Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebojte se tapet! Poradíme vám, jak snadno vytapetovat každý interiér

/
  • Fotografie
    22. února 2017 ● 06:00

    Tapety jsou trendy a my vám ukážeme proč. Jakou tapetu si vybrat? Vinylovou, textilní, papírovou či tu z přírodního materiálu? Záleží na tom, kam ji chcete umístit, každá má totiž své specifické vlastnosti. A navíc vám poradíme, jak neudělat chybu při jejich aplikaci na stěnu.

  • 1.

    Jakou tapetu zvolit

    Dekor tapety budete vybírat podle svého vkusu a zařízení interiéru. Můžete je též citlivě kombinovat nebo si nechat natapetovat jen jednu stěnu či její část. Navíc tapety nemusí být pouze na zdi, lze je nalepit na dveře nebo si můžete nechat potapetovat komodu. Velmi sofistikované je také opakování vzoru z tapety na bytovém textilu - závěsy, polštáře apod. A na jaké materiály můžete při výběru tapet narazit? Pomůžeme vám se v nich zorientovat:

  • 2.

    Papírové tapety

    Papírové tapety jsou stále velmi oblíbené, ale přestože jsou dnes mnohem kvalitnější než ty, které zaplavovaly sídlištní byty před pár desítkami let, stejně jde o tapety nejméně odolné. Navíc nejsou omyvatelné a nehodí se na stěny, které mají sklon k praskání. Vyrábějí se jako jednovrstvé či dvouvrstvé, z raženého, potištěného nebo mačkaného papíru. Jejich hlavní výhodou zůstává nižší cena.

  • 3.

    Textilní tapety

    Tyto tapety prožívají nový boom. Možná překvapí, že se vyrábějí z různých materiálů - hedvábí, len, bavlna, celulóza, ale též sisal a další přírodní materiály. Zdobí se nejen potisky, ale mohou být např. vyšívané či zdobené blýskavou skelnou drtí. Na závěr se impregnují, aby byly nehořlavé. Fungují jako tepelná i zvuková izolace a čistit je stačí vysavačem.

  • 4.

    Vliesové tapety

    V současnosti jde o nejoblíbenější druh tapet. Jde o kombinaci netkané textilie a syntetických vláken. Jsou otěruvzdorné a omyvatelné. Jejich hlavní výhodou je snadné lepení. Lepí se zasucha a lepidlo se nanáší pouze na stěnu. Také se snadno strhávají a na zdi po nich nezůstane ani stopa. Jsou prodyšné, což zamezuje vzniku plísní.

    Jak nalepit vliesové tapety krok za krokem, se dočtete ZDE.

  • 5.

    Vinylové tapety

    Vzhledem k vysoké omyvatelnosti jsou vhodné i do koupelen a kuchyní. Jde o vrstvu vinylu nanesenou na papír – čím je vrstva větší, tím jsou tapety kvalitnější. Jsou vhodné k zakrytí prasklin či drobných nerovností na stěně. Tapetování a jejich odstraňování je však náročnější než u tapet vliesových.

  • 6.

    Sklovláknité tapety

    Jde o velmi odolný materiál. Vedle toho, že snadno vzdorují mechanickému poškození, jsou paropropustné, omyvatelné, zároveň zvyšují požární odolnost interiéru a jsou antialergické. Navíc je můžete lepit na téměř jakýkoli materiál - zdivo, sádrokarton, dřevotřísku, umakart a dalšé. Jejich nevýhodou je velmi malý výběr vzorů a barev, většinou se prodávají bílé s tím, že si je můžete přetřít podle nálady. Obvykle mají strukturu omítky či geometrický vzor, který díky různé savosti materiálu vystoupí po přetření barvou.

  • 7.

    Jak na tapetování svépomocí

    „Nejčastější chybou, kterou dělají lidé při lepení tapet, je aplikace lepidla na tapety. V případě, že jsme nechali lepidlo působit krátce na tapetě nebo na stěně, mohou nám vzniknout větší vzduchové bubliny. V případě, že lepidlo působilo příliš dlouho nebo bylo použito nevhodné lepidlo, můžou se tapety rozcházet. Další častou chybou je větrání po dokončení tapetování (za účelem urychlení schnutí). Tapety se musí lepit i schnout při konstantní teplotě. V případě náhlé změny teplot v prostoru totiž může dojít pod tapetami k vytvoření vzduchových bublin," radí Jan Merta z české rodinné firmy Vavex, která se od roku 1990 zabývá výrobou a prodejem tapet.

    Jaké tapety jsou právě teď trendy? Prohlédněte si je v naší fotogalerii:

    Fotogalerie
    31 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

donlabuznik: Hlavně si na lepení tapet sežen pořádné lepidlo, my jsme si jednou dělali tapety a za rok se nám začaly odlepovat. Koupil jsem si proto z http­s://ww­w.ada­mos.cz­/pru­myslo­va-lepidla pořádné průmyslové lepidlo a od té doby tapety drží jako přibité ;)

(20. 10. 2019 23:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy