"Přespával jsem na lavičce v parku. Byl jsem úplně na dně," přiznal před časem Taclík, seriálový Oliver Hajn.

David Švehlík, syn herce Aloise Švehlíka a představitel Tomáše Benkovského, mohl být pro herectví navždy ztracen. Lákal ho kněžský stav i s celibátem. Nakonec z kněžských studií zběhl. "Došlo mi, že herectví je pro mě přednější," nechal se slyšet. V té době už přitom dobře věděl, čeho se dobrovolně zříká. "Poznal jsem předtím spoustu holek," přiznal David Blesku.

Jeho kolega Marek Taclík měl cestu k herectví ještě těžší. Téměř z bezdomovce, který, jak sám říká, chlastal první ligu, se shodou náhod dostal k herectví. Stále neměl vyhráno. Při studiích totiž vyzkoušel nejrůznější drogy a vypadalo to, že to s ním znovu půjde z kopce. "Bylo to takové období hledání," říká dnes s nadsázkou Marek Taclík.

Šanci dostali bezdomovec i kněz
Excelují spolu v Kriminálce Anděl. Cesty Davida Švehlíka (36) a Marka Taclíka (35) k herectví byly ale naprosto odlišné. David studoval teologii v Litoměřicích a jako výborný student se dostal až do Říma a Marek žil bez koruny v kapse jako bezdomovec.

"Nikam jsem nesměřoval," přiznal Taclík. Naštěstí David ze své cesty na kněze nakonec zběhl. Uvědomil si, že je jeho život spjatý s herectvím, stejně jako to má jeho táta Alois. David z Říma odešel zpátky do Prahy studovat divadelní režii. Oženil se s kolegyní Jitkou Schneiderovou (35) a mají spolu dceru. Hrál například v dvoudílném televizním filmu Operace Silver A a v seriálech Letiště a Dobrá čtvrť.

Marek Taclík si po svých eskapádách s alkoholem a drogami zahrál ve filmech Grandhotel, Milenci a vrazi a Jedna ruka netleská.

"Našli se lidi, co mi věřili," nechal se slyšet Marek. Pro svou postavu kriminalisty Olivera Hajna ze seriálu Kriminálka Anděl má kde čerpat inspiraci. Jeho