Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak pěstovat papriky: Teď je nejvyšší čas je zasadit

/
  • (shutterstock.com)
    2. března 2017 ● 11:00

    Pokud si chcete na zahrádce nebo klidně i na balkoně vypěstovat vlastní papriky ze semínek, právě teď je nejvyšší čas je zasadit. Na to, že jaro sotva nesměle klepe na dveře a zem je ještě studená, absolutně nehleďte. Než bude čas sazeničky přesadit, bude půda nachystaná. A vy taky.

  • 1.

    Proč volit semena a ne sazenice?

    Autor: shutterstock.com

    Když si sazenice paprik vypěstujete vlastní místo toho, abyste je koupili v obchodě,  bude to pro vás mít hned několik výhod. Přesně budete vědět, jakou odrůdu skutečně pěstujete, a doma vypěstované rostlinky jsou mnohem silnější, a tím pádem i odolnější vůči případným chorobám i škůdcům.

  • 2.

    Nepodceňujte nákup

    Autor: shutterstock.com

    Prvním důležitým krokem je výběr semen. Při jejich nákupu se můžete spolehnout na prověřené značky a pěstitele s tradicí. Menší společnosti ale nezatracujte! Většinou se totiž specializují na šlechtění konkrétních druhů paprik, takže jejich osivo je neméně kvalitní.

     

    Mnohem větší pozornost než značce věnujte  stáří osiva, které musí být uvedeno na obalu. Dále tu nesmí chybět název a adresa firmy, druh a odrůda rostliny, počet semen nebo u drobnějších jejich váha. I když si ale nějakou odrůdu či firmu oblíbíte, nikdy semena nenakupujte do zásoby na další roky. S každým měsícem totiž klesá jejich klíčivost.

  • 3.

    Jak je zasadit?

    Autor: shutterstock.com

    Když máte osivo doma, můžete se pustit do výsevu. Potřebovat budete lehký substrát s hrubším pískem. Na něj semínka rozmístěte a pak je zasypte maximálně centimetr vysokou vrstvou tohoto substrátu. Udržujte je v teple při teplotě okolo osmadvaceti stupňů Celsia a povrch pravidelně a dostatečně roste. Teplota by rozhodně neměla klesnout pod dvaadvacet stupňů.

  • 4.

    Klíčení můžete urychlit

    Autor: shutterstock.com

    Klíčení semínek lze urychlit také tak, že osivo namočíte na jeden den před výsevem do vlažné vody. Dalším řešením je nechat semínka předklíčit na buničině. Stačí ji jen položit na dno nějaké nádobky, dostatečně navlhčit vystydlou převařenou vodou a semínka na ni rozložit. Nádobku pak překryjte fólií a nechte stát na teplém místě.

  • 5.

    Vytvořte ideální prostředí

    Autor: shutterstock.com

    Aby semínka nejen vyklíčila, ale rostlinky i dál dobře rostly a prospívaly, měli byste jim zajistit ideální prostředí. Kromě již zmiňované teploty je to především dostatek světla. Ideální je okenní parapet orientovaný na jih nebo východ. Pokud máte okno zakryté záclonou, odhrňte ji. I ta totiž dokáže klíčící rostlinky ochudit o tolik potřebné světelné paprsky. Substrát nebo buničitou vatu udržujte stále vlhké. Rostliny, které plesniví nebo se opožďují v růstu, bez milosti vyřaďte.

  • 6.

    Připravte si substrát

    Autor: shutterstock.com

    Předem si připravte substrát k přesazení. Je důležité zbavit ho všech zárodků plísní a hub. Vysterilizujete ho tak, že ho před použitím důkladně propaříte, např. v troubě. A zapamatujte si, že čím více tepla a světla sazeničkám paprik dopřejete, tím lépe vám budou prospívat.

  • 7.

    Kdy a jak je přesadit?

    Autor: shutterstock.com

    Když je klíček dlouhý asi patnáct až dvacet milimetrů a na jeho konci se objeví dva pravé, vyvinuté lístky, přepíchejte dlouhou pinzetou rostlinky do samostatných nádobek. Ideální jsou například kelímky od jogurtů. Ty důkladně vymyjte horkou vodou. Nezapomeňte jim také do dna udělat otvory, aby mohla přebytečná voda ze zálivky odtéct a substrát nezůstával přemokřený. Sazeničky by vám totiž začaly hnít a uhynuly by. Pokud budete mít pocit, že se jejich růst zpomaluje, přihnojte je. Na záhonek nebo do skleníku pak vzrostlé rostliny přesazujte až koncem května, kdy jim již nehrozí přízemní mrazíky.

    Sledujte také: Jak pečovat o jarní květiny v interiéru? Návod naleznete ve videu!

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak pečovat o jarní květiny v interiéru Adam Balažovič/BPŽ

    Více o pěstování paprik čtěte ZDE

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

donlabuznik: Já jsem si pěstování paprik a rajčat oblíbil natolik, že jsem si musel pořidit dokonce i skleník z https://skleniky-kinplast.cz/ V něm pak tyto krásné a chutné rostlinky rostou jako z vody, takže mám díky tomu v podstatě neomezené množství této zeleniny.

(23. 12. 2018 23:52)

gjim: Autor článku má asi vše popletené. Semínka se vysévají, rostliny se pikýrují a vysazují. Pro úplnost rostliny se pěstují a zvířata chovají. Kolikrát čtu: pěstoval prase - moje otázka je - na jakém poli?

(08. 03. 2017 07:32)

stařec: UŽ nadpis svědčí o slaboduchosti autora !!!!! Nyní je doba na VYSÉVÁNI semen paprik a ne vysazováni!!!! Papriky se vysazujou po zmrzlých !!!!

(02. 03. 2017 16:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy