Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pěstování pokojové palmy zvládne i úplný začátečník! Jak na to?

/
  • (shutterstock.com)
    24. dubna 2017 ● 06:00

    Pokojové palmy patří mezi stále oblíbenější rostliny. Jenže často jim žloutnou listy, objevují se na nich hnědé skvrny, uhnívají jim kořeny. Jak se tedy o ně správně starat? Každý druh potřebuje jinou péči, ale přitom na tom není nic těžkého. Náš malý průvodce vám s tím pomůže.

  • 1.

    Světlo, nebo stín?

    Autor: iStock

     

    Obecně palmy dobře snášejí plné rozptýlené světlo, neumisťujte je proto na plně osluněné parapety, ale dál od okna. Většinu druhů můžete v létě pěstovat venku na terase nebo v zahradě. Ale pozor, rostlinu umístěte do polostínu, aby jí slunce nepopálilo listy. Choulostivé druhy rostoucí ve své domovině ve stínu pralesa na slunce nikdy nedávejte.

     

    Podívejte se také, jak pečovat v interiéru o jarní květiny, aby vám dlouho vydržely:

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak pečovat o jarní květiny v interiéru Adam Balažovič/BPŽ

  • 2.

    Správná teplota

    Autor: shutterstock.com

     

    Většině palem vyhovuje běžná pokojová teplota od 20 do 23 °C. Všem ale vadí průvan a „studené nohy“. Chladná podlaha jim nesvědčí, řešit se to dá dřevěnou podložkou na kolečkách. Palmy pěstované v bytě vegetační klid nepotřebují. Ten palmám dopřejte jen v případě, kdy je přemístíte do nevytápěné zimní zahrady nebo na chladnou chodbu. Teplota by v tomto případě neměla klesnout pod 10 °C.

     

  • 3.

    Zálivka

    Autor: shutterstock.com

     

    Snáze palmy přežijí malou přestávku v zálivce než přelití. Prvním signálem nadměrné zálivky jsou hnědé skvrny na listech. Žloutnutí listů palem hlásí opak – palma trpí suchem. Rostlinu zachrání jen rychlá pomoc: substrát důkladně prolít vodou tak, aby přebytečná voda vytekla do misky. Jakmile se půda dostatečně provlhčí, zbylou vodu z misky vylijte. 

    Když začnou hnědnout špičky listů, příčinou může být suchý vzduch, proto zvláště v létě nezapomínejte listy pravidelně rosit. Všeobecným vodítkem pro míru zálivky je teplota. V létě palmy zaléváme často a důkladně, jakmile substrát vyschne, v zimě v chladnějším prostředí je samozřejmostí snížená zálivka.

     

  • 4.

    Výživa a přihnojování

    Autor: shutterstock.com

     

    Pěstujete-li palmu ze semene, můžete začít s přihnojováním až po objevení prvního listu. Do té doby rostlina nečerpá živiny z půdy, ale ze semene. Pro dospělé palmy je vhodné minerální dlouho působící hnojivo, které rostlina vstřebá rychleji než organické. Kdy živiny doplnit? Nejlépe od dubna do srpna – tak, jak je běžné u ostatních pokojových květin.

  • 5.

    Kdy palmu přesadit?


    Autor: shutterstock.com

     

    Jednoznačně až tehdy, když se už do květináče nevejde. Je to stejné jako u kaktusů a sukulentů. Nejvhodnější doba k přesazování je od jara až do srpna. Zásadní je zvolit správný květináč, který má být dlouhý, aby rostlina měla dostatek prostoru pro dlouhé kořeny.



    Při přesazení nasypeme na dno substrát, palmu umístíme a okolo dosypeme zeminu. Po přesazení rostlinu samozřejmě zalijeme. Se složením si nemusíte dělat starosti. Na trhu je k dostání speciální substrát pro palmy, který jejich nárokům plně vyhovuje.

     

  • 6.

    Škůdci a choroby

    Autor: shutterstock.com

     


    Ze škůdců palmy nejčastěji napadají mšice, svilušky, třásněnky a puklice. Všem těmto nepřátelům svědčí suchý a teplý vzduch, proto napadení rostlin zabráníme častým rosením listů. V případě napadení palmu ošetříme chemickým přípravkem určeným k hubení daného škůdce.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy