Ať už plynoucí z toho, že se pravidelně objevují v médiích, nebo že rozhodují o tom, kdo bude populární a čí hvězda naopak pohasne. Nebo jejich vliv spočívá v penězích, které do filmů a dalších projektů investují. Vycházeli jsme ze sledovanosti televizí a jednotlivých pořadů, poslechovosti rádií, čtenosti novin a časopisů a jejich vlivu, oslovovali jsme lidi ze zákulisí. Na dalších stranách najdete výsledek.

1. ADRIAN SARBU (53) Zástupce a jednatel CME (vlastník TV Nova)


Loňské/předloňské umístění: mimo pořadí
Kdo je to: Talentovaný manažer, který se CME spolupracuje od roku 1995. Původně regionální ředitel zodpovídal za veškeré aktivity společnosti u nás, v Rumunsku a na Slovensku. Vloni byl jmenován na pozici provozního ředitele společnosti, která vlastní mimo jiné TV Nova.
Proč 1. místo: Stojí za provozem celé mediální skupiny CME, která vlastní TV Nova, provozuje kanál Nova Sport, do konce roku hodlá spustit digitální vysílání nejsledovanějšího filmového kanálu Nova Cinema a v následujícím roce chce odstartovat českou verzi MTV. Vedle řízení společnosti Sarbu nezanedbává vlastní podnikatelské aktivity. Letos spustil novou zpravodajskou agenturu MadiaFax, která má smělé plány – konkurovat zavedené ČTK.

253100:gallery:true:true

2. PETR DVOŘÁK (44) Generální ředitel TV Nova

Loňské/předloňské umístění: 1/1
Kdo je to: Do Novy nastoupil před pěti lety, kdy televizi koupila finanční skupina PPF. Dvořák byl v PPF pravou rukou nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Absolvoval ČVUT, obor technická kybernetika.
Proč 2. místo: Řídí nejsledovanější komerční stanici u nás, která vyrábí úspěšné zpravodajské, publicistické pořady a především původní seriály: Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě (sledovanost seriálů je kolem dvou milionů diváků). Zato s pěveckou soutěží s prvky reality show XFactor příliš neuspěla.

253099:gallery:true:true

3. LIBUŠE ŠMUCLEROVÁ (45) Generální ředitelka Ringier ČR

Loňské/předloňské umístění: 3/3 (Tomáš Böhm, bývalý ředitel Ringier ČR)
Kdo je to: Patří mezi dvacítku nejvýznamnějších českých manažerek. Necelé dva roky je generální ředitelkou vydavatelství Ringier ČR. Do tištěných médií přišla z televizního prostředí. Podílela se na vzniku Studia Kontakt v ČT, v r. 1993 přešla do Novy, kde pracovala do r. 2004 mimo jiné na pozici programové ředitelky, posléze výkonné ředitelky a jednatelky společnosti.
Proč 3. místo: Šéfuje české pobočce švýcarského mediálního koncernu Ringier.
Společnost vydává nejprodávanější deník u nás – Blesk, deníky Aha!, Sport a celou řadu úspěšných titulů: Reflex, Blesk pro ženy, ABC.

253102:gallery:true:true

4. JIŘÍ JANEČEK (51) Generální ředitel ČT

Loňské/předloňské umístění: 2/2
Kdo je to: Před pěti lety se stal generálním ředitelem. Příští rok jeho šestileté funkční období končí, Janeček chce opět kandidovat.
Proč 4. místo: Přes nejrůznější výtky si ČT špatně nevede. Uspěla především pokračováním oblíbené taneční soutěže StarDance. „Byli jsme zralí na zrušení jednoho programu, dnes vysíláme čtyři: ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport,“ doplňuje Janeček.

253095:gallery:true:true

5. MICHEL FLEISCHMANN (56) Prezident Evropy 2 a Frekvence 1

Loňské/předloňské umístění: 4/7 Kdo je to: Rozhlasový magnát, který se pustil do vysílání prvního soukromého rádia u nás – Evropy 2. V roce 1994 k ní přibyla Frekvence 1. Proč 5. místo: Nadále si drží pozici šéfa jedněch z nejúspěšnějších rádií u nás: Frekvence 1 a Evropy 2, která ovlivňují rozdílnou část showbyznysu. Z Evropy 2 vzešel dnes nejvyhledávanější moderátor – Leoš Mareš.

