Slavná fenka se narodila v Portoriku, se svými majiteli ale žije na Floridě. Šestiletá čivava v kohoutku měří pouhých devět a půl centimetru, což ji dostalo také na stránky Guinnessovy knihy rekordů. Tam je jako nejmenší pes světa zapsaná už od roku 2013, kdy z trůnu sesadila dlouhosrstou čivavu jménem Boo Boo z Kentucky, která měřila celých deset centimetrů.

Statečná čivava vyhrála boj o život

Své jméno, které v překladu znamená Zázračná Milly, si právem zaslouží. „Když se narodila, vážila pouhých osmadvacet gramů. Vešla se na čajovou lžičku. Nikdo tenkrát nevěřil, že by mohla přežít. Veterináři jí nedávali žádnou šanci,“ vzpomíná její panička Vanessa Semler. Ta se rozhodla, že si statečné štěňátko vypiplá. Kapátkem ho krmila každé dvě hodiny, věnovala mu veškerou péči.

A vyplatilo se! Milly přežila. Dnes už je jí šest let, váží skoro půl kila a má se čile k světu. Netrpí žádnými zdravotními problémy, může dělat vše, co jiní pejsci. Se svými majiteli dokonce často cestuje po celém světě. Díky své výšce se navíc stala skutečně slavnou. Má své webové stránky, profily na sociálních sítích. Zvou ji do televize, jezdí o ní natáčet reportáže, vycházejí o ní tisíce článků. Účinkuje dokonce i v reklamách.

Fotogalerie
24 fotografií

Nejklonovanější psík má desítky dvojníků

Její extrémně malý vzrůst nenechal klidné ani vědce. Když se o ní ve světoznámých laboratořích Sooam Biotech Research Foundation v korejském Soulu doslechli, okamžitě ji i s jejím majitelem v srpnu loňského roku do svého sídla pozvali. V Jižní Koreji jsou totiž malí psi velmi populární. „Chtěli zjistit, proč je tak malá, a pak studovali její DNA, aby našli gen, který je odpovědný za to, že je drobná,“ prozradila panička, která pozvání přijala.

Původně prý bylo v plánu vytvořit deset klonů. Devět pro výzkumné účely, jeden pro Semlerovy. Nakonec se ale vědci rozhodli klonovat ji víckrát. Snaží se „stvořit“ zvíře, které bude mít stejnou velikost. Po světě tak už dnes běhá devětačtyřicet dvojníků. Žádný ale není tak malý jako Milly, která se stala nejklonovanějším zvířetem světa.