Walda s manželkou Olinou věděli, že pokud chtějí uspořádat obrovské turné pro krajany po celých Státech a Kanadě, musí jim nejdřív vyjít album.

A tak se narodila první poemigrantská Matuškova deska Teče, voda, teče. Sklidila úspěch a šňůra 24 koncertů měla nevídaný aplaus. Zpěvák takřka objel celé Spojené státy ze západu na východ. Turné trvalo dva a půl měsíce a rodině Waldemara vydělalo na vlastní floridský dům, na školu pro malého Waldíka a dobrý rok měli zabezpečené živobytí.

Walda ale nelenošil a s Olinou připravili další turné. Brzo zjistili, že se dá koncertováním pro krajany nádherně žít. Navíc Matuškovi vyhovovalo floridské podnebí, které působilo blahodárně na jeho těžké astma.

Na jaře 1989 začal Waldemar chystat reedici vánočního alba Merry Christmas a připravoval se ženou nový program pro další kanadsko-americkou túru. V té době dostal kontakt na emigranta Petra Kratochvíla a jeho ženu Miladu, kteří na Floridě vlastnili černé divadlo Ta Fantastika.

A přišel 17. listopad 1989. Pro Waldemara dvojnásobně důležitý. V ten den konečně obdržel »zelenou kartu«, která mu zaručovala časově neomezený pobyt v USA. Nadšený Waldemar byl ze »studentské revoluce« v české metropoli nejšťastnější v životě. Hned také vyslal Petra Kratochvíla do Prahy, aby tam připravil půdu pro svůj velký návrat – koncert v Lucerně, který byl stanoven na 6. března 1990.

Walda se do vlasti těšil. Ale málem se jeho návrat neuskutečnil. Dostal první velký astmatický záchvat vyvolaný chřipkou a ležel několik dnů v Miami na kyslíku.

„Ten koncert v Lucerně bude! Mám přece celých pětadvacet dnů na to, abych se z toho vyhrabal,“ prohlásil tehdy. Měl pravdu. 26. února 1990 stanul s Olgou a Waldíkem na ruzyňském letišti. Čekaly je davy fanoušků, letištní halou zněly Waldemarovy hity.

Prezident Václav Havel nabízel zpěvákovi nejen soukromé letadlo, ale zařídil mu i ubytování v hotelu Alcron vedle Václavského náměstí. Matuškův koncert v Lucerně téměř zboural Prahu a Walda byl zase vítěz!


Zítra čtěte: Proč v rodné zemi nezůstal