253093:gallery:true:true

6. MICHAELA MALÁČOVÁ (37) Prezidentka České Miss


Loňské/předloňské umístění: 8/21
Kdo je to: Někdejší Miss Československo 1991 před čtyřmi roky směle rozjela soutěž krásy.
Proč 6. místo: Vliv jedné z nejvýznamnějších českých podnikatelek roste. Stojí v čele České Miss, kterou organizuje společnost Miss Marketing. Soutěž krásy válcuje Miss ČR. V showbyznysu se Maláčová umí pohybovat, stejně jako její manžel, »uhlobaron« Zdeněk Bakala.

253098:gallery:true:true

7. KARL HANS ARNOLD (46) Předseda představenstva Mafra

Loňské/předloňské umístění: 5/18
Kdo je to: Zkušený zahraniční manažer a novinář předsednický post zastává více než šest let.
Proč 7. místo: Šéfuje mediální skupině Mafra, která vydává deníky MF Dnes, Lidové noviny, provozuje zpravodajské internetové servery. Mafra ovládla hudební televizi Óčko a dvě rádia: Classic FM, Expresradio.

253094:gallery:true:true

8. VÁCLAV KASÍK (61) Generální ředitel Českého rozhlasu

Loňské/předloňské umístění: 6/12
Kdo je to: Začínal v kapele J. Brabce, doprovázel Karla Černocha nebo Hanu Zagorovou. Největší zkušenosti hudebník nasbíral v rádiu Alfa. V čele ČRo je od r. 1999.
Proč 8. místo: Přestože šéfuje několika veřejnoprávním rádiím, jeho vliv na showbyznys není tak zřejmý, jako je tomu u soukromých stanic. Navíc čelil několika kolizím, například s digitalizací Rádia Wave.

253096:gallery:true:true

9. MAREK SINGER (40) Generální ředitel TV Prima

Loňské/předloňské umístění: 7. (A. Cesnavicius, gen. řed. Primy a P. Chajda, výk. řed. Primy /4. (A. Cesnavicius)
Kdo je to: Manažer, který do vedení nastoupil letos v březnu.
Proč 9. místo: Prima zažívá slabší rok, který provází nevhodné přesuny některých pořadů, např. zpráv. Ty pak Singer vrátil do původního času. Nejsledovanějším pořadem je stabilně seriál VKV, slušně si vede i Ošklivka Katka a show Nic než pravda.

253101:gallery:true:true

10. OLDŘICH LICHTENBERG (45) Producent

Loňské/předloňské umístění: Mimo pořadí
Kdo je to: Divadelní producent a člen představenstva Divadla Broadway, který spoluprodukoval muzikály Dracula, Kleopatra, Tři mušketýři aj. Proč 10. místo: V divadelním světě patří k vlivným producentům. Vytváří muzikálové star a některá z představení, která spoluprodukoval, se dočkala obnovených premiér, např. Kleopatra nebo Tři mušketýři.

253097:gallery:true:true


11. LUCIE BÍLÁ (42) Zpěvačka

Loňské/předloňské umístění: 18/19
Kdo je to: Spolumajitelka Divadla Ta Fantastika, desetinásobná Slavice, která patří ke stálicím české hudební scény.
Proč 11. místo: V soukromí se zpěvačce příliš nedaří, o to úspěšnější je v profesním životě. V Hudebním divadle Karlín měl letos premiéru muzikál Carmen, v Divadle Ta Fantastika Němcová, Lucie také vydala novou edici Lucerna Live.

12. JAROMÍR SKOPALÍK (45) Jednatel vydavatelství Bauer Media

Loňské/předloňské umístění: 14/14
Kdo je to: Řídí jeden z největších vydavatelských domů, který vydává 16 společenských titulů: Rytmus života, Týdeník Televize, Šťastný Jim, Žena a život aj.
Proč 12. místo: Dlouhodobě si drží pozici díky drsným bulvárním titulům: Rytmus života a Pestrý svět. Letos se vydavatelství spojilo s televizí Óčko v projektu Bravo TV, což je nový televizní magazín.

