"Jakmile jsme tuhle chalupu s manželem uviděli, bylo nám jasné, že je to přesně ono, co tu celou dlouhou dobu hledáme,“ usmívá se Lucie. Jako manželský pár žijící v hlavním městě žádnou nemovitost k rekreaci nevlastnili a klidný odpočinek ve vlastním jim začínal trochu chybět.

Rozhodli se proto zapátrat po něčem, co by splňovalo jejich nároky. „Manžel pochází ze Šumavy a veškerý volný čas v mládí trávil na chalupě v podhůří hory Bobík. Výběr lokality byl tudíž daný, protože jsme preferovali znalost prostředí,“ vzpomíná Lucie. I když byli majitelé s místním prostředím v okolí Prachatic relativně obeznámeni, najít vhodnou stavbu nebylo snadné. „Nic nebylo to pravé, buď nám nesedělo místo, nebo byl dům ošklivý nebo malý.“

Šumavu objížděli celé dva roky, přesto je nic neoslovilo. Štěstí se na ně usmálo, až když jim dal echo známý z Prachatic, který věděl, že je na prodej nádherný pozemek s chalupou na svahu na konci malé vesnice.

„Byla to láska na první pohled,“ popisuje majitelka. Všechno tady bylo v pořádku – místo, klid, výhled, blízkost lesa, i chalupa se nám líbila.

Po prvním roce obývání se však ukázalo, že je původní stavba výrazně poznamenána předešlými majiteli, kteří se v rámci „svých možností“ snažili chalupu porůznu vylepšovat tak, že její původní ráz úplně zničili.

Navíc vyšlo najevo, že je stavba podmáčená a stodola prakticky rozpadlá. Bylo evidentní, že rekonstrukce by stála víc než nový dům a že v tomto případě nemá význam se pokoušet staré stavení zachraňovat.

Pec na spaní si majitelé pochvalují, její teplo dokáže v zimě báječně zahřát.
Autor: archiv

„Rozhodli jsme se dům strhnout a místo něho postavit nový, který nám bude vyhovovat ve všech směrech a nárocích.“ Majitelé proto oslovili architekta Tomáše Veselého z kanceláře Break Point s předem jasnou představou: zachovat původní půdorys a materiály, které jsou pro tuto část Šumavy tradiční – dřevo, cihla a kámen.

„Nechtěli jsme stavět roubenou chalupu, která není pro toto místo charakteristická. Naše představa byla jasná: jednoduchá a moderní stavba, která by ale zapadala do krajiny. Dá se říct, že od nás architekt dostal zcela jasné zadání a že návrh byl společným dílem, protože naše představa byla předem daná,“ líčí mladá žena.

Pro většinu stavebních prací potom vybrali lokální řemeslníky i dodavatele, což se nakonec ukázalo jako dobrá volba, protože díky prověřeným firmám proběhla stavba bez větších problémů, a za rok byla celá chalupa hotová. Zbývalo upravit svah pod chalupou, aby byl využitelný. Ve spodní části travnatých teras si majitelé nechali udělat příjemné koupací jezírko, které bez problémů zapadlo do charakteru krajiny.

Před domem vzniklo kryté zahradní posezení, kam se pohodlně vejde velká společnost. Tu mohou manželé i ubytovat, protože díky novému návrhu tu vzniklo velkorysé podkroví, které čítá pět velkých ložnic plus prostornou místnost, kde se dají pořádat kurzy a kterou lze využít jako tělocvičnu.

Fotogalerie
14 fotografií

Materiálově je chalupa velice příjemná, na podlahách najdeme dřevo a čedičovou dlažbu. Ve světnici nechali majitelé zbudovat pec, která se díky své velikosti stala místem pohodlného poležení.

„Kamna jsou navíc úžasná na pečení dobrot, nemůžu si je vynachválit,“ přiznává Lucie, která se na chalupě cítí příjemně a komfortně jako doma. Spokojení jsou manželé nejen s klidným místem u lesa, kde je možné potkat kromě veškeré lesní zvěře i vzácného rysa, ale i s celkovou praktičností stavby.

„V létě si užíváme příjemný chládek a v zimě se chalupa snadno vytopí a dobře udržuje,“ popisuje majitelka, která uvažuje o tom, že by se do chalupy časem přestěhovali natrvalo.

Inspirujovat se můžete také tady! Kuchyně pro venkovanku z pořadu Bydlet jako...

Video
Video se připravuje ...

Bydlet jako... Kuchyně pro venkovanku. Tradice, moderní spotřebiče a lavice pro celou rodinu! Česká televize