Reveň rebarbora, zkráceně jen rebarbora, pocházející původně z Asie, svými obrovskými listy připomíná lopuch. Jde ale o lahodnou zeleninu, obsahující vitamíny B a C, vápník, mangan, železo, draslík a hořčík. Díky sladké a osvěžující chuti je ale rebarbora vnímána spíš jako ovoce.  Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je ale méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.

Co s rebarborou v kuchyni

Nejčastěji se využívá do koláčů a bublanin. Z řapíků se připravuje výborná marmeláda či džem, které jsou na rozdíl od jiných, až příliš sladkých, příjemně nakyslé. Připravit z ní ale můžete také čatní, které je vynikající třeba ke grilovanému masu. Reveň dodá skvělou, osvěžující chuť rovněž moučníkům, zpracovává se i do kompotu, na studené ovocné polévky, můžete s ní naplnit knedlíky.

Pusťte se do sklizně

Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna až do konce června. Později se v nich zvyšuje množství kyseliny šťavelové. Z rostliny lze najednou sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila.

Sklízejte jednotlivé mladé řapíky, když dosáhnou délky asi třiceti centimetrů a průměru kolem jednoho a půl až dvou centimetrů. Ideální dobou pro sběr jsou ranní hodiny, dokud je zelenina svěží. Řapíky neřežte, nestříhejte, ale jen a pouze vytrhávejte. Vylomte je až u báze, protože nevylomené zbytky by mohly zahnívat. Pracujte s citem, jsou křehké! Listovou čepel pak odřízněte, řapíky můžete skladovat v chladničce tři až pět dní.

Při pěstování reveně byste měli dodržovat dvě zásady:

  • po celou dobu vegetace jí poskytujte dostatek vláhy
  • pravidelně odstraňujte tvořící se květenství, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly

Po sklizni dodejte živiny

Na závěr sklizně reveň nezapomeňte pohnojit. Na metr čtvereční plochy počítejte asi 15 gramů plného hnojiva a 15 gramů čistého dusíkatého hnojiva. Úplně poslední hnojení má svůj čas v červenci. Na každý metr čtvereční přijde 20 gramů plného hnojiva a stejné množství rychle působícího dusíkatého.

Na zimu pak k rebarboře přihrňte rozležený hnůj nebo kvalitní kompost. "Srdíčka" rostliny ochráníte přes zimu tak, že jí ponecháte listy, které po prvních mrazech zčernají a zvadnou. Tuto přirozenou přikrývku můžete ještě doplnit suchou nastýlkou.Na jaře pak až do začátku sklizně přidávejte ve vodě rozpustné hnojivo.

TIP NA VIDEO: Připravte s námi lahodný crumble s rebarborou a jahodami: