Bývalý prezident Václav Havel dorazil na dlouho očekávanou premiéru svého filmu Odcházení již pár hodin před začátkem. Přitom teprve před pár dny opustil nemocnici, kde čtrnáct dnů ležel kvůli zánětu průdušek. Když dorazil do kina Lucerna, kde premiéra probíhá, šel o holi a vypadal unaveně. Obklopen osobními strážci hned zaplul do salónku.

Mezi prvními dorazivšími hosty byli Vlasta Chramostová, Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Jiří Macháček a Stanislav Zindulka. Akci si nenechala ujít ani Táňa Vilhelmová, která přišla ve zlatých minišatech a v doprovodu Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera, který dokonce mladé kolegyni nabídl galantně rámě. Kaiser vypadal nadmíru spokojeně. Pokuřoval a usmíval se na všechny strany.

Jako poslední dorazila manželka autora filmu Dagmar Havlová společně s Josefem Abrhámem. Bývalá první dáma na premiéru svého muže zvolila černé šaty. Přinesla kytici žlutých růží.

Když pak po promítání Havel vystupoval na pódium, ztratil rovnováhu a upadl. Na nohy mu pomáhali herci. Havlovi se naštěstí nic vážného nestalo. Exprezidentův pád je ale důkazem jeho podlomeného zdraví. "To zakopnutí bylo skutečné, nehrál jsem to," zavtipkoval Havel, když se zase postavil na nohy.

"Děkuji, že jste přišli. Děkuji za vlídné přijetí a také děkuji, že jste měli vypnuté mobilní telefony," poděkoval po promítání Havel. A nezapomněl dodat: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. A zapněte si telefony."

Z nemocnice přišel na Odcházení

O premiéru byl takový zájem, že ji organizátoři museli uspořádat ve dvanácti sálech ve Slovanském domě a kině Lucerna. „Akreditovaly se štáby z BBC, Reuters, španělská, rakouská i německá média. Zaplnila by se asi i sportovní hala, kdyby se v ní dalo promítat,“ žertovala mluvčí filmu Uljana Donátová.

Program večera byl organizován tak, aby co nejméně zatěžoval Václava Havla. Ten byl teprve v neděli propuštěn z pražské střešovické nemocnice, kde byl dva týdny hospitalizován kvůli zánětu průdušek. „Musel být brán ohled na jeho momentální zdravotní dispozice.

Dopředu nebylo jisté, kolik sálů s filmovou delegací navštíví,“ upřesnila Donátová. Po premiéře bude Václav Havel muset ještě odpočívat. „Váháme, zda pro manžela bude lepší pobyt u moře anebo na českých horách,“ doplnila Dagmar Havlová.

Natáčení probíhalo v utajení

Václav Havel točil film Odcházení podle své divadelní hry loni v létě na Broumovsku. Natáčení bylo velmi utajované, pro média bylo přístupné pouze jediný den. Jak bude probíhat, Václav Havel neprozradil ani svojí manželce Dagmar, která ztvárnila hlavní ženskou roli.

„Doma jsme dopředu nic neprobírali, byla jsem na tom stejně jako kolegové,“ přiznala Dagmar Havlová. Jejího partnera, jehož předobrazem byl sám exprezident, si zahrál Josef Abrhám. Sekunduje jim řada nejznámějších českých herců od Jaroslava Duška přes Oldřicha Kaisera s Jiřím Lábusem, po zástupce mladší generace Táňu Vilhelmovou, Jana Budaře a Jiřího Macháčka i staré gardy Pavla Landovského či Vlastu Chramostovou.

Video
Video se připravuje ...

Příchody na premiéru filmu Václava Havla - Odcházení. Jan Jedlička

Fotogalerie
69 fotografií