Originálně řešenou stavbu Casa Montaña navrhlo španělské architektonické studio jako druhý domov pro britského zahradního architekta a jeho rodinu. Majitele vyšla na necelé 4 miliony korun.

Moduly byly vyrobeny v továrně v Madridu a poté putovaly 965 kilometrů na hornaté pobřeží v Asturii. Navrženy byly speciálně tak, aby esteticky ladily s pozemkem, na kterém se nachází ruiny hospodářského stavení.

Dům má dvě podlaží a skládá se z celkem 8 modulů o velikosti 2,15 x 5,30 metru. Čtyři moduly slouží jako základna, druhá řada je asymetrická a vytváří zakřivenou střechu. Jádro modulu tvoří ocelový rám, který vyplňují tenké dřevěné příčky. Obklady z černé břidlice jsou dílem místního řemeslníka.

Moderní domov může stát už za 5 hodin
Autor: Baragaño Architects

Přízemí domu tvoří otevřený prostor, který zahrnuje kuchyni a společenský prostor, které od sebe dělí bílé ocelové schodiště. Na jedné straně obývacího pokoje jsou kamna, zbytek stěn je ze dřeva. Okna jsou velkorysá a nabízejí úžasný výhled do okolní krajiny. V patře se nachází dvojice ložnic, které od sebe dělí průsvitná stěna z polykarbonátu.

Na stavbu domu byly použity pouze udržitelné materiály a budova je pojata jako nízkoenergetická. Pokud se majitelé rozhodnou, mohou ji snadno rozložit a převézt na jiné místo.

Fotogalerie
8 fotografií