadle Semafor. Zaměřené byly především na Jiřího Suchého. S tajnou policií se Dvořák prý scházel na přelomu 70. a 80. let pod krycím jménem Komik. Jeho spis je v archivech StB. Dvořák tuto spolupráci kategoricky popírá.

Právník Lžičař: Spisům StB se nedá věřit

Karel Gott (70) se nechal prý naverbovat jako agent StB pro údajnou sexuální úchylku. To přímo nadzdvihuje ze židle advokáta JUDr. Josefa Lžičaře, který zastupoval Jiřinu Bohdalovou, když ji označili jako agentku StB. „Spisům StB se vůbec nedá věřit. Víte, kolik je tam nesmyslných jmen našich umělců? Je to špína,“ řekl Blesku Lžičař.

Navíc jméno Gotta v seznamu považuje za naprostou nehoráznost. Už jenom proto, že bývalý agent československé rozvědky Frolík tvrdil, že Gott se nechal naverbovat v roce 1960. „Vyloučeno. V té době na něm StB nemohla mít vůbec zájem. Karel začal být slavný až v roce 1967,“ rozčiluje se Lžičař s tím, že v případě Gotta jde pouze o něčí zlou vůli. „Je to jedovatá slina na člověka, u kterého se teď jasně prokázalo, že je to fenomén, který je na své dráze zpěváka jen těžko překonatelný,“ míní Lžičař.