„Na výrobu levandulového sirupu se nejvíce osvědčil druh levandule balkánského typu s názvem Lavandula angustifolia sevastopolis,“ prozrazuje paní Blanka Vaňková a dodává, že pokud není sezona, můžete sirup připravit i z usušených květů.

„Každý si může tento sirup uvařit podle chuti, dají se tam přidávat i další bylinky, jako například meduňka či máta, nebo koření, jako je badyán. Jsem přesvědčená, že si ho oblíbíte, zvláště v horkých letních dnech, má totiž schopnost vnitřně ochlazovat. Lze jej užívat i na lžičku, což pomáhá zvláště lidem trpícím nespavostí.“

Budete potřebovat:

  • květ levandule

  • 800 g třtinového cukru

  • 2 citrony

  • 10 g kyseliny citronové

  • podle chuti ještě například bylinky nebo koření

Postup:

1. V hrnci převařte dostatečné množství vody a nechte ji zchladnout na 90 °C. Teplotu překontrolujte pomocí ponorného teploměru.

2. Do vody přisypejte levandulový květ, zamíchejte, přiklopte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.

3. Výluh sceďte a poté do něj přisypejte cukr, který za stálého míchání nechte rozpustit.

4. Přilijte čerstvě vymačkanou šťávu ze dvou citronů a nakonec přimíchejte kyselinu citronovou.

5. Ještě horký sirup přelijte pomocí trychtýře do čistých a sterilovaných lahví. Ty zazátkujte, položte naležato a takto nechte vychladnout.

Poznámka:
Sirup nemusíte již dále konzervovat ani pasterovat, nevydrží ovšem tak dlouho. Pokud byste chtěli prodloužit jeho dobu spotřeby, měli byste ho pasterovat alespoň po dobu 20 minut.

Celý recept a spoustu dalších nápadů a vychytávek pro pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a všechny, kdo chtějí pěkně a pohodlně bydlet, příjemně relaxovat či zdravě žít, uvidíte v dalším dílu oblíbeného pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, který běží v neděli ve 12.00 hodin na Primě.