13. JIŘÍ HRABÁK (47) Generální ředitel Rádia Impuls


Loňské/předloňské umístění: 15/15 Kdo je to: Před devíti roky v rádiu začínal jako moderátor, dnes úspěšně celoplošnou stanici řídí. Zkušenosti posbíral v Českém rozhlasu nebo jako zprávař Evropy 2.
Proč 13. místo: Impuls nadále zůstává nejposlouchanějším rádiem u nás. Denně se do Impulsů Václava Moravce nebo hudby zaposlouchá více než milion posluchačů.

14. JIŘÍ BARTOŠKA (62) Prezident MFF, herec

Loňské/předloňské umístění: 27/ 27
Kdo je to: Oblíbený herec, který se stal prezidentem MFF před čtrnácti lety.
Proč 14. místo: Popularita karlovarského MFF roste. Platí za jeden z nejlepších festivalů v Evropě. Každoročně na něj přijme pozvání řada českých i zahraničních hvězd.

15 JIŘÍ ADAMEC (60) Režisér, výkonný ředitel Miss ČR

Loňské/předloňské umístění: 28/28 Kdo je to: Režisér, který je pověřen vedením soutěže krásy firmou Central Group. Ta odkupuje Miss ČR, kde do konce listopadu probíhá audit, od manželky zmizelého majitele Jana Moťovského.
Proč 15. místo: Hrozil zánik soutěže.
Adamec se pokusí klání zachránit. Není ale jasné, zda ho bude nějaká televize vysílat. Větší vliv má jako režisér Pojišťovny štěstí...

16. LEOŠ MAREŠ (33) Moderátor a zpěvák

Loňské/předloňské umístění: 17/38
Kdo je to: Televizní a rozhlasový moderátor, milionář, milovník rychlých bouráků.
Proč 16. místo: V žebříčku neustále stoupá. Je nejvyhledávanějším českým moderátorem, v nepříliš úspěšném XFactoru patřil k světlým výjimkám. Firmy se o Marešovy drahé služby perou.
Aféra s jeho nahými fotkami, které se objevily v médiích, ho ještě více zviditelnila...

17. JÓZSEF STEFF (41) Výkonný ředitel vydavatelství Sanoma Magazines Praha

Loňské/předloňské umístění: 16/16 (bývalý ředitel György Szabó)
Kdo je to: Manažer, který přišel z maďarské Sanomy. Řídí českou Sanoma Magazines Praha, která vydává 18 tištěných časopisů (mj. Vlasta, Květy, Story) a provozuje 14 internetových titulů.
Proč 17. místo: Steff vsadil na internetová média, ale ekonomické výsledky tomu zatím příliš neodpovídají.

18. ROBERT PORKERT (44) Jednatel a promotér agentury Interkoncerts

Loňské/ předloňské umístění: 19/23
Kdo je to: Jeho Interkoncerts organizuje v ČR největší koncerty.
Dokázal letos přilákat na česká a moravská pódia takové hvězdy jako Kiss, Metallica, R. E. M. či Linkin Park.
Proč 18. místo: V tvrdé konkurenci si vedl úspěšně a vedle mega koncertů se staly hitem i výstavy artefaktů z Titaniku a pokladů z Tutanchamonovy hrobky.

19. FRANTIŠEK JANEČEK (64) Majitel agentury Goja

Loňské/předloňské umístění: 10/6
Kdo je to: Jako hitmaker a vyhledávač talentů sklízel největší úspěchy v 80. letech, kdy objevil např. Michala Davida. Po revoluci založil agenturu GoJa (Gott-Janeček).
Proč 19. místo: V showbyznysu má stále vliv, ale stáhl se do soukromí. Jeho partnerka, o více než třicet let mladší Tereza Mátlová, mu v únoru 2008 porodila dceru Emilly Ann.

20. KAREL GOTT (69) Zpěvák

Loňské/předloňské umístění: 20/17
Kdo je to: Bezkonkurenčně nejpilnější a nejúspěšnější sběratel Zlatých a Českých slavíků, »božský Kája«, spoluzakladatel umělecké agentury GoJa.
Proč 20. místo: I na prahu sedmdesátky zůstává Karel Gott pojmem…a jde s dobou. Pokračuje v trendu vydávání levných CD, letos dobývá vánoční trh s výběrem koled Hvězda betlémská za 49 Kč.

21. PETR KRATOCHVÍL (57) Spolumajitel Divadla Ta Fantastik

Loňské/předloňské umístění: 33/32
Kdo je to: Bývalý životní partner Lucie Bílé, se kterou má syna Filipa. A také Divadlo Ta Fantastika.
Proč 21. místo: Divadlu Ta Fantastika se vede dobře a vydělává. Muzikál Němcová ještě takovou bombou nebyl, Carmen ano.
Kratochvíl nadále posiluje svůj vliv v českém showbyzu, výrazně se angažoval v boji proti systému státních grantů v pražských divadlech.

22 ANTONIN HERBECK (45) Ředitel vydavatelství Stratosféra

Loňské/předloňské umístění: 30/13
Kdo je to: Když vydavatelství Stratosféra v roce 1996 Herbeck zakládal, vydával jediný titul – časopis Esquire. Dnes je jedním z největších vydavatelství časopisů v Česku. Produkuje 16 titulů, mj.
Cosmopolitan, Harper‘s Bazaar nebo FHM.
Proč 22. místo: Jako kreativní ředitel a společně mj. s nizozemskou Sanomou spolumajitel Stratosféry má nadále silný mediální vliv.

23. TOMÁŠ FILIP (43) Generální ředitel Universal Music


Loňské/předloňské umístění: 13/11
Kdo je to: Bratr zpěvačky Lenky Filipové velí vydavatelství už třináct let.
Proč 23. místo: Problémy hudebních vydavatelství se nevyhnuly ani Universalu. Filip redukoval svůj tým a zlevnil provoz. Domnívá se, že v Česku se americký způsob prodeje muziky přes net nechytá. Mnohem více věří tzv.
předplatnému, kdy po zaplacení paušálu si posluchač stáhne, co bude chtít.

24. VLADIMÍR KOČANDRLE (47) Ředitel EMI ČR

Loňské/předloňské umístění: 12/9
Kdo je to: Umělec širokého záběru, skládá muziku, píše texty, věnuje se i produkci. Šéfem EMI je už dlouhých 14 let, takže je i úspěšný manažer.
Proč 24. místo: Kočandrle přisuzuje třetinový pokles tržeb přesunu muziky na internet a pirátství.
Kočandrle má ve své stáji nadále atraktivní koně, ať už Lucii Bílou, či Ivetu Bartošovou.

25. ZBYNĚK KNOBLOCH (49) Ředitel pobočky Sony BMG

Loňské/předloňské umístění: 11/8 Kdo je to: Původním povoláním ekonom stojí v čele české pobočky významného hudebního vydavatelství čtvrtým rokem.
Proč 25. místo: Hluboký pokles prodeje CD a aktivita hudebních pirátů přinesly vydavatelstvím zlé časy. Nic na tom nemění fakt, že má ve svém uměleckém týmu Anetu Langerovou, Daru Rolins nebo nadějného Marka Ztraceného.

26. PETR ŠIŠKA (43) Prezident Akademie populární hudby

Loňské/předloňské umístění: 21/44
Kdo je to: Muzikant, (v minulosti např. kapely Věry Špinarové a Heidi Janků) je majitelem agentury Petarda Production a prezidentem Akademie populární hudby.
Proč 26. místo: Objevitel Ewy Farné má jako šéf hudebních cen Anděl v showbyzu silné slovo. Zviditelnil se také jako moderátor v televizní show Nic než pravda.

