Souboj s neúprosným časem musí podstoupit rozporuplný a konfliktní Uxbal (Javier Bardem), jemuž postupující rakovina dává jen několik měsíců života. Rozhodne se proto zajistit svým dvěma dětem, jejichž matka je prostitutka trpící maniodepresemi, lepší budoucnost, a zanechat tak po sobě v jejich paměti pozitivní odkaz. Přehodnotit svůj dosavadní život ho přiměje i pocit viny za smrt skupiny čínských dělníků, které pronajímá různým zaměstnavatelům, na níž měl nechtěně svůj podíl.

Ukázky z filmu Biutiful
Autor: HCE

Pesimisticky laděný snímek z chudinských čtvrtí moderní Barcelony plných přistěhovalců z Afriky a Asie od uznávaného režiséra, do jehož filmografie patří oceňovaná díla Láska je kurva, 21 gramů a Babel, vzbudil u většiny zahraničních filmových kritiků rozpačité reakce. Ocenili především, jak skvěle se Bardem zhostil tak obtížné role, za níž si odnesl cenu pro nejlepšího herce na loňském filmovém festivalu v Cannes. Také Iňárritu podle nich potvrdil, že patří mezi režiséry s nejlepším vizuálním ztvárněním svých děl a pochválili jeho vytříbený smysl pro detail.

Ukázky z filmu Biutiful
Autor: HCE

Temné a depresivně působící drama prý nicméně sráží jeho scénář, který recenzenti označují za poněkud těžkopádný, zmatený a nedokončený. Tvůrci se také příliš snaží manipulovat s city diváků, a výslednému dojmu tak nepomůže ani dobře míněná snaha o společenskou kritiku, shodují se. Specializovaný server rottentomatoes.com sledující recenze v anglicky psaných médiích proto snímek v celkovém hodnocení obdařil jen průměrnými 63 procenty.

O trochu více se film líbil prvním českým divákům, kteří ho na serveru csfd.cz oznámkovali 72 procenty. Pokud má prý divák náladu na film, v němž chybí jakýkoliv náznak romantiky, lásky, radosti a humoru a je z něj cítit jen "krev, mrtvoly, smrad a lidská ubohost", je Biutiful pro něj to pravé.