Pracovala jsem průběžně několik let na kompletním zařízení rodinného domu jedné opravdu milé rodiny. Dům rodiny Burgetových je opravdu tím, co označení rodinný dům doslova znamená. Při rozlítaném životním stylu manželů Evy a Radovana a jejich dvou dospělých dcer – studentek je domov skutečně místem, kde se rodina s radostí sejde a tráví čas spolu.

Vesnice nedaleko Mladé Boleslavi jim dává dostatek soukromí i možnost kdykoliv vyběhnout do zahrady nebo krajiny kolem. Když se tedy konečně všichni sejdou, obklopí je dům, který si vysnili, a pak se nám ho společně i podařilo zrealizovat.

Před několika lety se totiž celá rodina vrátila z pracovního pobytu v Šanghaji a východní styl jim zůstal tak blízký, že mě požádali, abych jim alespoň nějaké motivy do domu zakomponovala.

Nejdřív se to zdálo dost těžké, protože jsme začínali pokládkou podlahového topení a dlažbou, což k teplému etno stylu mělo hodně daleko. S pomocí architektů Ondry a Tomáše z ateliéru OTA architekti jsme naopak zminimalizovali tvarosloví původně zkoseného krbu, který evokoval spíš podnikatelské baroko. Pak už ale přišli truhláři Bakule a Blažek a dům začal postupně zateplovat a zlidšťovat nábytek na míru. Když jsme vymalovali a nalepili tapety, najednou to tam bylo! Pět let uteklo jako voda…

Jak na lehké etno:

Výmalba: Nebojte se tmavých barev v interiéru. Například v ložnici působí opravdu relaxačně, navíc se stanou skvělým pozadím třeba pro obrazy nebo i interiérový textil, který tak mnohem lépe vynikne.

Kvalitní materiály: Nelitujte investic a klidně zařizujte dům pomalu, ale kvalitně. Masivní dřevo pěkně stárne, získává přirozenou patinu, ale stále dobře slouží. Jeho příjemné přírodní barvy snadno osvěžíte barevnými doplňky.

Patinovaný nábytek: Stačí několik opravdu stylových kousků. Čínský paraván, skříňka s patinou a klidně i jeden Buddha. Fotogalerie na šňůře v ložnici vám může připomínat tibetské modlicí vlaječky ve větru.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.

Fotogalerie
9 fotografií