27. JAROSLAV TĚŠÍNSKÝ (58) Organizátor soutěže Český slavík Mattoni

Loňské/předloňské umístění: 23/22 Kdo je to: Majitel společnosti Musica Bohemica pořádá Českého slavíka.
Proč 27. místo: Český slavík je stále prestižní anketou. Těšínský letošní 43. ročník inovoval o novou kategorii: Slavíci bez hranic (pro nejoblíbenějšího slovenského interpreta v Česku).

28. PETR VACHLER (42) Filmový a televizní producent

Loňské/předloňské umístění: 22/20
Kdo je to: Známý producent je majitelem firmy Vachler Art Company a ředitelem České filmové a televizní akademie.
Proč 28. místo: Vachler diriguje soutěže Český lev a ELSA. Obě mají dobrý zvuk, ale u televizních diváků se přenosy z jejich vyhlášení netěší velké přízni.

29. JAN KRAUS (55) Moderátor, herec, scenárista

Loňské/předloňské umístění: 24/25
Kdo je to: Pohotový moderátor a osobitý herec se proslavil úspěšnou talk show "Uvolněte se, prosím". Show má i na Frekvenci 1.
Proč 29. místo: Říká se, že kdo nebyl u Krause, jako by nebyl, takže jeho vliv na náš showbyz se dá těžko zpochybnit. Nicméně jeho show už je přece jen trochu okoukaná…

30. ONDŘEJ SOUKUP (57) Hudební skladatel

Loňské/předloňské umístění: 36/mimo pořadí Kdo je to: Od roku 1975 působil v jazzových a popových kapelách. Později spolupracoval s Karlem Gottem. Je dvorním skladatelem Lucie Bílé a se svou manželkou Gábinou Osvaldovou tvoří skladatelský tandem.
Proč 30. místo: Dlouholeté zkušenosti ze showbyznysu a kontakty mu zaručují značný vliv. Jako porotce hledal SuperStar a jako poradce X Factor.

31. PETR DVOŘÁK (54) Majitel rádií City a Blaník

Loňské/předloňské umístění: 29/34
Kdo je to: Spolumajitel společnosti City Multimedia, která je držitelem licencí k vysílání rádií City a Blaník. Dvořák se stáhl do ústraní, ale pořád stanice výrazně ovlivňuje.
Proč 31. místo: Pečlivě si hýčká své podíly a nehodlá je prodat zahraničním společnostem. Není moc vidět, ale i z pozadí se věnuje rádiím a jejich rozvoji.

32. JANIS SIDOVSKÝ (40) Manažer hvězd

Loňské/předloňské umístění: 34/50
Kdo je to: Manažer a producent českých hvězd. Jeho životním partnerem je už řadu let zpěvák Pavel Vítek, se kterým uzavřel registrované partnerství.
Proč 32. místo: Vlastní agenturu, která zastupuje české umělce.
Patří k odborníkům v oblasti public relations a stále je aktivní v českém showbyznysu. Podílí se také na charitativních činnostech a aktivitách pro českou gay komunitu.

33. MILOSLAV ZAPLETAL (66) Poradce Miss ČR


Loňské/předloňské umístění: 9/5
Kdo je to: Bývalý prezident soutěže o nejkrásnější dívku republiky Miss ČR. Stále žije se svou přítelkyní z agentury APK/2 Hanou Hotovou. Proč 33. místo: Po 20 letech skončil ve funkci prezidenta Miss ČR a podíly prodal Janu Moťovskému údajně za 50 milionů korun. Po podnikatelově zmizení soutěž odkupuje stavební společnost Central Group a Zapletal se na Miss má opět podílet.

34. BOREK SEVERA (58) Producent

Loňské/předloňské umístění: 40/mimo pořadí
Kdo je to: Jednatel produkční společnosti MaxiFilm & TV a koproducent seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Spoluvlastník několika firem zaměřených na marketing a public relations.
Proč 34. místo: Dokázal sehnat peníze na natáčení dalších dílů slavné Nemocnice. Nadále působí v zákulisí české televizní tvorby.

