Duben už je ideálním měsícem na to, abyste se pustili do sázení téměř všech druhů zeleniny s jistotou, že semínka vyklíčí, ať už půjde o mrkev, saláty, červenou řepu, hrách, cukety nebo okurky.

Do skleníků můžete přemístit sazenice rajčat a paprik. Prostříhejte také okrasné trávy, plaménky a zimolez. Včas se zbavujte plevele, aby neohrozil vzrůstající rostlinky. A chcete-li mít krásně rozkvetlý balkon či terasu, začněte s osazováním truhlíků.

Do poloviny dubna je vhodné provést základní řez růží, do konce měsíce vysadit brambory. Od konce dubna pak vysazujte cibuloviny, které pokvetou v létě. Připravte si veškerou zahradní techniku. Bude vás čekat první sečení trávníku. Pravidelně také čistěte hladinu jezírka a zastřihněte trávu kolem břehů.

Kdy sázet bylinky

Aprílové počasí udělá dobře také trvalkám, jako jsou levandule, oregano, tymián, máta nebo šalvěj. Můžete buď zasít semínka, nebo do země vsadit již vzrostlé předpěstované sazenice. Když zeleninovou zahrádku osadíte koprem, anýzem, fenyklem, koriandrem nebo petrželí, ochráníte bylinky i zeleninu před škůdci.

Od poloviny měsíce už se můžete pustit do výsadby otužilejších druhů, jako jsou například petržel, pažitka, saturejka, koriandr, měsíček, estragon nebo fenykl. Když by si s vámi chtělo aprílové počasí zalaškovat, přikryjte záhon netkanou textilií. Před výsevem je potřeba půdu zkypřit, přidat kompost, a když je těžká, zlehčit ji trochou písku.

Jahody na balkoně

Víte, proč jsou jahody tak populární? Protože k jejich pěstování už nemusíte mít záhon. Takový převislý jahodník vám balkon nejen zkrášlí, ale poskytne i bohatou sladkou úrodu. Duben je čas, kdy se začíná s výsadbou. Klasické jahodníky mohou být jednou plodící (narostou rostou jednou za sezonu) nebo remontantní. Takové plodí hned dvakrát. Pak jsou tu měsíční jahody, které připomínají ty z lesa. Výrazně voní a plodí až do prvních mrazů. Semena vám vyklíčí při 18 °C a substrát jim dopřejte výživný a lehký

Zasaďte ovocné stromky

Následující dny máte poslední příležitost pro výsadbu prostokořenných dřevin.
Před výsadbou je nutné stromky namočit na několik hodin do kbelíku s vodou a do připravené jámy je třeba jeden až dva kýble s vodou nalít. Nezapomeňte také na první dávku hnojiva.

Ke starším stromům a keřům je dobré přidat vyzrálý kompost a jehličnanům dopřejte hořkou sůl, jinak vám začnou žloutnout. Ještě se můžete pustit do sázení dřevin na živé ploty. Nezapomeňte při tom správně vytyčit tvar a rozestupy mezi jednotlivými rostlinami.

Teplejší podmínky vyhovují teplomilnějším druhům ovocných dřevin, prořezávejte proto meruňky, broskvoně a slivoně. Všechny řezné rány ovocných stromků raději ošetřete štěpařským voskem. Stromům totiž hrozí tzv. klejotokové rány. Abyste jim předešli, tak rána, která vznikne po řezu, musí být hladká a okraje nesmějí být roztřepené.

První sečení trávníku

Koncem dubna se můžete pustit do prvního sečení. Nesečte ale příliš nízko. Trávníku moc pomůže i vertikutátor, který ho zbaví odumřelých trsů a půdu provzdušní. Pak je ideální trávník přihnojit. Jestli se ale už dlouhodobě trávě v daném místě nedaří, nahraďte ji půdopokryvnými rostlinami. Radost vám udělají třeba mochnička, rozchodník, mateřídouška, skalník nebo bedrnička.