Na promítání se Kabáti vyzbrojili pivem a cigaretami. „Kluci, můžete kouřit, dělejte si, co chcete, ale nesmíte kino zničit,“ upozornil kapelu kameraman F. A. Brabec, který celou hudební komedii stvořil. Píseň Schody a i samotný videoklip jsou založené na Karlu Rodenovi, který zamaskovaný v zrzavé paruce šlape do schodů.

Jenže je v tom jeden háček! Rodenova postava se v klipu bojí výšek, a tak ho Kabáti povzbuzují, aby svůj strach překonal. „Karle, jeď, jeď, jeď!“ křičel před plátnem na Rodena Pepa Vojtek. Rockeři se u dotáček evidentně dobře bavili a originální byl i jejich odchod. Vojtek a spol. při něm prošli oblakem padajícího peří...

Fotogalerie
4 fotografie

Zlínský filmový festival zahájí 3D film F. A. Brabce V peřině

Zlínský filmový festival zahájí český snímek o magickém světě dobrých i zlých snů V peřině. Muzikálová pohádka Františka Antonína Brabce je po loňském filmovém experimentu Heart Beat 3D režiséra Jana Němce dalším českým filmem natočeným ve 3D technologii. Snímek nejenže Zlín Film Festival zahájí, ale zároveň bude bojovat o Zlatý střevíček v mezinárodní soutěži hraných filmů pro děti, sdělil mluvčí festivalu Martin Pášma.

Festival začíná v neděli 29. května, nicméně jeho slavnostní zahájení se uskuteční tradičně o den později, tedy v pondělí 30. května. Snímek V peřině tak bude mít ve Zlíně předpremiéru, v kinech se objeví od 16. června.

Film diváky zavádí na malebné náměstí, kde proti sobě stojí dva domy. V jednom se nachází čistírna peří, ve druhém má kabinet paní Hilda - vykladačka snů. Mezi nimi vládne nepřátelství na život a na smrt. Dědeček z čistírny totiž objevil skrytý svět snů v peřinách a umí z nich zlé sny odfiltrovat. Vykladačka snů je díky tomu bez práce. Všem v okolí se zdají samé pěkné sny a s těmi se pro radu nechodí. Jednoho dne ale děda záhadně zmizí. Celou rodinu z čistírny pak čeká dobrodružství, o kterém se nikomu ani nezdálo. Boj s paní Hildou a boj o sny a se samotnými sny vyvrcholí v magickém polštářovém světě přímo v peřinách.

"V peřině je hudební komedie a jako takovou by si jí měly užít i děti. Na reakce prvních diváků filmu se těšíme a zároveň cítíme napjaté mravenčení, protože mládež je obecenstvo, které je nejtěžší zaujmout," uvedl producent filmu Igor Konyukov.

Aby mohl být tento snímek v úvodu Zlín Film Festivalu promítnut pro zaplněné Velké kino, osmdesátiletou baštu všech zlínských festivalů, musejí pořadatelé rozdat přes 1000 speciálních brýlí. Bez nich sledování snímku v 3D technologii není možné. "Velké kino, kdysi největší kinosál ve Střední Evropě, se tak - byť pro jedno představení - stane největším 3D kinosálem v České republice," upozornil Pášma.

Letošní 51. ročník zlínského filmového festivalu přinese kromě čtyř tradičních mezinárodních soutěží i celou řadu nesoutěžních sekcí. Mezi nejvýznamnější budou patřit Dny italské kinematografie, Walt Disney a Maďarské filmové fórum.