Proč ve filmu atentát chyběl? Nebylo moc peněz. Snímek už takhle přišel producenty na 70 milionů korun a atentát na Heydricha prý nebyl stěžejní osnovou. „To opravdu nebyl. Protože chceme o úspěch filmu ale usilovat i v zahraničí, včera jsme atentát dotočili. Bylo nám jasně naznačeno, že atentát lidé za hranicemi chtějí,“ vysvětlil producent Dvořák, který tak sáhl do vlastní kapsy a na záběry atentátu vysolil 200 tisíc korun českých.

„Nejde ale o věrnou rekonstrukci, nýbrž jen o symboly atentátu. Myslím, že děj to dokreslí zcela přesně,“ vysvětlil Dvořák. Roli Heydricha režisér Nikolaev svěřil německému herci Detlefu Bothemu. „Je to skvělý herec, ale hlavně je Heydrichovi velmi podobný,“ vysvětlil Dvořák.

Jinak je už hotová i průvodní melodie filmu, kterou Michal Hrůza napsal pro Karla Gotta. Slavík ale odmítl, že to není jeho žánr. „A tak jsme oslovili Lucii Bílou a Anetu Langerovou. Souhlasily obě, nazpívaly obě a my jim děkujeme,“ řekl Dvořák.

Lidice byly srovnány se zemí před 69 lety, a to 10. června. Film by tragédii svým prostřednictvím veřejnosti rád zpřístupnil na plátně už o něco dříve, tedy 2. června. „Jde nám o to, aby si lidé uvědomili, že to byly velké hrůzy a že bychom se měli naučit žít ve velké pokoře,“ dodal Dvořák.

Fotogalerie
14 fotografií