35. VENDULA SVOBODOVÁ (36) Ředitelka Kapky naděje

Loňské/předloňské umístění: 25/40
Kdo je to: Vdova po hudebním skladateli Karlu Svobodovi.
Založila a stará se o nadační fond Kapka naděje, který pomáhá dětem s poruchou krvetvorby.
Proč 35. místo: Ani po tragické smrti svého manžela se Svobodová nevytratila ze světa showbyznysu a plní titulní stránky. Nyní uvažuje o přestěhování do zahraničí.

36. JANA GONDOVÁ (57) Ředitelka Supraphonu


Loňské/předloňské umístění: 31/35
Kdo je to: Gondová stojí v čele vydavatelství od roku 1998. Tržby z prodaných nosičů sice neustále klesají, ale Supraphon drží nad vodou Karel Gott a Spejbl s Hurvínkem.
Proč 36. místo: Gondová zahájila spolupráci s vydavatelstvím Českého rozhlasu Radioservis. Chce také zlepšit prodej klasických CD v třiceti zemích světa.

37. MARTIN FRIEDRICH HERRMANN (41) Generální ředitel RWE

Loňské/předloňské umístění: mimo pořadí
Kdo je to: Předseda představenstva a generální ředitel RWE Transgas, která zásobuje energií přes 44 milionů zákazníků.
Proč 37. místo: Společnost sponzoruje český olympijský tým a investuje do filmů. Letos podpořila např. snímky Tobruk a Nestyda.
Dotuje karlovarský a jihlavský film. festival.

38. IVETA BARTOŠOVÁ (42) Zpěvačka


Loňské/předloňské umístění: mimo pořadí
Kdo je to: Zpěvačka, která svou největší slávu zažívala v 80. a 90. letech. Několikrát se stala Zlatou slavicí. Poslední dobou ale zabírala titulní stránky kvůli svým skandálům.
Proč 38. místo: Zažila velký comeback.
Po soukromých nezdarech, léčebně a alkoholových excesech se vdala, vydala novou desku a chystá se na muzikál Mona Lisa.

39. MICHAL DAVID (48) Zpěvák, skladatel

Loňské/předloňské umístění: 44/mimo pořadí
Kdo je to: Zpěvák, skladatel a úspěšný producent českých muzikálů. Dodnes se mu podařilo prodat více než tři miliony desek a vlastní hudební studio MIDA.
Proč 39. místo: Král dávných diskoték se stále drží nad vodou a produkuje nové muzikály.
Po Novém roce chystá uvést na scénu Monu Lisu v čele s Ivetou Bartošovou.

40. MILAN RICHTER (33) Radní, přítel T. Kuchařové

Loňské/předloňské umístění: mimo pořadí
Kdo je to: Člen rady hl. města Prahy. Od roku 1998 podniká v módním průmyslu a pracoval v reklamě.
Proč 40. místo: Díky grantové politice pro kulturu a divadla je velmi mocným mužem. A neoblíbeným.
Divadelníci mu nemohou přijít na jméno. I když má po svém boku nejkrásnější dívku světa, přítelkyni Taťánu Kuchařovou.

41. MILADA KARASOVÁ (58) Ředitelka Czechoslovak Models

Loňské/předloňské umístění: 38/36
Kdo je to: Czechoslovak Models se stále řadí mezi nejvlivnější modelingové agentury, v současné době nabízí kolem 1500 modelů.
„Potěšující je zvyšující se zájem o české kluky,“ říká bývalá modelka. Proč 41. místo: V pořadí klesá, jelikož už nezastupuje vítězky Miss ČR. Odsuzuje tvrzení, že modelky jsou vzorem pro anorektičky.

42. MARTIN KRATOCHVÍL (62) Ředitel Bontonu a skladatel

Loňské/předloňské umístění: 37/37
Kdo je to: Významný jazzový a jazzrockový hudebník se vrhl před dvaceti lety na podnikání a založil vydavatelství Bonton.
Proč 42. místo: Šedá eminence showbyznysu, která obratně tahá za nitky, vlastní nahrávací studio Budíkov. Pro radost si koncertuje a píše knihy.

