Tikku House je možné postavit prakticky velmi rychle. Konstrukce zabere jednu noc. Stát může prakticky kdekoli. Stačí plocha o velikosti 2,5 x 5 m2. Dřevěné panely, z nichž je budova poskládána, jsou pětkrát lehčí než železobetonová konstrukce. Objekt proto nepotřebuje základy. Tloušťka panelů je natolik silná, že není nutné přidávat tepelnou izolaci.

"Tikku House je dům stojící na ploše jednoho parkovacího místa pro osobní auto. Sestaven je z modulů vyrobených z dřevěných CLT panelů, tím pádem ho lze postavit během jediné noci a na libovolném místě," říká o projektu autor návrhu Marco Casagrande z Casagrande Laboratory.

Prototyp domu vznikl loni během helsinského týdne designu, který se zabýval vývojem měst v budoucnu. Měl celkem tři podlaží. Jedno pro spánek, druhé pro práci, poslední patro zabíral skleník. Energii na provoz čerpal ze solárních panelů, v koupelně byla suchá toaleta.

Dům, který se vejde na jedno parkovací stání, postavíte přes noc
Autor: Nikita Wu

Podle architekta je Tikku House dostatečně velký na to, aby se v něm dalo pohodlně bydlet nebo pracovat. "Nabízí soukromí, bezpečnost i pohodlí. Všechny zbývající funkce lze nalézt v okolním městě," dodává architekt.

Jednotlivé domy lze spojovat dohromady, takže vznikne mnohem větší prostor, který lze využít k různým účelům. Flexibilní je i funkce pater. Sloužit mohou jako skleník, kancelář, obchod, kuchyně, sauna nebo hotelový pokoj.

Fotogalerie
19 fotografií