Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Straší vás rybenky v koupelně? Máme 3 tipy, jak se jich zbavit

/
  • (iStock)
    28. března 2024 ● 06:00

    Vyskytují se téměř v každé domácnosti, zejména v těch, kde je více vlhkosti. Nejspíš už jste měli taky tu čest se s nimi setkat. Rybenky, nevzhlední živočichové, kteří milují vlhko, teplo a tmu. Existuje naštěstí několik účinných způsobů, jak je z vašeho domova vypudit. Vyzkoušejte naše tipy…

    Rybenky domácí jsou bezkřídlý hmyz, který má ploché šedé tělo pokryté stříbrnými šupinkami. Jelikož vyhledávají rády stinná a vlhká místa, nejčastěji je tedy potkáme v koupelně, na toaletě, ale také v kuchyni, kde mají ideální podmínky pro svůj život.

     

  • 1.

    Můžou být i užitečné. Ale pozor na přemnožení!

    Tipy, jak účinně bojovat proti rybenkám
    Autor: iStock


    Ještě než se pustíte do boje proti nim, je důležité objektivně říct, že rybenky nejsou pro nás nijak zvlášť škodlivé a nepřenášejí žádné nemoci. A vlastně nám mohou být i trochu užitečné. Žerou hlavně zbytky odumřelé kůže, vlasů a nehtů nebo mikroskopické kousky papíru. Živí se ale také roztoči, kteří se vyskytují v prachu. Mít jich tedy pár doma určitě není žádná tragédie a nemusíte mít výčitky svědomí, že nejste dokonalá hospodyně. Je ale jasné, že jakýkoli nevítaný hmyz může být pro některé z nás nepříjemný a nechceme s ním sdílet domácnost. Navíc pokud by se rybenky více rozmnožily, mohou vám doma napáchat jisté škody. O poničené knihy, fotky, tapety i koberec jistě nikdo nestojí. Pustit se mohou i do požírání mouky a cukru.

     


  • 2.

    Důležitá je prevence

    Tipy, jak se účinně zbavit rybenek
    Autor: iStock


    Pokud tedy proti nim včas zakročíte, můžete zabránit jejich přemnožení a také výrazněji omezíte jejich další výskyt. Nejdříve je určitě vhodné začít s prevencí. „Napadené“ místnosti hodně větrejte a podlahu vytírejte pečlivě do sucha. Při úklidu nezapomínejte na čištění všech zákoutí – hlavně tmavých rohů, kde se rády schovávají. Koupelnové a záchodové rohožky nenechávejte vlhké a pravidelně je provětrávejte a perte. Účinným preventivním tipem je také přes noc utěsnění odtoků umyvadla a vany zátkami.

  • 3.

    Odpuďte je bramborami a vanilkou

    Tipy, jak se účinně zbavit rybenek
    Autor: iStock


    Proti nevítaným rybenkám můžete použít nejrůznější zbraně. Začít můžete od těch mírnějších, ekologických, až po použití těžšího kalibru, a to chemických prostředků. Pokud se tedy u vás doma rybenky vyskytují v malém množství, vydejte se nejdříve přírodní cestou. Osvědčeným tipem je například bramborová past. Tu vytvoříte jednoduše tak, že na kus papíru nastrouháte bramboru a položíte na nejčastější místa výskytu rybenek. Kromě brambor můžete také použít vanilku, kterou nemají rybenky rády. Neměly by to být ale žádné vanilínové náhražky, nýbrž pravé vanilkové lusky, které rozkrojíte či nakrájíte. Poté je rozložíte do koutů a za několik dnů by se účinek měl dostavit. Aroma vanilky rybenky na nějaký čas vypudí.

     

  • 4.

    Pokud ostatní selže, nasaďte chemii

    Tipy, jak se účinně zbavit rybenek
    Autor: iStock


    V případě, že se rybenky přemnožily a nemůžete se jich přes různé pokusy stále zbavit, sáhnout můžete i po speciálních prostředcích určených pro jejich hubení. Prodávají se ve formě nejrůznější sprejů, pastí či lepivých pásek a seženete je ve specializovaných obchodech či hobymarketech. 

     

     

Témata

hobby bydlení

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy