1. místo: Bridget Jones

Výdělečnost filmové série: 544,4 milionů dolarů
(11,405 miliard Kč)
Nešikovnost: 60 %

Pokud je Bridget Jones (Renée Zellweger, 41) v něčem neobratná, tak je to milostný život. A když už se jí konečně podaří narazit na někoho, kdo o ni má zájem, tak mu uvaří modrou polévku. A radost asi neměla ani Renée, která kvůli roli musela přibrat 10 kg.

Průšvih v civilu: S Renée není snadné vydržet, důkazem jsou její ex: režisér Joshua Pate (40), George Clooney (49), Jim Carrey (48) nebo zpěváci Jack White (34) a Kenney Chesney (42). V současnosti chodí s hezounem Bradleyem Cooperem (35), tak snad konečně našla dlouhodobější známost...

604351:gallery:true:true

2. místo: Mr. Bean

Výdělečnost: 481 milionů dolarů (10,08 miliard Kč)
Nešikovnost: 100 %

14 půlhodinových scének stačilo, aby se z pana Beana (Rowan Atkinson, 55) stal jeden z nejznámějších nešiků všech dob. Jeho potýkání se s běžnými životními situacemi je hodně svérázné, a že by je dotáhl do úspěšného finále, to se říct nedá. Seriál byl prodán do 245 zemí.

Průšvih v civilu: Rowan Atkinson má sbírku aut za 100 milionů liber (3,1 miliard Kč). Řízení mu ale moc nejde. Za poslední roky boural se svým astonem martinem, mcLarenem, audi nebo jaguarem.

604354:gallery:true:true

3. místo: Jacques Clouseau (série filmů o Růžovém panterovi)

Výdělečnost: 384,5 milionů dolarů (8,055 miliard Kč)
Nešikovnost: 90 %

Jednomu z nejnešikovnějších policistů všech dob propůjčilo tvář už několik herců. Nejznámější z nich jsou – Peter Sellers (zemřel 1980), Alan Arkin (76), Roger Moore (82) a Steve Martin (64). Clouseau je chodící katastrofou a jeho nadřízení o tom ví své. Není divu, že kvůli němu končí v blázinci. Zločince likviduje spíše omylem a jeho teorie jsou, mírně řečeno, pitomé. Peter Sellers si zahrál v pěti filmech. Objevil se i v dalším, ale v době jeho výroby byl už mrtev. Použity byly neviděné záběry z předchozího dílu.

Průšvih v civilu: Peterovi sice role v Růžovém panterovi vynesla slávu, ale také slušný stres. Postupem času se nesnášel s režisérem této série natolik, že s ním komunikoval jedině tak, že si posílali vzkazy pode dveřmi.

604350:gallery:true:true

4. místo: Clark Griswold (série Bláznivých dovolených)

Výdělečnost filmové série: 218,5 milionů dolarů (4,578 miliard Kč)
Nešikovnost: 80 %

Clark Griswold (Chevy Chase, 66) je milující otec plný ideálů, který má jeden sen – strávit báječnou dovolenou se svými dvěma dětmi a krásnou ženou Ellen (Beverly D´Angelo, 55). Jenže, ať se vydají kamkoliv, skončí to katastrofou. Když cestují přes půl země do zábavního parku, je zavřený a když do Evropy, tak zboří Stonehenge. Scénář pro první film ze série - Bláznivou dovolenou (1983), byl napsán za pouhé 4 dny.

Průšvih v civilu: Chevy Chase nepřijal nabídku na hlavní roli v megaúspěšné Americké kráse, což nebyl zrovna moudrý krok (výdělky 7,48 miliard Kč, 5 Oscarů). Možná proto si rád „přihne“, alkohol mu rozhodně není proti srsti.

604352:gallery:true:true

5. místo: Frank Dřevin (série Bláznivých střel)

Výdělečnost filmové série: 216,8 milionů dolarů (4,542 miliard Kč)
Nešikovnost: 99 %

Frank Drebin (Leslie Nielsen, 84) je postrachem zločinců. Ale nejen jich, kvůli jeho neschopnosti se ho bojí každý. Pokud zrovna omylem nezabije akvarijní rybku za pár desítek tisíc dolarů, tak zruinuje slavností předávání Oscarů. Frank Drebin byl zvolen jednou ze 100 nejlepších filmových postav všech dob.

Průšvih v civilu: Na plátně to s ženami docela umí, ale v reálu žádná sláva. Je už třikrát rozvedený. Je ovšem zvláštní, že se ženami nevydrží, protože trpí poruchou sluchu, což se v manželství hodí.

604353:gallery:true:true

Slibný nováček: Chuck Bartowski

Ústřední představitel stejnojmeného seriálu Chuck (Zachary Levi, 29) pracuje v obchodním středisku jako vedoucí technik opravny počítačů, na což holky příliš neletí. Největší vzrůšo jeho života je, když si může zahrát na Xboxu. Ale pak jednoho dne dostane soubor od svého bývalého spolužáka z vysoké a skrze něj se mu do hlavy dostanou největší vládní tajemství. Z počítačového ňoumy se musí rychle stát agent, jinak si z něj zákeřná agentura The Ring udělá kapesní počítač.

604349:gallery:true:true

Představitel Chucka, Zachary Levi, poskytl Blesk magazínu krátký rozhovor.

Fanoušci pomohli zachránit Chucka, který měl po dvou sériích skončit. Jenže se ozvali tak hlasitě, že si vynutili na stanici NBC pokračování. Jsi jim za to vděčný?
„Jsem jim dokonce velmi vděčný. Show má smysl hlavně kvůli nim.“

Hodně lidí říká, že jste nejmilejší a nejvtipnější člověk, kterého poznali. Je pravý Zachary opravdu takový?
„No, já v to doufám. V opačném případě by to znamenalo, že se beru příliš vážně.“

Často hrajete počítačového maniaka, tedy nerda. Tvrdíte, že jste nerd i v reálném životě, co si pod tím představujete?
„Lásku a vášeň pro technologie, fantasii a kombinace obou.“

Chuck, kterého v Česku vysílá Prima Cool, je oblíbený pořad, Alvin a Chipmunkové 2 jsou komerčně velmi úspěšným filmem, co plánujete dál?
„Udělat si čas na cestování a pracovat na nových projektech. A pak mám ještě životní plány, rozjet své vlastní filmové studio a být prezidentem Spojených států amerických.“

Jak si sám sebe představujete v budoucnu?
„Vidím se, jak řídím vznášedla a létající auta.“

Rád byste navštívil Prahu. Co vás na ní tak zajímá?
„Úžasná historie, architektura a lidé.“