Čeští filmoví fanoušci se mohou v novém roce těšit na dlouho očekávaný a nejvíce diskutovaný režijní debut bývalého prezidenta Václava Havla na motivy jeho divadelní hry Odcházení. V hlavních rolích se objeví známí a vážení herci jako je Josef Abrhám, Dagmar Havlová nebo Vlasta Chramostová. Exprezidentovo drama o ztrátě moci a jeho následným vyrovnáváním se, má premiéru už 24.března.

Téma 2. světové války filmu Lidice stále táhne

V červnu pak přijde do kin válečné drama Lidice. Doteď asi nejambicióznější domácí produkce. Film se může pyšnit velkým rozpočtem a hercem známým i ze zahraničí, Karlem Rodenem v hlavní roli. Premiéra snímku byla několikrát odložena, takže se filmoví kritici už nemohou dočkat, jak si na recenzích smlsnou. Snímek natočený podle scénáře historika Zdeňka Mahlera Nokturno potkal řadu problémů. Během tří let natáčení se však všechny překonaly.

Film vypráví příběh muže, který jako jediný přežil vyvraždění obce Lidice nacisty, protože seděl ve vězení za vraždu. Původně měla film točit režisérka Alice Nellis, nakonec ale z projektu musela odstoupit kvůli vážné nemoci. Za kameru se tak posadil Petr Nikolaev. Mimo Karla Rodena se ve filmu objeví i další známé tváře, Zuzana Bydžovská, Ivan Trojan nebo Jan Budař. Premiéra je plánovaná na 9.červen, v předvečer výročí lidického masakru.

Čeká nás nový film Hřebejka a další Fimfárum

Dále se v kinech objeví nový film režiséra Jana Hřebejka Nevinnost. S touto detektivkou by chtěl Hřebejk prorazit už na festivalu Berlinale. Do kin přijde film 20. ledna s pestrou kvadrou herců mj. Ondřejem Vetchým, Zitou Morávkovou a Aňou Geislerovou.

Na plátnech se po delší odmlce tří let, objeví i loutkové Fimfárum. Celovečerní snímek s podtitulem "Do třetice všeho dobrého" zamíří do kin v únoru a nabídne trojitou ochutnávku pohádek z knihy Jana Wericha. Tvůrci se film rozhodli pojat více moderněji, proto nebude chybět použití 3D technologie.

Fotogalerie
19 fotografií

Děti potěší film V peřině a komiksový Čtyřlístek

Do kin přijde i rodinná hudební komedie ve 3D, ve které si zahrála zpěvačka Lucie Bílá a herečka Eliška Balzerová nebo Jiří Mádl. Premiéra je naplánována na 3.března. Ve filmu zazní dosud nevydaná skladba tragicky zemřelého Karla Svobody. Režie se ujal F.A. Brabec.

Komiksový Čtyřlístek se dočkal zfilmování. Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík z legendárního a populárního komiksu, který se vydává dodnes, ožije na plátnech kin 10.listopadu. Animovaný snímek uvažuje i o 3D podobě.

Zahraniční filmové pecky: Harry Potter a Piráti z Karibiku

Zahraniční nabídka filmových premiér je také velmi pestrá. Fanoušci Harryho Pottera se konečně dočkají poslední skládanky do celé ságy o mladém čaroději z Bradavic. Premiéra je chystaná na 14.červen. Vtipnými scénkami nás 19.května pobaví Johnny Depp ve filmu Piráti z Karibiku, kteří vyplují za dobrodružstvím „Na vlnách podivna“.

Diváky jistě budou zajímat i horcí kandidáti na Oskara. Po pětiměsíční americké premiéře se dočkáme i my, filmu Černá labuť, který se objeví v kinech 7.dubna. V thrilleru z prostředí baletu si zahrála Natalie Portman, která podala strhující výkon.

Další, u Američanů oblíbený, muzikálový žánr se objeví ve filmu Varieté ve kterém si zahrály známé zpěvačky Christina Aguilera a Cher. Premiéra bude 17.února. V březnu se objeví další favorit na Oscary, historický film Králova řeč, ve kterém si hlavní role vystřihli Colin Firth a Helena Bonham Carter. Příběh vypráví reálný životní příběh otce současné britské královny.