Letošní Oscary ovládlo historické drama Králova řeč režiséra Toma Hoopera. Získalo čtyři ceny americké filmové akademie, včetně ocenění za nejlepší film a nejlepší režii. Stejný počet cen, ale jen v méně významných "technických" kategoriích, obdrželo i sci-fi Počátek. Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Colin Firth, nejlepší herečkou Natalie Portman.

Firth získal Oscara pro nejlepšího herce podle očekávání za ztvárnění role koktavého krále v historickém dramatu Králova řeč. Za režii stejného snímku si ocenění odnesl i Hooper.

Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Natalie Portman, která zaujala akademiky výkonem ve filmu Černá labuť. Počátek s Leonardem DiCapriem bodoval celkem čtyřikrát, a to v kategoriích kamera, zvuk, zvukové efekty a vizuální efekty. Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film získalo dánské drama In a Better World (Lepší svět) režisérky Susanne Bier.

Americká filmová akademie, která má zhruba 6000 členů, letos Oscary v losangeleském Kodak Theatre udělovala po třiaosmdesáté. Celkem se dnes rozdaly ceny ve 24 kategoriích.

Fotogalerie
78 fotografií

Přehled vítězů

Nejlepší film:

The King's Speech (Králova řeč) - režie Tom Hooper

Nejlepší režie:

Tom Hooper - The King's Speech (Králova řeč)

Herec v hlavní roli:

Colin Firth - The King's Speech (Králova řeč)

Herečka v hlavní roli:

Natalie Portman - Černá labuť

Herec ve vedlejší roli:

Christian Bale - Fighter

Herečka ve vedlejší roli:

Melissa Leo - Fighter

Neanglicky mluvený film:

In a Better World (Lepší svět) - Dánsko, režie Susanne Bier

Nejlepší animovaný film:

Toy Story 3:Příběh hraček - režie Lee Unkrich