Snímek Pouta režiséra Radima Špačka a scenáristy Ondřeje Štindla dostal během nominačního večera konajícího se v sobotu v pražském kině Lucerna a který moderovali Jakub Žáček a Marek Danie i cenu kritiků a filmových teoretiků za celovečerní film. Uvidí se, jestli nominace promění v sošky... Držitelé křišťálových sošek budou vyhlášeni 5. března ve Velkém sále pražské Lucerny.

Kdo další byl nominován?

A jak na tom byli ostatní filmy a herci? V kategorii dokumentární tvorby byl odměně provokativně laděný snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy Český mír. O dvě nominace méně má hořká komedie Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana a scenáristy Petra Jarchovského. Po sedmi nominacích mají rodinný dobrodružný snímek Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka a komedie Roberta Sedláčka Největší z Čechů.

Mezi herci jsou v nominacích například Ondřej Malý (Pouta), Karel Roden (Habermannův mlýn), Jaroslav Plesl (Největší z Čechů), Martin Myšička (Občanský průkaz) a Konstantin Lavroněnko (Kajínek). Ze výkon ve vedlejší roli v tomto filmu byl nominován Vladimír Dlouhý in memoriam.

Z hereček mají naději získat Českého lva například Kristína Farkašová (Pouta), Simona Babčáková (Největší z Čechů), Aňa Geislerová (Občanský průkaz), Zuzana Bydžovská (Mamas & Papas) a Lenka Vlasáková (Ženy v pokušení).

Ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA) za nejlepší filmový plakát převzal Petr Štěpán za dílo ke snímku Kuky se vrací. Cenu filmového portálu Kinobox.cz za nejlepší český film získala na základě ankety návštěvníků komedie Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení.

Do nominací za nejlepší dokument se dostaly snímky 25 ze šedesátých Martina Šulíka, Český mír, Katka Heleny Třeštíkové, Medvědí ostrovy Martina Ryšavého a Nesvatbov Eriky Hníkové.

První sošku Českého lva za nejlepší zahraniční film dostala americko-britská akční sci-fi režiséra Christophera Nolana Počátek s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Novinkou byla cena Magnesia pro nejlepší studentský snímek, dotovaná částkou 100.000 korun. Získal ji film Graffitiger režiséra Libora Pixy z pražské FAMU. Do nultého ročníku se mohlo přihlásit oslovených sedm filmových škol a čtyři studentské festivaly. Soutěž je otevřená dokumentům, animovaným i hraným filmům. Jediným kritériem je, aby šlo o nekomerční dílo. Porota vybírala ze dvou desítek titulů.

Fotogalerie
7 fotografií