Buxusy, česky zimostrázy, jsou okrasné stálezelené keře, které se dají báječně formovat a protože rychle rostou a bohatě obrůstají, používají se především do živých plotů. V současnosti patří mezi jedny z nejoblíbenějších keřů, je tak velice pravděpodobné, že je máte na zahradě i vy. Stinnou stránkou jejich obliby je však to, že se v posledních letech nebezpečně rozšiřuje také jejich invazní škůdce zavíječ zimostrázový (buxusový). Na otázku, jak své dřeviny účinně ochránit, odpovídá v dalším dílu oblíbeného pořadu Receptář prima nápadů odbornice na rostlinolékařství.

Jarní kontrolu keřů nepodceňte

„Buxus ohrožuje v poslední době především zavíječ buxusový, což je malý motýlek, jehož housenky žerou listy i zelenou kůru a jiné zelené části rostlin,“ vysvětluje Eva Dušková a dodává, že je poměrně těžké je v hustém porostu keře najít, neboť má skvělé mimikry. „Zelenožlutě zbarvené housenky s černými pruhy a bílými puntíky většinou začínají užírat keř z boku nebo zevnitř, což nemusí být seshora dlouho vůbec patrné.“ Je proto nutné keře pravidelně a důkladně kontrolovat, nejlépe tak, že rozhrneme větvičky a podíváme se co nejhlouběji dovnitř. Housenky z poslední snůšky, které jsou do roka celkem dvě až tři, totiž dokonce v keři přezimují, a sice mezi listy v kokonech.

„Jakmile vystoupá teplota nad zhruba 10 °C, kdy začíná housenka žrát, tedy asi od konce března či počátku dubna, musíme keře důkladně prohlédnout a při sebemenším poškození okamžitě zasáhnout,“ zdůrazňuje expertka s tím, že přítomnost housenky jednoznačně signalizují právě pavučinky a také její trus připomínající drobounké zelené granule. „Doba, kdy můžeme proti škůdci, který dokáže dřevinu zcela zlikvidovat, účinně zasáhnout, je poměrně krátká, a sice v době, kdy jsou housenky malé.“ Přirozené nepřátele v přírodě totiž zavíječ nemá.

Správná péče je nejlepší prevencí

Podle vyjádření odbornice na zavíječe však dobře funguje řada chemických přípravků, ačkoliv pro malospotřebitele je výběr dost omezený. „V jarních měsících nebo při teplotách okolo 10 až 15 °C nejlépe zabírají pyretroidy,“ dělí se o své zkušenosti paní Dušková, „při vyšších teplotách kolem 15 až 18 °C je výhodnější použít systémové přípravky pro žravé škůdce ze skupiny neonikotinoidů.“

Vůbec nejlepší prevencí proti napadení zavíječem je podle ní správná péče včetně dostatečné zálivky. „Jednou z nejčastějších chyb je totiž třeba i stříhání. Nejlepší je stříhat ho v době, kdy jsou nejdelší dny. Naopak by se neměl stříhat v době, kdy má mladé výhonky, které nejsou odolné vůči mrazu, a pokud keř namrzne, je přístupný dalším chorobám a škůdcům,“ uzavírá Eva Dušková.

Vše škůdcích, kteří buxusy ohrožují, i to, jak před nimi zimostrázy ochránit, se dozvíte v dalším díle oblíbeného pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, který běží v neděli ve 12:00 hodin na Primě.