Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

8 pravidel dokonalé kuchyně: Jak ji zařídit, abyste v ní měli všechno po ruce

/
  • (Shutterstock.com)
    26. dubna 2017 ● 06:00

    Ať už stavíte, rekonstruujete, nebo byste chtěli prostě jen poradit, jak na to, aby vám to v kuchyni lépe šlapalo, víme, jak na to! Máme nápady pro ty, kteří budují novou kuchyň od základů, i pro ty, kteří ji chtějí jen vylepšit.

  • 1.

    Pravidlo pravé ruky

    3204761:gallery:true:true

    Vzhledem k množství různých spotřebičů přestávají vyhovovat dříve oblíbené kuchyňské sestavy do tvaru L nebo U, protože v rozích je k nim špatný přístup. Lepší je varianta dvou rovnoběžných linií, což se řeší zejména oblíbeným ostrůvkem, který bývá zároveň dělicím prvkem.

     

    To, co se při zařizování kuchyní nemění, je dodržování tzv. pravidla pravé ruky, tedy umístění spotřebičů podle přípravy jídel zleva doprava – první je skříň na potraviny a lednička, pak odkládací plocha, dřez, pracovní plocha a nakonec varná deska.

  • 2.

    Pravidlo materiálu

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte dané rozložení kuchyňské linky, soustřeďte se na materiál. Korpusy jsou u většiny dodavatelů obdobné, atmosféru však vytvářejí dvířka, jejich materiál a povrchová úprava. Finančně nejdostupnější jsou dvířka z lamina, který je odolnější proti mechanickému poškození. Větší variabilnost pak nabízí dřevovláknitá deska (MDF), kterou lze tvarovat, a tak může být použit i plastický dekor.

     

    Nejluxusnější a finančně nejnáročnější na dvířka linky bude sklo, dýha nebo masiv, k tradičním přírodním materiálům se však designéři vracejí. Povrchová úprava dvířek určuje jejich odolnost, existují speciální úpravy, které eliminují otisky prstů a usazování nečistot.

     

    Další rady a tipy, jak si vylepšit bydlení a postarat se o dům i zahradu naleznete v měsíčníku Blesk bydlení, který koupíte na novinových stáncích za pouhých 25 Kč.

    3396565:gallery:true:true

  • 3.

    Pravidlo spotřebičů

    Autor: iStock

    Základní rozdíl od kuchyní před pár lety je ten, že spotřebičů přibývá, dávají se do vestavby a trouba se oddělila od varné desky. Navíc často míváme troubu nejen jednu, ale klidně i tři – pečicí, mikrovlnnou a parní. Kam tedy s tím vším? Trouba by měla být vestavěná spodní hranou 90 cm nad zemí. Pokud je nutné stavět trouby nad sebe, níž je trouba pečicí, nad ní parní či mikrovlnná.

  • 4.

    Chytré úložné prostory

    Autor: iStock

    Hluboké zásuvky, do nichž je dobře vidět, různé háčky, lišty a závěsné systémy, to vše je nezbytnou součástí kuchyně, kde je vše po ruce. Praktickým pomocníkem mohou být také magnety. A to nejen jako ozdoba na ledničku. Na magnetickém pásku mohou být umístěny také nože, nebo dokonce i kořenky. Také v lednici můžete mít věci přehledně srovnané. Pomohou vám v tom boxy, které navíc udrží potraviny déle čerstvé.

  • 5.

    Co umístit za linku

    Autor: iStock

    Prostor mezi dolním a horním kuchyňským nábytkem se dá řešit různě. Důležité je pro nás, aby odtud šly snadno umýt cákance jídla. V blízkosti varné desky by měl být materiál na zdi odolný proti vysokým teplotám. Klasikou jsou keramické dlaždičky, které mohou být výrazným dekorativním prvkem, lze použít omyvatelnou barvu či dekorativní stěrku a nejrůznější obklady.

  • 6.

    Nepodceňujte osvětlení

    Autor: Shutterstock.com

    Na vaření budete potřebovat dobře vidět. Dodnes je častým nešvarem kuchyní špatně nasvícená pracovní plocha, a to centrálním svítidlem, které máte za zády. Pokud máte nad pracovní deskou skříňky, mohou se zdrojem světla stát právě ony. V místě, kde nejsou skříňky, můžete využít světelné police nebo samostatné osvětlení.

  • 7.

    Kam s lednicí

    Autor: profimedia.cz

    Na jednu stranu se kuchyňské spotřebiče schovávají do vestavby, na druhou se naopak vystavují na odiv. Ten druhý případ se týká zejména ledniček. Obliba dvoudvéřových amerických ledniček neupadá nejen kvůli dostatku prostoru a přidaným funkcím, jako je výrobník ledu a dávkovač chlazené vody, a také stále přijatelnějším cenám. Oblíbený je též retro design v různých barvách a dekorech, kdy se chladnička stává dominantním designovým prvkem.

  • 8.

    Kuchyň na míru

    Autor: shutterstock.com

    Co je důležité při výběru dodavatele kuchyně? Jak dlouho je na trhu! Sledujte reference a obrázky realizací kuchyňského studia. Také se nestyďte ptát, jaký poskytuje výrobce pozáruční servis. Chtějte přesný časový harmonogram prací – od návrhu kuchyně přes výrobu až po montáž a domluvte se na slevách v případě prodlení.

    Podívejte se na video, jak proměnit kuchyni, aniž byste do ní museli investovat desetitisíce:

    Video
    Video se připravuje ...

    Do proměny kuchyně nemusíte investovat desetitisíce! Adam Balažovic

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

koliaska: Já si třeba nedokážu představit, že bych ve své kuchyni měla nepořádek. Všechno prostě musí mít své místo. A tím myslím jak nádobí, tak i potraviny. Teď nedávno jsem si například z http­://e­mako­.cz/ch­lebov­ky/ pořídila takovou šikovnou chlebovku jen proto, abych konečně měla kam schovávat chleba.

(14. 10. 2019 22:02)

mrazkova@tiscali.cz: Po tom, co jsme se přestěhovali z našeho minibytečku s vařičem, jsem se u nové kuchyně těšila hlavně na pořádný sporák, protože vařit oběd pro tři lidi na dvou hořácích se fakt nedá. Na základě srovnání na https://www.arecenze.cz/sporaky/ jsme nakonec vybrali Electrolux PlusSteam a nemůžu si ho vynachválit. Jsem zvědavá, jak bude péct trouba.

(21. 09. 2018 23:55)

NatasaZ: Podle mě je lepší si nechat se zařizováním kuchyně poradit a nejlíp si rovnou nechat udělat návrh od profesionálů. Sice se zdá, že člověk ví úplně nejlíp, co kam dát, ale pak přijdete třeba na to, že jste to tak úplně nedomysleli, ale na úpravy už je pak pozdě. My se třeba obrátili na společnost http://www.gabon.cz/ a s výsledkem jsme víc než spokojení

(15. 02. 2018 21:00)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy