Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Grilování masa: Nejčastější chyby, kvůli kterým je suché, hořké, nebo špatně propečené

/
  • (istock.com)
    10. června 2018 ● 10:00

    Grilovací sezóna může začít! Slunečné počasí přímo vybízí k venkovnímu grilování s přáteli. Jak ale dosáhnout toho, aby vaše maso bylo vždy správně připravené? Níže jsme uvedli devět nejběžnějších chyb, kterých se při grilování dopouštíme. 

  • 1.

    Špatné grilovací pomůcky

    Autor: iStock

    Čeho se vyvarovat: Grilování na otevřeném ohni a grilování na lávovém kameni se liší! Jedno mají ale stejné. Je nutné používat správné pomůcky, které nám zjednoduší manipulaci s horkým jídlem a žhavým grilem. Při grilování určitě v žádném případě nepoužívejte ruce nebo plastové pomůcky! Běžné kuchyňské nástroje mají krátkou rukojeť, a to nám neposkytuje dostatečnou vzdálenost od tepla grilu.

     

    Jak to dělat správně: Nebojte se investovat do pomůcek určených přímo na grilování. Základem jsou těžké, kovové kleště s dlouhou rukojetí, drátěný kartáč na čistění roštu, špachtle a štětce na potírání masa. Profesionální pomůcky zjednoduší vaše grilování a ochrání vás před spáleninami!

     

    TIP NA VIDEO: Jak si ugrilovat hovězí maso, aby bylo šťavnaté?

     

     

  • 2.

    Málo rozžhavený gril

    Autor: iStock.com

    Čeho se vyvarovat: Pokud dáte jídlo na gril příliš brzy, grilovací rošt nebude dostatečně žhavý a maso se na něm bude tedy pouze ohřívat, lepit se k roštu a následně vysychat.

     

    Jak to dělat správně: Jakmile zapnete gril, zavřete ho nebo přiklopte a nechte nejméně 10–15 minut pořádně rozžhavit! Správně rozpálený gril maso připraví rychleji a chutněji. Dokonce se vám bude i lépe čistit, protože se na něj nebude jídlo lepit. Správná teplota grilu je tedy jeden z nejdůležitějších bodů dobrého grilování.

  • 3.

    Špinavý gril

    Autor: Shutterstock

    Čeho se vyvarovat: Zbytky potravy a přepálený omastek může způsobit průjem nebo dokonce zvracení a výrazně ovlivňuje chuť grilovaného masa. Zbytky a staré tuky také mohou způsobit neočekávané vzplanutí a kouř, což způsobuje nepříjemný pach.

     

    Jak to dělat správně: Ať už se rozhodnete vyčistit gril hned po vaření nebo těsně před vařením, dělejte to pořádně! Pomoci vám můžou cibule nebo kousky citronu, které odstraňují mastnotu a zaschlou špínu. Zároveň také působí jako antibakteriální ochrana a váš gril bude na další přípravu masa jako nový.

  • 4.

    Používání tekutých podpalovačů

    Autor: Shutterstock

    Čemu se vyhnout: Tekutý podpalovač na dřevěné uhlí je plný chemických škodlivin a pachů. Může ovlivnit chuť jídla a dokonce může způsobit závratě, potíže s dýcháním a bolesti hlavy nebo zvracení.

     

    Jak to dělat správně: Je tedy nutné se ujistit, že gril na dřevěné uhlí má při grilování otevřené větrací otvory, které dovolují vniknutí kyslíku, a tak i správnému plápolání ohně. Nejlepší je ale oheň zapálit pomocí zmačkaných noviny či papíru a zápalek, bez použití tekutého podpalovače. Později můžete pomalu přidávat brikety, které udrží plápolající oheň.

  • 5.

    Prudký oheň

    Autor: archiv

    Čeho se vyvarovat: Umístění masa na prudký oheň sice maso z venku ogriluje, ale vnitřek bude stále syrový a tuhý!

     

    Jak to dělat správně: Při grilování masa je dobré střídat teploty. Ze začátku se doporučuje maso položit na rozpálený rošt či kámen při vysoké teplotě, aby se maso zatáhlo a všechny vitamíny a šťáva zůstaly uvnitř. Postupně teplotu snižujeme, maso tak krásně změkne a propeče se celé. Výsledkem by mělo být šťavnaté a křehké maso.

  • 6.

    Konzumace vařícího jídla

    Autor: iStock.com

    Čeho se vyvarovat: Jsme zvyklí konzumovat jídlo z grilu hned, jak se dá na stůl, ale to je špatně! Pokud nakrájíte maso hned po sundání, přijdete o spoustu lahodných chutí a vitamínů. Mimo jiné nám také vařící maso může silně popálit ústa a jazyk!

     

    Jak to dělat správně: Správně by se mělo grilované maso nechat vychladnout a odpočinout, aby se chuť masa trochu odležela a zvýraznila. Jedná se o pár minut, nebojte se tedy, že byste mezitím umřeli hlady.

  • 7.

    Nahořklá chuť

    Autor: istock

    Čeho se vyvarovat: Více omáčky znamená víc chuti, ne? Tak to opravdu není pravda. Polití masa marinádou příliš brzy způsobí zhořknutí a připálení, což ve finále úplně zkazí chuť masa.

     

    Jak to dělat správně: Pokud chcete přidat na maso marinádu, udělejte tak nejdříve 5–10 minut před vyndáním na talíř. Omáčka tak zhoustne, nepřipálí se a dodá masu ten správný říz!

  • 8.

    Časté otevírání grilu

    Autor: iStock.com

    Čeho se vyvarovat: Pokaždé, když otevřete gril, vypouštíte teplo, což snižuje jeho teplotu, prodlužuje vaši dobu vaření a způsobuje nerovnoměrné propečení jídla.

     

    Jak to dělat správně: Buďte trpěliví. Kontrolujte své jídlo méně často a nastavte časovač, který vám řekne sám, kdy máte maso vyndat. Pokud má váš gril teploměr na víku, je to skvělý způsob, jak mít teplotu pod kontrolou.

  • 9.

    Příprava masa na burgery

    Autor: istock.com

    Čeho se vyvarovat: Příprava masa na hamburgery je složitá. Nesmí se příliš důkladně promíchávat, aby maso nebylo moc tuhé a gumové. To většinou způsobuje „uhňácání“ masa do pravidelného tvaru.

     

    Jak to dělat správně: Do masa na domácí hamburgery přidávejte všechny ingredience pomalu a promíchávejte je nejlépe rukou, a to velmi opatrně. Následně maso rozdělte na stejné kuličky, které pak na roštu nebo kameni jen rozmáčknete a můžete se těšit na šťavnaté a rozpadající se hamburgery, plné skvělých chutí.

Grilování

Na čem grilovat Recepty na gril Marinády

Chystáte se grilovat? Náš speciál je plný rad a tipů. Je lepší grilování na kameni, grilu nebo přenosném ohništi? Jak připravit na grilu to nejlepší kuřecí, krkovici, panenku, špízypstruha nebo rovnou celé sele, jak grilovat sýry a zeleninu? A k tomu skvělé marinády – bylinkovámedová, česneková i jogurtová.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

HaninaREZ: Dobrý den, jsem ráda, že se mohu vzdělávat i touto cestou. K Vánocům jsme dostala jeden kurz, který mi pomohl vybrat gril do panelového domu. Pro inspiraci https://www.grilguru.cz/kurzy-grilovani se jednalo o tento kurz, ale musím říci, že jsem třeba vůbec netušila, jak je nevhodné použití tekutého podpalovače. Musím uznat, že jsem maso vždy nakládala do marinády, ale po dnešním čtení, to už nakládat nebudu.

(20. 02. 2019 10:41)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy