Sexy plavovláska, skladnice Helena (Marta Rašlová), třeštidlo Dana (Dagmar Veškrnová), nemotora Maruška Koudelková (Lenka Kořínková). Plus jejich parťačky Jířa (Jelena Šebestová) a Věra (Eva Čeřovská)… Herečkám, které je ztělesnily, bylo tehdy kolem dvaceti. Lence Kořínkové – Holas dokonce osmnáct.

Fotogalerie
1 fotografie


Díky Juraji Herzovi se dostaly do povědomí masové veřejnosti. Měly našlápnuto ke hvězdám. Ale ne každá se jí stala. Nádherná Eva Čeřovská, kterou si údajně měl brát Jiří Kramol, dva roky po natáčení při tragické autonehodě zemřela. Nejstarší protagonistka, tenkrát pětadvacetiletá Marta Rašlová, je dnes reklamním symbolem slovenské důchodkyně, bojující s nadváhou i penězi. Jelena Šebestová sice hraje v divadle, čas od času dostává příležitost před kamerou, ale v podstatě je totálně neznámá.

Lenka Kořínková si vedla jako komediální herečka skvěle. Ale vadilo jí, že je vnímaná coby prsatá naivka. Navíc své kypré tělo nenáviděla, stále držela jakési diety. A pak v roce 1981 udělala tlustou čáru a emigrovala, aby se v Austrálii našla. Výsledkem je její kila odbourávající teorie o dělené stravě. Úspěch, který opět dokázala po návratu do Čech promarnit. Poslední léta jen paběrkuje a kromě diet řeší také alkoholismus a mindráky ze stárnutí.

Hvězdou se v podstatě stala jen jediná holka z porcelánu, Dagmar Veškrnová, kterou škatulka ztřeštěných pipinek až tak nefrustrovala. Díky ní byla populární, hrála na přední scéně Vinohradského divadla. A dokonce to dotáhla na roli první dámy, manželku exprezidenta Václava Havla. Dnes se Dagmar znovu vrací na jeviště i na plátno. A vypadá nádherně. Díky kontu, možnostem omlazovacích kúr, vytříbenému šatníku…

Podtrženo, sečteno: Herzovy Holky z porcelánu ještě dlouho budou bavit a navždy zůstanou půvabné. Na rozdíl od těch, které je svižně zahrály. Aktérky se prostě změnily. Některé k neuvěření. Pohled na ně jistě překvapí a také připomene, jak je krása pomíjivá. O slávě nemluvě. Takový už život je.