Další významné ceny si rozebraly ostatní snímky, žádný z nich se tak nestal jednoznačným vítězem. Cenu za nejlepší režii obdržel dánský tvůrce Nicolas Winding Refn (40) za film Drive (Řídit). Poděkoval mimo jiné své matce, která ho prý odjakživa ujišťuje o tom, že je génius.

Nejlepší herečkou se stala Američanka Kirsten Dunst (29), která hrála depresivní nevěstu ve filmu o konci světa Melancholia dánského režiséra Larse von Triera. "Jaký to byl týden!" reagovala herečka na převzetí ceny a děkovala zároveň organizátorům festivalu, že film nechali v soutěži.

Von Trier se na festivalu předvedl nevhodnými poznámkami o sympatiích k Hitlerovi a zášti vůči Židům, za což si vysloužil vyloučení z účasti na dalším dění.

Fotogalerie
26 fotografií

Nejlepším hercem byl vyhlášen Francouz Jean Dujardin (38), který se představil v roli padlé filmové hvězdy ve filmu The Artist (Umělec) svého krajana, režiséra Michela Hazanaviciuse. Snímek zaujal na první pohled mimo jiné tím, že je černobílý a němý.

Vítězný snímek Strom života byl označován od samého počátku za jednoho z možných favoritů festivalu. Meditativní styl tvůrce Tenké červené linie z roku 1998 o vlivu despotického otce, hraje Brad Pitt, a v protikladu k němu chápavé a bezezbytku milující matky, Jessica Chastain, na psychologický profil jejich syna, jako dospělého ho hraje Sean Penn, získal mnoho kladných ohlasů, ale i ty smíšené.

Cenu za film převzal producent Bill Pohlad, který řekl, že je na místě velikána večera, tedy Malicka, který je podle něj "extrémně stydlivý a zdrženlivý". "Vím, že je nadšen," dodal Pohlad.

Strom života porazil další favority jako hojně zmiňovaný Le Havre finského režiséra Akiho Kaurismäkiho a také snímek The Artist (Umělec). S prázdnou ve svých kategoriích odešli američtí herci Sean Penn a Brad Pitt, kteří hráli ve vítězném Stromu života. Neuspěla ani hodně favorizovaná britská herečka Tilda Swinton, která zazářila ve filmu We need to talk about Kevin (Měli bychom si promluvit o Kevinovi).

Nejlepším scenáristou byl vyhlášen izraelský tvůrce Joseph Cedar, který působí i jako režisér, za film Footnote (Poznámka pod čarou). Letošní Velkou cenu obdržely snímky Le gamin au vélo (Kluk na kole) belgických bratrů Jeana-Pierrea a Luka Dardenne, kteří obdrželi už dvakrát Zlatou palmu, a Bir zamanlar Anadoluda (Tenkrát v Anatolii) tureckého režiséra Nuriho Bilgeho Ceylana. Cenu porotu získal snímek Polisse Francouzky Maïwenn Le Besco.