Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak vybrat povlečení: Je lepší bavlna, flanel nebo satén?

/
  • 30. ledna 2017 ● 06:00

    Nestačí, že se vám povlečení líbí a barevně se vám hodí do ložnice. Povlečení musí mít především správný rozměr a neméně důležitý je také materiál, z jakého je vyrobené. Jak si vybrat to pravé, které vás v zimě zahřeje?

  • 1.

    Nepodceňujte rozměry

    Nejčastější velikost standardní přikrývky je 140 x 200 cm a to je také nejčastější velikost povlečení. Ovšem pozor! Na trhu je mnoho obchodů, které nabízejí nestandardní velikost přikrývek. Například JYSK nabízí přikrývky v rozměru 135 x 200 cm, u kterých nebudete mít problém. Pokud ale máte přikrývky z IKEA, jejich rozměr je pravděpodobně 150 x 200 cm. Právě v tomto případě už bude 10 cm navíc hrát roli a povlečení standardních rozměrů nebude sedět tak, jak by mělo.

     

    Než se proto pro povlečení rozhodnete, ujistěte se, že jeho rozměry odpovídají těm, jaké má vaše přikrývka. Ještě větší problém představují polštáře, kterých je na trhu nepřeberné množství tvarů a velikostí. Proto jim věnujte při nákupu povlečení velkou pozornost.

    Fotogalerie
    37 fotografií

  • 2.

    Bavlna


    Bavlněné povlečení ROSENRIPS, 999 Kč, IKEA
    Autor: archiv firem
    Když už si budete jistí rozměry vašeho povlečení, zaměřte se na výběr materiálu. Nejjednodušší volbou je bavlna, protože je příjemná a je možné ji prát i na vyšší teploty. Její nevýhodou je, že se snadno mačká. Pokud ale po vyprání povlečení správně pověsíte, zpravidla ho stačí jen lehce přežehlit a problém je vyřešený.

  • 3.

    Flanel

    GOOD MORNING flanelové povlečení, 799 Kč, www.i-living.cz
    Autor: archiv firem
    Na zimu je nejlepší volbou flanel, protože je ještě hřejivější než bavlna. Také déle udrží teplo, má vysokou savost a je velmi příjemný na dotek. Při praní je ovšem nutné používat vhodnou aviváž, aby flanel zůstal krásně měkký.

  • 4.

    Mikrovlákno

    Povlečení MARREN mikro červená, 200 Kč, JYSK
    Autor: archiv firem
    Povlečení z mikrovlákna je univerzální, protože v zimě hřeje, ale v létě příjemně chladí. Vzhledem k tomu, že 90 procent tohoto povlečení tvoří mikrovlákno a 10 procent viskóza, není na dotek příjemné každému. Pokud s tímto povlečením nemáte zkušenosti, je lepší si ho jít do prodejny osahat, než ho objednáte na internetu.

  • 5.

    Krep

    povlečení KREP plachetnice, 1090 Kč, www.scanquilt.cz
    Autor: archiv firem
    Povlečení z krepu je také jednou z častých voleb, protože se nemusí žehlit. Stejně jako bavlněné povlečení dobře izoluje a drží teplo. Bohužel ale – stejně jako mikrovlákno – není každému příjemné na dotek.

  • 6.

    Satén

    Stella Ateliers saténové povlečení Finlay, 1999 Kč, www.4home.cz
    Autor: archiv firem
    Hladké, lesklé povlečení vyrobené ze saténu působí luxusně a jeho údržba je snadná. Lehce se žehlí a nemačká se. Jediné, na co musíte pamatovat, je prát ho naruby, jinak by vám v původním stavu nevydrželo. Pokud máte domácí zvířata, není příliš vhodné: jejich drápky totiž snadno způsobí zatržení saténu. Někomu také vadí, že povlečení příliš klouže. Navíc má chladivé vlastnosti, takže není příliš vhodné na zimu.

  • 7.

    Len

    Povlečení ze sepraného lnu, 1799 Kč, www2.hm.com
    Autor: archiv firem
    Lněné povlečení je nejlepší volbou pro alergiky, protože nepřitahuje prach. Současně ale dobře saje. Je měkké a čím častěji ho budete prát, tím více změkne. Stejně jako satén je spíš chladivější, takže se také nehodí na zimní období a při jeho údržbě se žehlení nevyhnete, ani když ho po vyprání dobře pověsíte.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

market9: Taky hlasuju pro satén! Dokonce i v zimě, máme doma dostatečně teplo, podle některých až moc.. Krásné povlečení jsme nakoupili tady. Velkou výhodou je to, že se netrhá tak jako některé nekvalitní kousky z výprodejů v supermarketech, které jsme taky odzkoušeli.. A v hotelech mám ráda takovou tu pevnou bílou bavlnu, jenom nevím, kde bych ji mohla sehnat..

(02. 05. 2020 15:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy