Pálené a betonové tašky jsou v ČR sice tradiční střešní krytinou, nicméně je na čase hodit za hlavu, co bylo dřív, a orientovat se na moderní možnosti. Odbourávají totiž nedostatky těch starých.

V čem jsou hliníkové střechy lepší oproti klasickým taškám?

Výhod je mnoho, zajisté si je uvědomíte, pokud si představíte dům s hliníkovou střechou a vedle něj domeček s klasickými taškami. Tašky jsou těžké. Je problém je dopravit nahoru na střechu, dá práci je položit, a pokud vám jich pár shodí vichřice, je jasné, že se rozbijí a vy budete muset pořídit nové. S hliníkem je to jinak. Ten je lehký, manipuluje se s ním snadno a pokládka je daleko rychlejší. Lidé si často myslí, že lehké hliníkové desky může odnést každý větší větřík, ale to je jen mýtus. Vždyť jsou pevně přichyceny ke krovům. Hliníková střecha běžně odolává orkánům do rychlosti 250 km/h. V českých podmínkách nemusíte mít nejmenší strach. Nízkou hmotnost berte jako výhodu. Váha se pohybuje kolem 2,3 kg/m2, na 200metrové střeše může rozdíl oproti taškám činit až neuvěřitelných 9 tun. Staré unavené krovy vám za to poděkují.

Proč ji upřednostnit před plechem?

Když už se někdo rozhodne, že nechce klasické tašky, většinou si vysní plechovou střechu. Je cenově dostupná a na první pohled vypadá fajn. Jenže pouze do té doby, než poznáte hliník. Ten má v mnohém navrch.

Plechová střecha je méně odolná. Může reznout, škodí jí rozmary počasí. Mnohdy na ní zůstávají důlky po kroupách, dochází i k případům, kdy se prorazí. Obyčejný pozinkovaný plech stárne ještě rychleji, musí se pravidelně natírat. A hliník? Nerezne, údržbu nepotřebuje, svůj původní vzhled si zachovává dlouhodobě. Pořizovací cena je sice vyšší, ale finance se vám vrátí. Nebudete muset dál utrácet za opravy.

Autor: PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

A co když …

… budu slyšet bubnování deště? Nebudete. Rozdíl oproti taškám poznáte jen stěží. Kdybyste z toho přece jen měli strach, lze na střechu aplikovat speciální protihlukovou pásku.

… bydlím na horách? Jaký by v tom měl být problém? Hliníkové střechy lze instalovat kamkoliv, i do horských oblastí. Odolávají větru i sněhu.

… nechci utratit spoustu peněz? Rozhodně jsou levnější varianty než hliníková střecha, třeba klasický plech. Opravdu jste ale tak bohatí, abyste si mohli kupovat levné věci? Hliník vydrží nesrovnatelně více, jde o dlouhodobou investici.

… chci barevnou střechu? Ani ti, kdo mají pečlivě namyšlený design svého domu, nemusí sáhnout po plechu. Barvu hliníkové střechy lze získat i na míru.

… nemám čas na údržbu? Pak bude hliník ideální volbou. Je bezúdržbový, nemusíte jej ani natírat. Barva se neodlupuje a nemění odstín, je odolná vůči UV záření.

… mám střechu s velkým sklonem? Tohle opět ničemu nevadí. Sklon je omezený tak jako u ostatních střešních krytin. Šárované krytiny se pokládají od 3 °, maloformátové prvky od 12 °, taková jsou pravidla. Žádná další omezení vás s hliníkem nepotkají.

Když už jsme u toho sklonu, bylo by vhodné zmínit falcované tašky Prefa. Falcované jsou pro zvýšení pevnosti. Firma Prefa se snaží v ČR vyvracet mýty o hliníkových střechách a dostat je k více zájemcům. Na trhu je už od roku 1946 a střechy, které od té doby postavila, stále fungují. I v extrémních podmínkách. Dělali střechu třeba i na Schilthornu ve švýcarských Alpách, kde se točila bondovka se Seanem Connerym. Hliníkové střechy se snaží představovat i mladší generaci. Podporují mladé klempíře, školí je už během učňovských let a předává jim své zákazníky. Je potřeba školit nové odborníky, protože zájemců o hliníkové střechy přibývá. Důvody jsou k tomu jasné.