Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skořápky od vajec rozhodně nevyhazujte. Pomůžou na zahradě i v koupelně

/
  • (iStock)
    9. dubna 2023 ● 06:00

    V kuchyni se bez vajíček neobejdeme a používáme je do spousty pokrmů. Zato skořápky od vajíček vždy skončí v koši. Což je opravdu velká škoda, protože obsahují spoustu užitečných látek. Pojďte se s námi podívat na jejich netušené využití...

    Velikonoce jsou tu a snad v každé domácnosti velmi vzroste spotřeba vajíček, a tedy i počet nevyužitých skořápek, které bez rozmyšlení vyhodíme. Až si ale přečtete následující tipy, věříme, že to už neuděláte a najdete si svůj nejlepší způsob využití…

  • 1.

    Vyčistí vám vázy a hrnky

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Nejspíš jste to také někdy řešili. Máte krásnou vázu, ale její čištění je pořádný oříšek. Je úzká nebo různě tvarovaná, a tak se vám nedaří ji vyčistit od vodního kamene a dalších usazenin. Obyčejné vaječné skořápky ale tento problém vyřeší. Jak? Nadrcené skořápky nasypte do vázy, zalijte je citronovou šťávou a nechte je v ní klidně několik dní. Za tu dobu s vázou můžete zakroužit. Váza se díky síle citronu odmastí a skořápky zas pomůžou s oškrábáním odolnější špíny. Pak už jen obsah vylijte a vymyjte teplou vodou.

    Poradí si také s barevným povlakem, který vám zůstal v hrníčku po dlouhodobém pití kávy či čaje. Stačí, když je naplníte vodou a přidáte do nich rozdrobené skořápky a necháte působit po celou noc. Porézní skořápky uvolněné hnědé pigmenty absorbují. Ráno po omytí tak budou hrnečky jako nové.

  • 2.

    Bodnutí hmyzem

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Trápí vás nepříjemné svědění způsobené například bodavým hmyzem? Triků na zklidnění existuje více, jedním z nich jsou i nadrcené skořápky. Z těch si vyrobíte účinný roztok. Jak na to? Nadrcené skořápky dejte do menší uzavírací sklenice, zalijte je jablečným octem a nechte pár dní uležet. Po několika dnech se skořápky rozpustí. Vzniklý roztok vám pomůže uklidnit podrážděnou pokožku a snížit otok. Když ho pak uložíte do lednice, můžete ho tam skladovat po dobu jednoho měsíce.


  • 3.

    Proti otravným slimákům

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Vaječné skořápky mají skvělé využití na vaší zahradě. Pokud řešíte invazi škůdců, kteří ničí vaši úrodu, bude se vám hodit následující tip. Vyzkoušejte skořápky, které rozdrcené rozsypete kolem kořenů ohrožených rostlin. Výskyt skořápek slimákům vadí, a tak se záhonkům raději obloukem vyhnou.

  • 4.

    Hnojivo

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Další tip se hodí nejen pro záhrádkáře. Skořápky jsou totiž dobrým hnojivem pro rostliny v zahradě i v květináči. Až se budete pouštět příště do jarní výsadby, kdy rostliny potřebují dostatek živin, mějte trochu skořápek po ruce. A přidejte je do zeminy. Stejně tak je můžete přidat do květináče při přesazování. Uvidíte, jak to rostlinám krásně prospěje.

  • 5.

    Vybělí prádlo

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Skořápky mají schopnost pohlcovat skvrny, a tak můžete tuto jejich vlastnost vyzkoušet také při praní bílého prádla, které je zašedlé nebo má nějaké fleky. Jak na to? Nadrtíte si pár skořápek a nasypete je do malého tenkého textilního sáčku, který dobře těsní. Přihodit také můžete plátky citronu. A pak vložíte sáček do pračky a vyperete ho společně s prádlem na 60 stupňů. Vaše prádlo bude zase zářivé.


  • 6.

    Výživa pro pleť

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Možná se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale skořápky mohou prospět také vaší kráse. Nejprve však musíte skořápky rozdrtit na prášek. Pak ho smícháte s rozšlehaným bílkem. Vzniklou hmotu použijte jako masku – naneste na pleť a nechte působit 15 minut a pak smyjte. Vaše pleť vám poděkuje.

  • 7.

    Výživa zevnitř

    skořápky od vajec
    Autor: iStock

    Díky skořápkám můžete také doplnit zásoby vápníku. Skořápky od vajec jsou nejen nejlevnějším přírodním zdrojem vápníku, ale zároveň jsou i nejúčinnějším a nejlépe vstřebatelným doplňkem stravy s vápníkem. Obsahují hlavně uhličitan vápenatý, což je nejběžnější sloučenina vápníku. Kromě toho jsou bohatým zdrojem bílkovin a dalších minerálů. Konzumace půlky vaječné skořápky z jednoho vajíčka dodá dospělému člověku vápník v množství odpovídajícím denní doporučené dávce. Jak na to? Nejdříve je potřeba zbavit se nežádoucích látek. Proto je uvařte v čisté vodě přibližně 10 minut. Po uschnutí je můžete vložit ještě na několik minut do trouby, kde je budete sušit při teplotě 200 stupňů. Nakonec je velmi dobře rozdrťte a najemno umelte. To je velmi důležité, abyste si neporanili trávicí trakt. Následně prášek nasypte do vody, džusu nebo přidejte do jídla.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy