Ve francouzské detektivní a nezvykle akční komedii režiséra Jean-Pierre Jeuneta si parta antihrdinů posvítí na nekalé obchody zbrojních magnátů. Po velkém úspěchu Amélie z Montmartru tak přichází režisér s novým filmem, umělecko-komediální zápletkou Micmacs à tire-larigot (Galimatyáš).

Galimatyáš
Autor: Blesk Biják

Hlavním hrdinou příběhu je Bazil (Dany Boon), optimistický snílek, který se dostane do křížku se zbrojním průmyslem pouze dvakrát ve svém životě. Poprvé, když jeho otce zabila nášlapná mina v marocké poušti a podruhé, když ho zasáhla zbloudilá kulka při práci v půjčovně filmů do hlavy.

Bazil se ocitá bez práce a bez střechy nad hlavou s kulkou, kterou mu lékaři nechali v hlavě, aby při jejím vyjmutí nepoškodili mozek, se snaží přežívat na ulici, kde potkává bezdomovce Plagarda (Jean-Pierre Marielle), který ho přijme do „rodiny“ podivínů, kteří žijí v chatrči postavené ze železného odpadu uprostřed skládky pod mostem.


Galimatyáš
Autor: Blesk Biják

Dílem osudu a holmesovskou dedukcí náhodně objevuje hlavní ředitelství zbrojovky, která vyrobila minu, jež zabila jeho otce. Shodou okolností hned naproti přes ulici sídlí ředitelství druhé zbrojovky, která zase vyrobila kulku, jež se mu zavrtala do jeho hlavy.

S pomocí party podivínů ze skládky, která čítá uměleckého tvůrce a opraváře pohyblivých mechanismů, hadí ženu (Julie Ferrierová), bývalého kaskadéra (Dominique Pinon), výmluvného spisovatele (Omar Sy), zázračnou počtářku a vynikající kuchařku (Yolande Moreauová), vymyslí plán, jak srazit zbrojní magnáty na kolena.

Galimatyáš
Autor: Blesk Biják

Jean-Pierre Jeunet tak roztáčí kolotoč triků, úskoků a zdánlivě nepředvídaných událostí ve stylu Dannyho parťáků – všechno vybavení i „Dannyho parťáci“ jsou ovšem ze skládky, ale kde chybí technika, tam zabojuje velké srdce.

Sehraný „podraz“, který Jeunet natočil, zapůsobí promyšlenou a zároveň poměrně přímočarou zápletkou a vtipnými nápady i zajímavým hereckým obsazením. Všudypřítomné obrazy skládky, veteše, polorozpadlých budov a podivných koníčků zbrojních magnátů vytváří filmu umělecké kulisy, které diváka přenášejí do posunuté reality – o kousek vedle té, kterou uvidíte, když se podíváte z okna.

Galimatyáš
Autor: Blesk Biják

Příjemný snímek v duchu režisérovi dosavadní tvorby, který kromě komediální složky, okořeněné francouzským humorem a němými gagy, také mimo jiné poukáže i na neštěstí. To ve světě způsobují válečné konflikty, na kterých se přiživují velké zbrojní monopoly podporované světovými vládami. Film tak nese i jisté poselství.