Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jarní detox podlahy: Babské rady, jak ji udržet dokonale čistou

/
  • (iStock)
    22. května 2017 ● 06:00

    Završte gruntování pořádným úklidem podlah. Poradíme vám, jak čistit koberce i dřevo a jaké nové vychytávky rozhodně stojí za vyzkoušení.

  • 1.

    Koberec

    Autor: iStock

    Přestože v kurzu je především dřevěná podlaha, koberce mají v řadě domácností ještě stále své místo. Alespoň jednou do roka je potřeba je podrobit opravdu důkladnému čištění. Na výběr máte z několika profesionálních způsobů. Ceny se pohybují od 10 do 20 Kč za metr čtvereční.

     

    Babská rada:

    Po koberci rozsypte prášek do pečiva, nechte ho přes noc působit a ráno vše důkladně vyluxujte. Na výtvory od fixy a propisky zase platí citronová šťáva. Žvýkačku na koberci zaledujte
    a zbytky vydrolte.

  • 2.

    Linoleum

    Autor: iStock

    Na vinyl, laminát a linoleum používejte vlažnou vodu. Lino vytírejte mopem navlhčeným ve slabém roztoku vody a saponátu. Jestliže si lino zaslouží opravdu důkladnou rekonstrukci, vyplatí se najmout úklidovou firmu. Cena takového čištění se pohybuje mezi 25 až 30 Kč za metr čtvereční.

     

    Babská rada:

    Linoleu škodí málo vyždímaný mop. Vytírejte proto dosucha a mop příliš nemáčejte. Při domácím čištění nepoužívejte oblíbenou sodu.

  • 3.

    Dřevo

    Autor: iStock

    Při čištění dřeva vždy záleží na tom, jakým způsobem je povrch upravený. Obecně si dřevo nerozumí s vodou, proto ho buď zametejte, nebo vytírejte jen lehce navlhčeným mopem. Čas od času použijte pro zvýraznění lesku vosky a oleje, při výběru vždy dbejte na typ podlahy.

     

    Babská rada:

    Vyrobte si vlastní účinný přípravek. Potřebujete 1 litr vody, 6 sáčků mátového čaje, 1 litr octa,
    2 lžíce dětského olejíčku a 1 lžičku prostředku na mytí nádobí. Vodu přiveďte k varu, odstavte, přidejte čajové sáčky a nechte pár hodin louhovat. Nakonec přidejte zbylé ingredience
    a můžete s vytíráním směle začít!

  • 4.

    Dlažba

    Autor: iStock

    Výhodou dlažeb je jejich odolnost a praktičnost. Proto si vystačíte s pravidelným vytíráním vodou se saponátem. Za vyzkoušení stojí i parní čističe, které dokážou zatočit i se špinavými spárami. Pokud máte keramickou dlažbu, dejte si pozor na přípravky obsahující abrazivní částečky, které by mohly povrch nenávratně poškodit.

     

    Babská rada:

    S vodním kamenem vám pomůže ocet, zašedlé spáry oživí směs kypřicího prášku a vody.

  • 5.

    Laminát

    Autor: iStock

    Povrch zametejte smetákem a používejte jen vysavač, který má nástavec na hladké povrchy. Laminátu, stejně jako dřevu, škodí vlhkost. Je proto potřeba čistit podlahu vyždímaným mopem a ideálně po směru jednotlivých lamel. Na laminát nepoužívejte vosky, laky nebo mýdlo, které by na povrchu zanechaly nevzhledné mapy.

     

    Babská rada:

    V prostorách, kde by mohla podlaha přijít do kontaktu s vodou, nastříkejte laminát vrstvou na impregnaci spár. Podlaha tak bude chráněná
    a zůstane dlouho jako nová.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy