Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kofola, botasky i primky: Stylové věci, které vymysleli Češi

/
  • Koh-i-noor
    3. července 2017 ● 06:00

    Dobyly svět a baví nás i po letech. Máme slabost pro české značky, protože už nás přešlo okouzlení dříve nedostupným importem a naučili jsme se věřit domácí kvalitě. Protože se pod vlivem retro módy topíme v nostalgii. A taky protože jsou zkrátka super.

  • 1.

    Kolo Favorit

    Šlápněte do pedálu Favorita
    Autor: archiv Favorit

    V Rokycanech dělali jízdní kola od roku 1923. Po druhé světové válce s rozmachem cyklistiky nastala ideální doba ke stvoření rychlého závodního kola. Na součástky z dovozu se nedostávalo valut, a tak se v podniku Eska Cheb začaly vyrábět komplet i všechny komponenty. V roce 1950 dostala československá reprezentace prvních patnáct kol, na nichž ve světě sbírala medaile, a tím šířila dobrou pověst značky. Závodní model F1S si osedlali také sportovci ze SSSR či Kuby. Vyváželo se do 38 zemí. Zájem rostl také na domácích hřištích a silnicích, na kola byl pořadník, přesto se v roce 1978 podařilo pokořit milionovou hranici vyrobených kusů. Firmě se dařilo a pak přišla privatizace, změna trendů, všichni začali kupovat horská kola a Favorit zmizel ze scény. Nové milénium přineslo módní retro vlnu a objevil se hlad po lehkých městských kolech. Zaprášené favoritky v garážích našich otců začali pomalu oprašovat hipsteři, kteří zahoří láskou ke všemu, co je starší než oni sami. V roce 2011 továrnu koupil slovenský inženýr Richard Galovič, který vzkřísil dávnou eleganci a technickou dokonalost ručně vyráběných kol a uvedl na trh novou řadu s modely pro nadšené sportovce i městské floutky.

  • 2.

    Tužky Koh-i-noor

    Koh-i-noor
    Autor: archiv Koh-i-noor

    Je tu někdo, kdo absolvoval školní docházku za socíku a nepamatuje ze třídy útoky „flusačkou“ vyrobenou z versatilky? Tzv. mechanická padací tužka Versatil je jedním z objevů, který dala světu jihočeská fabrika Koh-i-noor Hardtmuth. Josef Hardtmuth ji v roce 1790 zakládal s cílem vyrábět kameninu, pak ale vynalezl grafitovou tužku a celý byznys se začal točit kolem ní. V roce 1802 si firma pojmenovaná podle slavného diamantu patentovala výrobu tuhy z jílu a grafitu a její tužky začaly sbírat ocenění na zahraničních výstavách. Současný globálně používaný systém pojmenování tvrdosti tužek H, B a F vzešel právě odsud. Tady vymysleli i další mezinárodní hit – pastelku s vícebarevnou tuhou. Koh-i-noor má zastoupení v 80 zemích včetně Číny, ale na rozdíl od konkurentů držel většinu výroby doma. 

  • 3.

    Boty Botas. Pro mistry i pro vegany

    Boty Botas
    Autor: Archiv Botas

    Botám na sport se dodnes říká botasky. Ty původní pocházely z obuvnického podniku Botana ve Skutči, kde se v roce 1963 zrodila značka Botas. Běhal v nich Emil Zátopek, na jejich bruslích vytáčeli piruety sourozenci Romanovi a gymnastické cvičky s názvem Eva obouvala Věra Čáslavská. Jejich výkony pomáhaly botám dělat reklamu, firma chrlila skoro dva miliony párů ročně a zásobovala celý sovětský blok. V roce 1966 se objevil legendární model nízkých sálovek Botas Classic, na něž se tehdy používala kvalitní kůže bílých mongolských koní. Jenže po roce 1989 odpadl řízený odbyt směrem na východ a Botanu přejmenovanou na Botas nespasila ani spolupráce s giganty jako Puma nebo Adidas. Zadavatelé přesunuli výrobu do Asie a ve Skutči nastal útlum výroby pro známé světové značky. V roce 2009 se sortiment BOTASU rozšířil, když si model Botas Classic vyhlédli studenti grafiky Jan Kloss a Jakub Korouš a v rámci školního projektu na UMPRUM představili redesign. Udělali z botasek stylové obutí na běžné nošení, získali cenu European Design Award a rok nato byl na pultech představen model Botas Classic 66 v široké škále barevných variant.

  • 4.

