Pampeliškový med se hodí jak do čaje, tak i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. Vyrobit ho zvládnete i vy. Květy pampelišek sbírejte nejlépe kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité, najděte si nějakou pěknou louku dál od silnice a prašných cest, aby byly čisté.

Recept na pampeliškový med se zázvorem

Ingredience:

  • 400 květů pampelišek
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • šťáva ze 2 citronů
  • 70 g čerstvého zázvoru

Postup:
1. Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezli všichni broučci. Květy můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné.

2. Hmyzu zbavené květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.

3. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron, očištěný, na plátky nakrájený zázvor a šťávu ze dvou citronů. Místo pokrájeného citronu můžete použít i pomeranč nebo klidně přidejte oboje. Ovoce by ale vždy mělo být chemicky neošetřené. Klasický bílý cukr zase můžete nahradit třeba hnědým třtinovým.

4. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání další 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný med chcete mít. Čím déle ho budete vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku.

5. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.

Co ještě můžete z pampelišek připravit? Například salát nebo polévku! Recepty z pampelišek najdete ZDE >>>