43. JAROSLAV TOPERCER (42) Bývalý ředitel produkce agentury GoJa

Loňské/předloňské umístění: 35/mimo pořadí
Kdo to je: Producent české muzikálové scény se rozešel se svým dlouhodobým obchodním partnerem Františkem Janečkem a postavil se na vlastní nohy.
Proč 43. místo: Topercer agenturu GoJa opustil ve zlém a teď se snaží na svou stranu přetáhnout Karla Gotta, kterému zařizuje i jeho letošní vánoční turné.

44. EVA A VAŠEK Pěvecká a manželská dvojice


Loňské/předloňské umístění: mimo pořadí
Kdo je to: Slavné muzikantské duo Eva a Vašek, kteří spolu žijí už 18 let a mají malou dcerku.
Proč 44. místo: O počtu hudebních nosičů, které už několik let vytrvale prodávají, si většina hvězd české popmusic může nechat jen zdát. Nyní mimo jiné chystají velkolepý koncert za 10 milionů. A předskokana by jim mohl dělat slavný zpěvák Elton John.

45. ONDŘEJ TROJAN (48) Producent, režisér

Loňské/předloňské umístění: 41/43
Kdo je to: Bratr herce Ivana Trojana. Filmový režisér a producent, herec Divadla Sklep. Produkoval všechny úspěšné filmy scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka.
Proč 45. místo: Pohoršil si, protože snímek U mě dobrý (režie Jan Hřebejk) moc dobrý nebyl... Příští rok uvede do kin film Zdeňka Tyce El paso.

46. MICHAL HORÁČEK (56) Textař a rentiér

Loňské/předloňské umístění: 42/31
Kdo je to: Textař, podnikatel a novinář. Se skladatelem Petrem Hapkou vytvořil úspěšnou autorskou dvojici. Tři roky stál v čele Akademie populární hudby, která uděluje ceny Anděl.
Proč 46. místo: Drží se v pozadí, letos ale zaujal novou deskou, chystá představení ve Státní opeře a s producentem Jaroslavem Boučkem uvažuje o filmu z dostihového prostředí.

47. PETR NOVOTNÝ (59) Moderátor a majitel umělecké agentury


Loňské/předloňské umístění: 49/30
Kdo je to: Bavič a moderátor, který opět skončil v televizi. V pořadu Pět proti pěti ho vystřídal Petr Lesák. Na Českém rozhlasu Sever vysílá kulinářské speciality.
Proč 47. místo: Vlastní uměleckou agenturu 6P a na příští rok organizuje obří koncert pěvecké dvojice Eva a Vašek.

48. ALEŠ HUŠÁK (51) Generální ředitel Sazka, a. s.


Loňské/předloňské umístění: 26/10
Kdo je to: Už třináct let vede společnost Sazka, největší loterijní podnik v Česku. Jeho roční plat se odhaduje na více než 10 milionů korun. Proč 48. místo: Sazka část výtěžku ze svých loterií věnuje do sportu a také kultury. Jí ovládaná společnost Bestsport, provozuje O2 arénu, kde se konají velké koncerty.

49. TEREZA MAXOVÁ (37) Modelka, podnikatelka


Loňské/předloňské umístění: 47/48
Kdo je to: Topmodelka a zakladatelka Nadace Terezy Maxové pomáhá v dětských domovech nebo kojeneckých ústavech.
Proč 49. místo: Jedna z nejkrásnějších českých modelek současnosti si stále udržuje mezinárodní kontakty. Už druhý rok je tváří kosmetické značky Oriflame, která sponzoruje její nadaci.

50. TAŤÁNA KUCHAŘOVÁ (20) Miss World 2006

Loňské/předloňské umístění: mimo pořadí
Kdo je to: První Češka v historii, která si nasadila korunku světové královny krásy a stala se Miss World. Svou krásu propůjčila i firmě, která vyrábí šperky. Proč 50. místo: Díky titulu Miss World patří k vyhledávaným modelkám.
Spolu s Petrou Němcovou natočily videoklip lákající turisty do hlavního města. Stala se prezidentkou Miss ČR.

Fotogalerie
1 fotografie