    Hodinky Prim. Ty pravé jsou jen jedny

    Hodinky PRIM z kolekce Diplomat
    Autor: PRIM

     

    Primky za socíku nosil pracující lid (a moc jiných možností na výběr ani neměl). Model Orlík vznikl pro armádu. Dnes je to cool retro a vylepšenými Orlíky se na Facebooku tisícovkám svých followerů chlubil fotograf Tomáš Třeštík jako vzácnou relikvií. Značka Prim si ovšem již několik let vláčí na noze těžkou kouli v podobě soudních pří. Po revoluci dostal výrobce smrtící ránu a od komplikované privatizace si brand přivlastňují dvě firmy. Elton hodinářská a MPM Quality z Frýdku-Místku. Druhá jmenovaná pod označením Prim od roku 2002 prodává hodinky montované z dílů asijské provenience. Úřad pro průmyslové vlastnictví nicméně opakovaně rozhodl, že nárok říkat svým hodinkám Prim má pouze Elton. Jen asi desítka továren na světě umí stvořit celý hodinový strojek. Elton je mezi nimi. Ruční výrobu v původním sídle obnovil v roce 2009, oživil lety prověřené modely s konzervativním designem a vsadil na luxus a limitované kolekce. To je ta firma, které dělá Tomáš Třeštík ambasadora, jejíž hodinky nosí čeští politici i milionáři a které má doma třeba také Barack Obama. 

  • 5.

    Kofola. Zdravější než předloha

    Kofola má svou dlouhou historii
    Autor: archiv Kofola

    Těm, kterým je kolem čtyřicítky, její chuť vyvolává vzpomínky na dětství a pubertu, kdy to byla nejoblíbenější (protože nejlevnější a nejrozšířenější) tmavá limonáda s bublinkami. Pro ty nezatížené komunismem už ovšem kofola znamená něco jiného: prasátko z reklamy, které má zuby nahoru a šišlající pes s Fofolou. Právě díky zabrnkání na strunu nostalgie a následnému zvířecímu marketingu se Kofole podařilo přesvědčit dost zákazníků a dostat se z porevolučního kómatu. Po listopadu totiž přestala být zajímavá, když bylo najednou originálního zápaďáckého pití všude dost. V roce 2002 značku vzkřísil řecký rodák Kostas Samaras a společnost Kofola, do níž patří také ovocné šťávy UGO nebo voda Rajec, hasí žízeň u našich sousedů i na Balkáně. Česká odpověď na americkou colu se zrodila coby dítko socialistického centrálního plánování. Nový nápoj se měl skládat výhradně z domácích či z východu dovezených surovin. Vůči kapitalistickým limonádám tehdy bodovala v dostupnosti i ceně, ale má také téměř o třetinu méně cukru, o polovinu méně pro mládež nevhodného kofeinu a chybí v ní kyselina fosforečná. Zato je v ní lékořice, skořice nebo extrakt z maliníku. Přesné složení je však tajemstvím, které zná jen pár vyvolených.

  • 6.

    Preciosa. Lustr pro Trumpa

    Preciosa
    Autor: archiv Preciosa

    Český křišťál a jablonecká bižuterie byly ve světě vždycky pojem, sklářské hutě u nás vznikly už v polovině 16. století. V roce 1724 se otevřela první továrna na výrobu křišťálových lustrů a ty ozdobily například interiéry zámku ve Versailles. Dnes je hlavním nositelem této tradice severočeská Preciosa, v níž se v roce 1948 sloučilo několik menších podniků. Vypracovala se v největší domácí sklářskou firmu s širokým záběrem výroby a nejvýznamnějšího hráče na světovém trhu s pobočkami v 16 zemích. Pod křišťálovými lustry se ve svých rezidencích prochází Donald Trump. Koncertní kostýmy s kamínky od Preciosy oblékají Gwen Stefani či Britney Spears. Stejně tak Madonnin korzet v klipu Living for Love je dílem designérského dua The Blonds, jehož kousky s českými křišťály září nejen na newyorském fashion weeku. U nás kamínky dodávají lesk šatům tanečníků ve StarDance a už 35 let trvá spolupráce také s návrhářkou Blankou Matragi. 

  • 7.

    GZ Media. Znovuzrození vinylu

    Nestárnoucí vinyl
    Autor: archiv GZ media

    Neznáte? GZ Media je synonymem pro vinyl. Dřív firma nesla název Gramofonové závody a spadalo pod ni vydavatelství Supraphon. První deska se tu roztočila v roce 1951. Porevoluční divoká privatizace se protla s nástupem CD a prodeje se z výšky deseti milionů zřítily skoro k nule. Firma ale neudělala chybu jako jiní výrobci a mašiny nevyhodila. Dnes je největším producentem desek na světě. Ačkoli dnes už děckám ke splnění snu o DJingu stačí iPhone, prodej desek stále roste – třeba v Británii lidi před Vánocemi utratili víc za vinyly než za digitální stahování. Kromě retro vlny za to mohou také širší kanály distribuce či vycházející sběratelské edice. Ve středočeské vesničce Loděnice lisují vinyly všech tvarů a barev, dělají elpíčka pro Madonnu i Rolling Stones. K desetimilionovým prodejům se vrátili v roce 2013. 

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy