Plavba Johnnyho Deppa jako Piráta z Karibiku nabírá krátce před okamžikem, kdy do kin zamíří čtvrtý díl populární filmové série, kurz k pátému pokračování. Producent Jerry Bruckheimer řekl, že začne pracovat na scénáři pátého dílu ságy hned po květnové premiéře čtvrtého snímku nazvaného Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna.

Podle Bruckheimera nebude ani v chystaném dílu navazujícím na úvodní trháky série chybět osamělý a věčně podroušený korzár, kapitán Jack Sparrow v Deppově podání.

Ve čtvrtém dílu se v režii Roba Marshalla (Chicago) vydává Jack Sparrow na výpravu za pramenem mládí. Bruckheimer s Marshallem se s novinkou pochlubili v úterý v Las Vegas na setkání vlastníků kin CinemaCon. Diváci na zkušebních projekcích nového dílu Na vlnách podivna podle nich ocenili, že jde o "čerstvý a úplně nový" příběh.

"A to chci přenést také do dalšího dílu, dát tam něco svěžího a odlišného. Pokud to diváci přivítají v novém dílu, určitě tak zkusíme udělat i další. A je to doopravdy na Johnnym, který tu roli miluje," uvedl Bruckheimer.

Ve čtvrtém dílu si Geoffrey Rush zopakuje roli Jackova rivala Barbossy, který změnil stranu; někdejší pirát nyní pluje řádně podle pravidel britského království. Vášnivou dceru piráta Černovouse v podání Iana McShanea si zahrála Penélope Cruz.

Fotogalerie
2 fotografie

Nabídkou zahrát si v pokračování pirátské série herečku zaskočil režisér při společné večeři, když spolu natáčeli muzikál Nine. "Vyskočila ze židle a řekla: 'Proboha, to miluju. Vždycky jsem chtěla dělat takovouhle dobrodružnou věc.' A tak byla perfektní," řekl Marshall.

"Zmínil jsem se o ní Jerrymu a Johnnymu, oba mi ihned řekli: 'Ano', protože není mnoho lidí, kteří by se mu (Deppovi) skutečně vyrovnali. Ona (Cruz) je tak jedinečná a má tolik různých potřebných vlastností - charisma a sexappeal. Je zábavná, je to sportovní typ i výrazná herečka. Takže kdo by se jí mohl rovnat?" konstatoval Marshall.

Na vlnách podivna bude prvním dílem "Pirátů" natočeným v digitální 3D technologii. "Tvůrci 3D dobře použili v akčních scénách včetně záběru, kde se postava Cruz pokouší bodnout kapitána Jacka přes zavřené dveře a její meč 'projíždí' přes plátno do publika."

Bruckheimera a Marshalla lákalo natočit snímek ve 3D, protože by to mohlo zvýšit jeho tržby; fanoušci jsou ochotni zaplatit o pár dolarů víc, než aby se koukali na dvourozměrnou verzi.

"Ale technologie nás trochu vyděsila, takový Avatar se celý dělal ve studiích. Dosud nikdo nevzal tyhle kamery do džungle, aby udělal velký dobrodružný snímek," uvedl Bruckheimer.

"Rob s kameramanem za sebou už měli obrovské množství průzkumů. Nakonec jsme šli do Disney a řekli: 'Podívejte se, opravdu si myslíme, že to dokážeme'. Chvíli o tom přemýšleli, protože to zvýšilo náklady, ale nakonec souhlasili a řekli nám: 'Tak se do toho pusťte'," dodal.