Oscary budou letos moderovat herci James Franco a Anne Hathaway. Zvědavost v nás už nyní vyvolávají nejen jména budoucích vítězů, ale i módní kreace, ve kterých se pozvané hollywoodské hvězdy na ceremoniálu objeví.

Organizátoři si letos jako průvodce galavečerem v losangeleském Kodak Theatre nezvolili jako v předchozích letech komiky, ale důvěru dali mladým hercům Jamesi Francovi a Anne Hathaway. Dvojice by měla přispět ke zvýšení počtu diváků především mladších ročníků. Oscary příštím vítězům předají například herci Sandra Bullock, Jeff Bridges, Halle Berry, Cate Blanchett, Tom Hanks nebo moderátorka Oprah Winfrey.

Oscaři na Facebooku i Twitteru

Filmoví fanoušci se letos nemusí spoléhat jen na sledováním televizního přenosu, ale mohou využít i nejmodernější komunikační prostředky. Online vysílání z 24 kamer sledujících dění na červeném koberci i ze zákulisí jim za menší poplatek nabídne oficiální web Oscar.com a aktuální fotky naleznou na Facebooku.

S pomocí služby Twitter pak mohou sledovat bezprostřední reakce a postřehy nominovaných a dokonce i matky a babičky moderátora Franca nebo matky režiséra Davida O. Russella. K větší atraktivitě celé show má navíc přispět i časové omezení pro děkovné projevy vítězů, kteří budou mít po převzetí ceny jen 45 vteřin na to, aby pronesli svou řeč.

ONLINE přenos z předávání Oscarů začne na Blesk.cz v jednu hodinu po půlnoci!

Pořadatelům dělá starost déšť

Vrásky pořadatelům však přidělávají nepříliš optimistické předpovědi meteorologů. Jižní Kalifornii má totiž o víkendu zasáhnout vlna nezvykle chladného počasí, způsobená tlakovou níží nad Kanadou, která by s sebou mohla dokonce přinést vedle deště i sněhové přeháňky. Nad červeným kobercem, po němž budou pozvaní hosté do Kodak Theatre přicházet, proto bude v případě nepříznivého počasí natažena provizorní střecha, aby drahé róby a účesy hollywoodských prominentů nedoznaly po opuštění limuzín úhony.

Minulý rok vidělo televizní přenos 41 milionů amerických diváků, a šlo tak o nejsledovanější předávání Oscarů za posledních pět let. Událost by měla letos přitáhnout k obrazovkám víc než miliardu lidí na celém světě. Čeští diváci mohou vyhlašování jmen nových držitelů Oscara sledovat živě v pondělí od 02:00 na programu HBO.

Nejvíce nominacemi, dvanácti, na prestižní filmové ocenění se může pochlubit britsko-australský snímek Králova řeč režiséra Toma Hoopera. Deset "želízek v ohni" má americký western Opravdová kuráž bratrů Ethana a Joela Coenových a po osmi nominacích získalo i akční sci-fi Počátek a snímek o zakladateli sociální sítě Facebook Marku Zuckerbergovi nazvaný The Social Network.

Celkový počet nominací ale filmům oscarový úspěch automaticky nezaručuje, jak se již mnozí tvůrci v minulosti přesvědčili. Minulý měsíc například na předávání cen Zlatý glóbus, považovaných za předzvěst Oscarů, proměnil "facebookový" film čtyři nominace. Naopak favorizovaný film Králova řeč získal jen jednu cenu ze sedmi nominací.

Čeští sázkaři tipují na vítěze Královu řeč

Hlavními uchazeči o cenu v nejsledovanější kategorii nejlepší film, v níž se sešla desítka titulů, jsou Králova řeč, The Social Network a životopisné drama 127 hodin. To vypráví příběh horolezce, kterému padající balvan v úzké skalní rozsedlině uvěznil ruku. Aby si zachránil život, končetinu si po pěti dnech sám amputoval. Americký dobrodruh a horolezec Aron Ralston, jehož zážitky se snímek inspiroval, se nedělního předávání Oscarů osobně zúčastní. Experti se nicméně shodují, že tato cena skončí v rukou tvůrců Královy řeči a stejného názoru jsou i české sázkové kanceláře.

Fotogalerie
5 fotografií

Favoritem mezi herci je Colin Firth za koktajícího krále

Komu připadne pozlacená soška Oscara v kategorii herec v hlavní roli, se rozhodne mimo jiné mezi Colinem Firthem, který zaujal jako koktavý britský monarcha ve snímku Králova řeč, a Jeffem Bridgesem, jenž se dočkal uznání za roli alkoholického pistolníka ve westernu Opravdová kuráž. Třetím vážným kandidátem je i představitel "otce" Facebooku Jesse Eisenberg. Oscara si podle názoru odborníků, ale i českých bookmakerů, odnese domů s největší pravděpodobností Firth.

Mezi herečkami jsou favoritky dvě! Portman a Bening

O titul herečka v hlavní roli svedou souboj Natalie Portman, která s bravurou zvládla v psychologickém dramatu Černá labuť roli baletky toužící dosáhnout ve svém oboru dokonalosti, a Annette Bening jako lesbická matka v komediálním dramatu Děcka jsou v pohodě. Šance obou hereček se prý zdají být velmi vyrovnané, přesto se v kuloárech nejvíce probírá jméno Bening, která by se měla po třech neúspěšných oscarových nominacích konečně dočkat vítězství.

V seznamu uchazečů o Oscara za režii se letos objevují výlučně muži - například David Fincher, tvůrce The Social Network, a Tom Hooper, režisér Královy řeči. V této kategorii se očekává asi největší souboj. Hooper již získal ocenění hollywoodských režisérů, zatímco Fincher obdržel cenu britské filmové akademie.

V kategorii herců ve vedlejší roli se objevují mimo jiné jména Christiana Balea a Marka Ruffala. Bale si svou nominaci vysloužil přesvědčivým výkonem v roli boxera závislého na drogách ve snímku Fighter. Ruffalo se zase ve filmu Děcka jsou v pohodě "blýsknul" jako překvapený otec-dárce spermatu dvou dětí lesbického páru. V ženské obdobě této kategorie vyčnívají jména Amy Adams a Melissy Leo - obě za film Fighter a čtrnáctileté Hailee Steinfeld (Opravdová kuráž).

O Oscara bude bojovat mnoho nováčků

V boji o nejlepší animovaný film se střetne favorizovaná americká dvojice Jak vycvičit draka a Toy Story 3: Příběh hraček. Z neanglicky mluvených snímků dávají odborníci velkou šanci dánskému filmu Lepší svět, čerstvému držiteli Zlatého glóbu. Český film Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka se do letošního oscarového klání neprobojoval.

Zvláštností letošních Oscarů je velký počet nováčků. Mezi dvacítkou nominovaných v nejsledovanějších kategoriích je jich hned osm. Patří mezi ně dětská hvězda Hailee Steinfeld, ale také Jesse Eisenberg, James Franco, Christian Bale i Mark Ruffalo. Procházku po červeném koberci si navíc poprvé vychutnají i tři z pěti režisérů, včetně Darrena Aronofského (Černá labuť) a Brita Toma Hoopera (Králova řeč).