Dětský sbor s více než šedesátiletou historií kauza Kulínského juniora zřejmě nenávratně poškodila.

Těleso, které milovali posluchači po celém světě a pro něž psali renomovaní skladatelé, sice stále koncertuje, má ale méně atraktivních nabídek a vůbec nenahrává. Sbor vede v současnosti Blanka Kulínská, sbormistrova matka.

Fotogalerie
1 fotografie

Podle obžaloby Kulínský v uplynulých 20 letech ve 49 případech pohlavně zneužíval sboristky a ohrožoval mravní výchovu mládeže. Sbormistr si pobyl sedm měsíců ve vazbě. Letos v dubnu ho potrestal královéhradecký krajský soud tříletým vězením s podmíněným odkladem na pět let. Na deset let mu také zakázal práci s mládeží. V úterý má prověřit rozsudek odvolací senát při Vrchním soudu v Praze. Soud se táhne už čtyři roky a zaujal média natolik, že se o sbor téměř přestala zajímat.

Už to nikde nebude jako dřív
"Kauza sbor zlikvidovala, tu nálepku z nich nikdo nesejme. Fakticky sice existuje, ale už to nikdy nebude takové, jaké to bylo. Děti ztratily víru v autoritu," soudí novinářka Jitka Škápíková, která o sboru a kauze napsala dokumentární knihy "Výsluní a stíny" a "Bohumil Kulínský - Volný pád". Členkou Bambini di Praga byla i její dcera.

Žádné nové nahrávky

Od roku 2005 sboru nevyšla žádná deska, přitom po sametové revoluci až do roku 2005 vydal na čtyřicet nahrávek všech žánrů, od vysoce náročných skladeb klasické hudby přes lidovou hudbu až po pop. Také zahraniční zájezdy se výrazně utlumily; předtím děti zpívaly třeba i třikrát do týdne a v jejich diářích se objevovaly zájezdy například do Německa, Finska, Francie, Itálie, ale taky do Izraele, Spojených arabských emirátů, Jižní Afriky, Spojených států a hlavně do Japonska, kde pravidelně sklízely úspěchy.

V Japonsku mají utrum
Právě země vycházejícího slunce se sborem zcela přestala spolupracovat. "Před čtyřmi lety řekli, že už s námi koncerty neobnoví. Nikdo jiný s námi ale kontakt nepřerušil," tvrdí Kulínská. Podle lidí z branže ale pravdou je, že jim zůstala "věrná" pouze Jižní Korea.

Ztrátou důvěry utrpěla také Škola sborového zpěvu, která v loni červnu kvůli nezájmu nových členů zanikla. Ve zlatých letech 1990 až 2004 mívala každoročně kolem tisíce žáků.

O konkurzy není zájem
Na konkurzy se do přípravek hlásily stovky nových dětí ročně. Po roce 2004 ale přestaly na hromadné nábory téměř chodit, a tak je sbor už nepořádá. Jak říká šéf Pražského filharmonického sboru Richard Sporka, rodiče určitě posuzovali, jestli dát děti do konkurenčního Kühnova dětskému sboru nebo do Bambini di Praga.

Chce napravit pověst
"Celoživotní práce je absolutně pryč," říká třiasedmdesátiletá Kulínská, která chce udržet historickou tradici a napravit pověst sboru, což bude ale vzhledem k jejímu věku obtížné. Naděje vkládá Kulínská, které prý chybí synovy kontakty a manažerské schopnosti, do mladého sbormistra Lukáše Jindřicha. Podle ní má stejné umělecké výrazové vnímání jako Bohumil Kulínský a mohl by snad být pro sbor budoucností.

"Byl to v určité době absolutně nejlepší dětský sbor, dokonalý zvukově i intonačně a úroveň neztratil ani teď. Jde jen o to, aby si vrátil image," míní ředitel Pražských symfoniků Ilja Šmíd.