Prostorný byt v čerstvě zrekonstruovaném činžovním domě objevila Ellen až po osmi měsících hledání. Narozdíl od jiných mezonetů měl výhodu, že se do něho vchází v přízemí klidovou zónou, kde jsou ložnice, a kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem je v patře. Tam také k bytu přiléhá prostorná terasa, kterou tak může rodina společně využívat po celý den.

Právě praktické uspořádání bylo to, co Ellen nejvíc nadchlo: „Kuchyň má vestavěnou spíž, v dřevěném boxu uprostřed horního podlaží je toaleta a další místnost, která by mohla být třeba domácí vinotékou. My jsme do ní umístili pračku se sušičkou. Dveře se zavřou, nic není vidět, je uklizeno.”


Byt pro čtyřčlennou rodinu je dokonalý v tom, že poskytuje dostatek místa na veškeré ukládání. Působí tedy vždy uklizeně a uspořádaně.

Zákoutí. Za dřevěnou příčkou ukrývající spíž vzniklo příjemné zákoutí, které díky kombinaci přírodních stolů a čalouněných křesílek působí velmi komorně a útulně.
Autor: Veronika Raffajová

Interiérová designérka Dáša Moráňová se rozhodla zvolit metodu lištování, která se tradičně používala ve starých měšťanských domech a dokázala velmi efektně rozdělit velké plochy na malé a zároveň vytvořit pocit útulnosti a komornosti prostředí.

 

Dekorativní lišty zároveň zakrývají některé spoje, takže jsou i z tohoto hlediska praktické. Ve vstupní části má tmavé lišty například velké zrcadlo, k němuž designérka doladila komodu z Ikea – nechala na horní desku uříznout černé sklo, které ji sladilo s ostatními prvky tohoto bytu.

Závěsy. V celém bytě jsme zakryli okna na míru vyrobenými blackoutovými závěsy, které jemným odstínem změkčují velké plochy bílých stěn a celý prostor zútulňují.
Autor: Veronika Raffajová

Zajímavé využití lišt si můžete dobře prohlédnout například v ložnici, která působí velmi uklidňujícím, elegantním dojmem, i když je zařízená současným nábytkem a nechybí tu propojující černý akcent – tentokrát na stropním stínidle. Rozměrná stěna za postelí

je pomocí bílých lišt v barvě omítky rozčleněná na tři díly, které zároveň tvoří rám pro zrcadla, toaletní stolky i dekorativní výtvarné dílo z perleti. Jednotlivé prvky nepůsobí nahodile, ale mají kompozici a přesně daný řád.

Fotogalerie
8 fotografií

V celém bytě jsou pro důležitý pocit pohodlí použitá čalouněná křesílka  a hebké kusové koberce s vyšším vlasem. Tak není krásná dřevěná podlaha dokonale zakrytá, ale tam, kde je to příjemné, došlápnete vždy do měkkého.

3 NEDŮLEŽITĚJŠÍ TRIKY PRO ZÚTULNĚNÍ

 

Pro inspiraci se někdy stačí vrátit zpět do historie a použít osvědčené metody předchůdců.

 

LIŠTY: Pomocí lišt se podařilo efektivně rozčlenit velké plochy stěn na menší, orámovat je a propojit jimi byt.

DŘEVO: Kvalitní dřevěné podlahy a vestavěný box uprostřed obytného prostoru doplňují menší stolky a komody.

ČALOUNĚNÝ NÁBYTEK: Nejen pohovka a křesla, ale také hebké koberce a měkké závěsy dodávají bytu přátelský charakter. Zajímavé je, že se tu v několika odstínech objevuje modrá barva a vůbec nepůsobí chladně.


Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.