Hereččina rodina uvedla, že příčinou jejího úmrtí byly dýchací problémy. Zdraví se jí začalo zhoršovat teprve před pár týdny. Do té doby byla stále vitální, oznámila její rodina. Jane Russell zemřela ve svém domě v Santa Monice.

Její prsa byla před soudem

Vrcholem její herecké kariéry byla zřejmě role Dorothy Shaw v muzikálové komedii Páni mají radši blondýnky (1953), kde vystoupila po boku Marilyn Monroe.

Mezi další známé filmy této tmavovlásky patří například komedie Pánové se žení s brunetkami (1955), westernová komedie Bledá tvář (1948) nebo romantický western Psanec (1943). Právě Psanec bojoval s cenzory několikrát, než se dostal do širokého povědomí diváků. Tehdejší normě totiž příliš vadil odvážný výstřih smyslné herečky. Případ vyzývavého dekoltu se dostal až před soud. "Její prsa tam visela jako bouřka nad krajinou, byla prostě všude," řekl během líčení jeden rozhořčený soudce.

825945:gallery:true:true

Herečka je po 30 stará!

Pak se z filmového plátna vytratila. „Proč jsem odešla? Není možné být ve filmu, když začnete stárnout. Herečka, která se dostane na 30 let, už prostě dál hrát nemůže,“ nechala se Russell slyšet v roce 1999. I poté, co ukončila svou filmovou kariéru, se však ještě objevovala v divadle, nočních klubech pořádala show, účinkovala také na Broadwayi.

V posledních letech se aktivně věnovala zpívaní v kostelním sboru a pořádání charitativních akcí. „Vždycky říkala, že nezemře sama a opuštěná, ale že zemře v sedle,“ řekla agentuře AP hereččina snacha Etta Watterfiel. „A přesně tak se to stalo. Zemřela v sedle,“ dodala.

Potrat, adpoce, alkohol a víra

Russell byla celkem třikrát vdaná. Ve své biografii, která vyšla v roce 1985, přiznala, že na střední škole otěhotněla, ale šla na nelegální potrat. Protože nebyl proveden odborně, nemohla mít Jane už nikdy děti. Tři pak nakonec s velkými obtížemi adoptovala. Následně založila mezinárodní organizaci pro adopce, která pomohla adoptovat více než 50 000 dětí po celém světě.

Výchova v přísném náboženském prostředí – její matka byla kazatelkou, v zahradě měli dokonce vystavenou kapli, měla vliv na celý její život. Ještě v Hollywoodu vedla Hollywoodskou křesťanskou skupinu, která sdružovala lidi od filmu, jež společně studovali Bibli.

Paradoxem je, že to, co Jane proslavilo, bylo její tělo. Díky své smyslné postavě se stala slavnou ještě dříve, než ji na plátnech kin spatřilo široké publikum. Stala se klasickou plakátovou dívkou, její fotografie v plavkách nebo v šatech s hlubokými výstřihy si podle AP oblíbili především vojáci ve druhé světové válce. "Křesťanky taky mají ňadra," prohlásila Jane v jednom z interview.

Během let bojovala Jane Russell se závislostí na alkoholu.

Fotogalerie
13 fotografií