„Maminka si stěží pamatuje, že byla filmovou hvězdou, celé dny prosedí v křesle, žije ve svém světě,“ řekla francouzskému týdeníku Paris Match hereččina dcera Giulia.

Annie Girardot, držitelka dvou prestižních ocenění Cézar, pocítila první příznaky nemoci mozku před jedenácti lety, když na jevišti v roli Madame Marguerite zapomněla slova písně, kterou velmi dobře znala. Její stav se začal zhoršovat, přesto rodina před filmovou hvězdou diagnózu tajila, protože věděla, jak by zprávu těžko nesla. Annie totiž v jednom z rozhovorů uvedla, že by spáchala sebevraždu, pokud by měla začít trpět Alzheimerovou chorobou.

Před smrtí nevěděla, že hrála

Dcera herečky Giulia Salvatori se rozhodla zveřejnit pravdu o zdraví své slavné matky. Jak nemoc postupovala, Girardot začala být zmatená, náladová, nepřátelská a velmi zapomnětlivá. Nemoc dospěla tak daleko, že ikona francouzského filmu přestala jasně uvažovat, choroba jí navíc vzala snad všechny vzpomínky. V pařížském sanatoriu nakonec žila Girardot společně se starším bratrem Jeanem, i ten trpí Alzheimerovou chorobou.

"Odešla klidně. Máma a já jsme byli u ní, " řekla francouzským novinářům Vogel Lola, vnučka Annie Girardot.

Byla symbolem feminismu

Mnohostranná herečka nejčastěji představovala postavy se silnou vůlí, nezávislé, pracující a často osamělé ženy. Ty byly v jejím ztvárnění natolik realistické, že si brzy získala oblibu zejména u žen sdílejících stejný osud. Není divu, že se Annie Girardot stala jedním ze symbolů raného feministického hnutí ve Francii 70. let.

Svoji profesionální dráhu začala s uznávanou divadelní skupinou Coméde-Francaise v roce 1954, po té co úspěšně a s mnoha poctami absolvovala na pařížské konzervatoři. V 60. letech hrála hlavně v italských filmech režírovaných Viscontim nebo Marco Ferrarim, ale stále také získávala hlavní role ve francouzských snímcích. Po patnácti letech se tedy konečně stala hvězdou a to po filmu Mourir D´aimer (1970) Andre Cayatteho.

V 70. letech hrála vedle nejoblíbenějších hvězd francouzské kinematografie, ale od 80. let její obliba klesala a na plátně se začala objevovat jen sporadicky. Rok 1995 znamenal comeback s Les miseérables (Bídníci) Clauda Leloucha a tato role jí přinesla Cesara pro nejlepší herečku.

Annie Girardot mohli osobně potkat i Pražané a návštěvníci zlínského festivalu. V metropoli natáčela v roce 1993 televizní seriál z vězeňského prostředí. V roce 2000 se zúčastnila filmové přehlídky ve Zlíně.

S manželem nežila

V roce 1962 se vdala za kolegu z filmu Rocco e i suoi fratelli Renato Salvatorim, se kterým měla dceru Giuliu. S Roccem nakonec žili odděleně, ale nikdy se nerozvedli. Dcera Giulia i její vnučka Vogel Lola byly s Annie do posledních chvil u jejího lůžka...

Fotogalerie
11 fotografií

Filmografie:

* 1960 Rocco a jeho bratři

* 1962 Nejkratší den

* 1963 Stalo se v Turíně

* 1964 Pán ze společnosti

* 1968 Brzy bude konec světa

* 1972 Stará panna

* 1973 Není kouře bez ohně

* 1975 Nejcennější co mám, Cikán

* 1978 Něžné kuře, Jeden hot a druhý čehý

* 1979 Sukničkář

* 1980 Ukradli torzo Jupitera, Černý talár pro vraha

* 1984 Souvenirs, souvenirs

* 1985 Nečekaná zrada

* 1995 Bídníci 20. století

* 2001 Pianistka

* 2005 Jak sbalit super kost