Jistě, světle žlutý domeček působí útulně a bílá fasáda vypadá luxusně. Světlé odstíny s tmavou střechou spolu hezky kontrastují. Jen kdyby na světlých barvách nebyla vidět i sebemenší nečistota, že? Učiňte tomuto problému jednou provždy přítrž díky správné fasádní barvě.

Využijte technologie budoucnosti i vy

Zní vám fasáda, která se neušpiní, jako výmysl z budoucnosti? Ne, jde o naprosto běžnou věc. Využívá nanotechnologií, které v poslední době nacházejí uplatnění v čím dál širším spektru odvětví. Slyšeli jste už o nich? Pojďme si nejdříve vysvětlit tento magický pojem, ať pochopíte, jak chytrá fasádní barva funguje.

Slovem „nano“ se označuje něco hodně malinkého. Přesněji řečeno jde o něco, co má rozměry miliardtiny metru (10-9). Vědci se naučili s objekty tohoto rozměru pohybovat. Mění polohu jednotlivých atomů, a tím pádem ovlivňují vlastnosti látek. Na svět tak přicházejí materiály s úplně novými možnostmi.

Nanotechnologie pomáhají v lékařství, automobilovém průmyslu i chemických odvětvích. Právě do těch by se daly zařadit produkty se samočisticí schopností – třeba samočisticí fasádní barvy.

Použijte sílu přírody

U produktů se samočisticím efektem se jejich tvůrci inspirovali samotnou přírodou. Znáte lotosový květ? A uvědomili jste si někdy, že je neustále čistý, ačkoliv obvykle roste v bahně a stojatých vodách? Jeho tajemstvím jsou speciální listy. Má na nich hrbolky vysoké miliardtinu metru (nanometr), které se nachází tak blízko u sebe, že zamezují ulpívání nečistot.

Případná špína se drží na hrbolcích a kapky vody je smývají. Vědcům se povedlo tento princip napodobit, a tak jsou schopní vytvářet látky, které odolávají špíně podobně jako lotosové květy. Využití najdou zejména v domácnosti a okolo domu, i když na škodu není třeba ani taková nano impregnace stanu a oblečení.

Bílá zůstane déle bílou

Známá fráze z reklamy na prací prášek platí i pro fasádu. Fasádní barva, která využívá principu lotosového květu, je bílá, má krásný perlový efekt, a hlavně i po mnoha letech zůstává tak krásná, jako byla na začátku. Jaké jsou její další přednosti?

Odolává vlhkosti. Fasádní barva se samočisticím a perlovým efektem má zvýšené hydrofobní vlastnosti, odolává tedy nejen vlhkosti, ale i silnému dešti. Výborné izolační vlastnosti jsou zaručený.Je paropropustná. Odlupování barvy a eroze fasády? To nehrozí ani v těch nejnáročnějších podmínkách.

Na plísně a houby zapomeňte. Produkty na bázi nanotechnologií mají přirozené antibakteriální vlastnosti, takže eliminují výskyt hub i plísní.

Všechno tohle je skvělé, avšak nejvíce vás pravděpodobně bude zajímat schopnost čištění, že? Není moc co vysvětlovat. Fasádu vám prostě omyje déšť. A když bude zrovna suché léto, nebo vám to nebude stačit, postačí vám obyčejná tlaková voda. Nebojte, fasádu vám nepoškodí.

Líbí se vám jiné barvy? Není problém!

Nebavíme se jen o čistě bílé barvě, lze ji samozřejmě tónovat, používají se k tomu silikonovo-pryskyřičné tónovací barvy. Případně můžete zakoupit již minerálně pigmentovanou barvu, prodává se přes 50 krásných odstínů. Pětilitrový kbelík vám vystačí na cca 20 m2 při dvou nátěrech.

Zbývá už jen dodat, kde ji seženete. V běžných obchodech s barvami a standardních stavebninách ještě moc ne. Na prodej výrobků založených na nanotechnologiích se zaměřují spíš specializované společnosti. Zkuste německou firmu NanoConcept. Jejich fasádní barva se samočisticím a perlovým efektem totiž prošla nezávislými testy DIN německého ústavu pro průmyslovou normalizaci, kde získala nejvyšší třídu v kategoriích propustnost páry, krycí schopnosti a odolnost proti vodě.