Vzácná sněžná sova, které by do budoucna mohlo hrozit vyhynutí dostala nového a nečekaného nepřítele. Novým predátorem je totiž Harry Potter. Přesněji, fanoušci čarodějnické ságy, kteří se svůj idol snaží napodobit do všech detailů.

Chceme sovu, žadoní děti

Harry Potter vlastní v čarodějnické sáze sněžnou sovu Hedviku, která jej jako důvěrnice a spolehlivý posel provází při jeho dobrodružstvích. A spousta příznivců Harry Pottera dětského věku nyní žádá po svých rodičích jediné: Chceme sovu jako Harry.

A rodiče nedokáží své ratolesti odmítnout. Černý obchod tak jen kvete. "Po Harrym Potterovi je tady jakási podivná fascinace i mezi příslušníky městské střední třídy obdarovávat své děti sovami," řekl indický ministr životního prostředí Džajrám Rámeš.

Nevhodný dárek

Bohužel, sovám pobyt v domácím prostředí nevyhovuje. "Hedvika sice tráví většinu času v kleci v Harryho pokoji, skutečné sovy jsou ale jako mazlíčci nevhodní, protože potřebují dostatek prostoru k letu a k lovu kořisti," vysvětlují ochránci přírody.

Marně. Obdarovat potomka sovou je momentálně v Indii hit. Není to přitom jediné nebezpečí, kterým sovy čelí. Sova je totiž součástí indického magického kultu už dlouho.

Zabíjejí je kvůli ouškům

Tradiční indičtí kouzelníci,  používají při svých rituálech soví kosti, peří, drápy a orgány, stejně jako ptačí krev a slzy. Soví péřová "ouška" se považují za záruku kouzelných sil a patří mezi drahé a žádané artikly.

Jeden kouzelnický obřad vyžaduje například smíchání základu oušek se semeny a mlékem, sušený prášek se potom rozpráší na hlavu člověka a má pomoci jej hypnotizovat.