PROSTOR Koupelna o rozměrech 1,5 × 2,5 m v historickém činžovním dome. Poslední její rekonstrukce proběhla před osmnácti lety.

PROBLÉM Sanita, obklady, dlažba, vše bylo přežité a poplatné době poslední rekonstrukce. Vysoké stropy máme v obytných místnostech rádi, v koupelně ale byl vzhledem k malé šířce místnosti strop příliš vysoký. Zbytečně na očích jsme měli technické vybavení, elektrický bojler na ohřev teplé vody, pracku a sušičku.

ŘEŠENÍ Stěny jsem upravil pomocí cementové stěrky, jejíž technologii jsem se předtím
s chutí naučil. Barevně ladí obklady a dlažba. Bojler, pračka a sušička jsou schované za dřevěnými žaluziemi. Strop je teď snížený a má modrou barvu jako stěna nad vanou.

DŘÍVE V koupelně se její jednotlivé role vzájemně přebíjely jedna přes druhou. Pokud se budete z vany dívat na peroucí pračku, příliš si nezarelaxujete.

NYNÍ Při zachování stejné dispozice se díky velké umyvadlové skříňce a skříňkám zrcadlovým vyřešilo ukládání. Pračka, sušička a bojler jsou za žaluziemi.

DŘÍVE Nemám rád snižování stropu, ale náš strop je tři a půl metrů vysoký a to bylo na maličkou koupelnu moc. Snížení pomohlo.

NYNÍ Koupelna působí minimalisticky, ale díky přítomnosti dřeva je velmi útulná. Snažil jsem se nechat promlouvat více samotné materiály a přírodní barevnosti než dekory a vzory.

DŘÍVE Osvětlení koupelny nám nestačilo. Plán nové koupelny počítal s osazením stropních světel a osvětlením zrcadlových skříněk. 

NYNÍ Kvůli focení jsou pootevřené žaluzie a tak odhalují, co skrývají. Bojler, pračku, sušičku a chromoterapeutické světlo. Pokud svítí, natočením žaluzií lze regulovat
intenzitu svitu. 

DŘÍVE Do výšky dvou metrů po obvodu celé místnosti byl obklad s dekorem mramoru a nad ním výmalba. Proste přežité klišé!

NYNÍ Stěny mají cementovou stěrku a šestiúhelníkový obklad nad vanou. Strop je
vymalovaný světle modrou. Aby místnost nepůsobila "krabicoidne", modrá ze
stropu pokračuje i na stěně nad vanou. 

Barva přírodního a jemně mořeného dřeva přináší klid. Cementová barva stěrky a obkladu vytvořila neutrální základ. Doplňky v hřejivých barvách doladí celek. 

Vytvořeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.

Text: Petr Šlejmar

Foto: Veronika Raffajová