Psi, na rozdíl od nás, bohužel mají jen minimum potních žláz a to na tlapkách. Ochlazují se tak především zrychleným dýcháním s vyplazeným jazykem. To však zdaleka není tak účinné. Při slunném horkém počasí jsou tak ohroženější mnohem víc, než si uvědomujeme.

Jak poznat přehřátého psa

Mazlíčka, který trpí přehřátím, poznáte poměrně snadno. Obvykle má ztížené nebo velmi rychlé dýchání, nadměrně sliní, má suchý a horký čenich i sliznice pysků, jazyk a dásně jsou jasně červené. Kromě toho může být také neklidný, nervózní, dezorientovaný, mít skelný pohled, hůře reagovat na vnější podněty nebo být až apatický.

TIP NA VIDEO: Jakým plemenům hrozí přehřátí nejvíc? I o tom s veterinární lékařkou.

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat přehřátí u psa a jak mu pomoci v horkých dnech? Videoredakce ženských webů

Kolaps organismu hrozí do několika minut

Jakmile zaznamenáte některé z výše zmiňovaných příznaků, je třeba skutečně rychle jednat. Při zrychleném dýchání totiž dochází k odpařování a ztrátě tekutin. Pokud zvíře nedoplní vodu, dochází ke snížení tlaku krve v oběhu, jejímu zahuštění, dehydrataci a následnému šokovému stavu. Sníží se přívod kyslíku a dalších důležitých látek do mozku i dalších orgánů, krev se v cévách začíná srážet a dochází ke kolapsu organismu. To vše v pouhých několika minutách.

 

Důležití je rychlá pomoc. Jak psa ochladit?

Pokud už k přehřátí dojde, je nutné co nejrychleji jednat. Psa podle okolností okamžitě přemístěte na chladnější místo nebo alespoň do stínu a dejte mu napít. Voda ale nesmí být ledová, měla by mít pokojovou teplotu nebo být klidně i vlažná. Pokud má pěnu v hubě, vytřete mu jí vlhkým hadříkem. Nikdy se ho nesnažte ochladit studenou sprchou, mohli byste mu způsobit šok, který by jeho stav ještě zhoršil. Použijte ručníky nebo nějaké bavlněné hadry, které navlhčíte a psa do nich zabalíte. V jednodušších případech stačí psa navlhčeným ručníkem jen otírat. Tímto způsobem mu můžete ochladit i tlapky. Pokud budete mít pocit, že je pes stále apatický, zavezte ho raději k veterináři.

Zvláště nebezpečné je přehřátí pro štěňata nebo naopak staré psy, zvířata s velmi hustou srstí, miniaturní psíky a obézní jedince. A samozřejmě také pro nemocné mazlíčky, především ty, kteří trpí srdečními nebo dýchacími potížemi. Ohroženi jsou ale také všechna krátkolebá plemena, tedy ta se „sraženým“ čenichem, jako jsou boxeři, buldoci, ši-tzu, pekingští palácoví psíci, bostonští teriéři a další.

 

Kdy může k přehřátí dojít

Jednou z nejnebezpečnějších situací je samozřejmě ponechání psa v uzavřeném autě. Na sluníčku se v něm teploty rychle vyšplhá i na sedmdesát stupňů Celsia. Domněnka, že pootevřené okénko stačí, je bohužel mylná. Přesto na parkovištích u obchodních center v létě téměř kdykoliv najdete hned několik rozpálených aut, ve kterých těžce dýchající mazlíčci čekají, než si nezodpovědní páníčci nakoupí. Ohroženi jsou také psi na vesnici, kteří jsou uvázáni u boudy na řetězu či lanu a nemají možnost zalézt si někam do stínu.

K přehřátí ale může dojít i v bytě. Nikdy psa nezavírejte v místnosti, kam celý den praží slunce. Umožněte mu přístup do chladnějších místností, jako je například předsíň, koupelna či toaleta. Zajistěte mu také dostatek dostatečné množství vody. V horku potřebuje pít víc, než obvykle. Použijte proto raději větší misku.

Pozor si ale dejte i na procházkách. Zvláště v rozpáleném městě volte jen kratší trasy. Pokud můžete, vezměte pejska někam k vodě, kde se může osvěžit. Na aktivity jako je házení míčků, či běhání za diskem, raději zapomeňte. V extrémně horkých dnech choďte venčit raději brzy ráno a pozdě večer. Přes den nechte pejska jen vyčůrat.

 

Nezapomeňte na tlapky a pokožku

Jestli jste šli někdy v létě bosky po silnici, tak víte, že asfalt bývá pořádně rozpálený, často dokonce už i teče. Horká je i městská dlažba a beton. Snadno tak může dojít dokonce až k popálení citlivé kůže na tlapkách. Myslete proto na svoje mazlíčky, kteří nemají na rozdíl od vás boty. A stejně jako v zimě, i v létě jim polštářky ošetřujte, nejlépe speciální vazelínou.

Péči věnujte i místům na jejich těle, které nezakrývá srst nebo je jí málo, jako jsou například uši. Namažte jim je opalovacím krémem s vyšším UV faktorem, a to i vnitřní stranu. Pozor dejte i u jedinců, kteří mají slabou pigmentaci na čumáku. Málo osrstěná plemena, jako je například čínský naháč, natřete klidně celá. Spálit se mohou ale i hladkosrstí psi, které nekryje „kožich“. V letním období zvažte i stříhání nakrátko. Huňatá srst totiž psi sice hřeje, ale zároveň je chrání před ostrými slunečními paprsky.