Její sen o novém domově se začal stávat skutečností v roce 2008, když jí nad hlavou přeletěl velký vrtulník, pod jehož břichem se kymácela polovina křídla jejího budoucího domu. Zdá se, že člověk, který si usmyslel žít v domě vybudovaném z recyklovaného velkého dopravního letadla, kdysi schopného přepravit naráz 500 lidí, musí být opravdu velký snílek.

"K přepravě kusů letounu bylo zapotřebí souhlasu 17 vládních institucí a museli jsme uzavřít pět dálnic," vypočítává architekt David Hertz.

Ačkoliv jsou Hertz a jeho firma Studio of Environmental Architecture ve sféře výstavby "zelených" domů z recyklovaných a přírodních materiálů dobře známi, tohle bylo první sídlo z vyřazeného obřího letounu, jehož křídla mají plochu asi 510 metrů čtverečních.

"Konečně jsem našel dostatečně bláznivého zákazníka, pevně odhodlaného něco takového podniknout," žertoval nedlouho poté, co byl starý boeing, který spolu s Rehwaldovou objevil na skládce v Mojavské poušti, demontován a převezen do 160 kilometrů vzdáleného Camarilla nedaleko Malibu. Vrtulník, který přišel na 10 tisíc dolarů za hodinu, byl jediným způsobem, jak dostat 38 metrů dlouhé části křídla přes klikatící se kaňony nad Malibu.

Letoun, který jako nový stojí 200 milionů dolarů, byl na skládce k mání za 40 tisíc dolarů. Kompletní stavba sestává z domu a dalších budov, včetně domků pro hosty, správcova příbytku a stodoly. V domě je také výtvarný ateliér z kusů trupu letadla. Z části ocasu se stala vyhlídková plošina, z níž mohou návštěvníci pozorovat přes kopce Tichý oceán.

Z přídě letadla je meditační pavilon, v kabině první třídy vznikl jeden z domů pro hosty. "Jsem velký fanda recyklace, miluji domy ohleduplné k životnímu prostředí a moderní architekturu," přiznává Rehwaldová. Pokud by se prý měla někdy stěhovat, už ví, jak bude vypadat její příští dům. "Asi bych použila loď," říká.

Fotogalerie
16 fotografií